Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALKOHOLOS LEVESEK 15.

2020.03.01

ALKOHOLOS ÉTELEK KÖNYVE

SÖRLEVES 01.
Elkészítése:
1 liter meleg világos sört vajas rántással összefőzünk.
Fahéjjal, gyömbérrel és reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd átforraljuk.
Csészében, forrón, pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

SÖRLEVES 02.
Hozzávalók:
1,2 l világos sör, 30 g kristálycukor, 4 g szegfűszeg, 4 g fahéj, 1 db citrom, 10 g liszt, 1 dl tejszín, 1 db tojássárgája, 4 g gyömbérgyökér

Elkészítése:
A tejszínt, a tojássárgáját, a lisztet és 1 dl hideg sört leveses tálban habverővel simára keverjük.
A többi sört a kristálycukorral, a szegfűszeggel, a fahéjjal felforraljuk, majd habverővel állandóan keverve, hozzászűrjük az összekevert anyagokhoz.
Az egészet vízfürdőbe állítjuk, és tálalásig gyakran megkeverjük.
Tetejére frissen reszelt gyömbért szórunk.

SÖRLEVES 03.
Elkészítése:
Két kisüveg sört fahéjjal, citromhéjjal ízesítve felforralunk.
Közben öt dkg cukrot, két tojássárgájával habosra keverünk, állandóan kevergetve kevés meleg sört öntünk hozzá, majd habverővel szünet nélkül verve a forró sörbe öntjük.
Végül adunk bele egy dl tejszínt, és addig verjük, míg fel nem forr.
Csészékben tálaljuk.

SÖRLEVES 04.
Elkészítése:
Két evőkanál olvasztott vajat felöntünk egy liter félbarna (nem keserű) sörrel.
Sózzuk-borsozzuk, szerecsendióval, őrölt köménnyel, citromlével, kevés cukorral ízesítjük.
Felforraljuk, majd levesszük a tűzről.
Közben két tojás sárgáját kikeverünk egy-két deci tejszínnel, folyamatos keverés mellett hozzáöntünk egy merőkanálnyit a sörből, s a tojásos masszát belekeverjük a már 80-85 fokosra hűlt forralt sörbe.
Kavargatjuk, míg némileg be nem sűrűsödik.
Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Néha dinsztelünk alá hagymát, vagy fokhagymát, a sör felét helyettesíthetjük húslevessel vagy hallevessel, ez esetben főzhetünk bele pontyot.
Van, aki édesre készíti fahéjjal és citromhéjjal.

SÖRLEVES 05.
Hozzávalók 8 személyre:
2 citrom, 2 liter búzasör, 4 fahéjrúd, 10 szem szegfűszeg, 15 dkg cukor, 2 evőkanál étkezési keményítő, 4 tojás, 1 teáskanál őrölt fahéj

Előkészítés:
A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk.
Kevés vizet forralunk a galuskafőzéshez.

Elkészítése:
A sört a fahéjrúddal, a szegfűszeggel, a citrom héjával és levével, a cukorral, egy csipet sóval kb. 5 percig forraljuk.
A keményítőt elkeverjük 2-3 evőkanálnyi levesben, majd a levesbe öntjük.
Felforraljuk, 1-2 percig rotyogtatjuk, és félrehúzzuk.
Kivesszük a fahéjrudat és a szegfűszeget.
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját elkeverjük kevés levessel, majd a visszaöntjük a levesbe.
Már nem forraljuk tovább.
A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
Két teáskanál segítségével galuskákat szaggatunk, és a forró vízben pár perc alatt keményre főzzük.
Kiszedjük, és a leveshez kínáljuk.
Tálaláskor a levest megszórjuk fahéjjal.

Forrás:
ALKOHOLOS ÉTELEK KÖNYVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.