Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALKOHOLOS LEVESEK 16.

2020.07.22

ALKOHOLOS ÉTELEK KÖNYVE

SÖRLEVES KRUTONNAL
Hozzávalók:
4 tojássárgája, 1 teáskanál kristálycukor, 1 liter világos sör, só, frissen őrölt bors, 4 szelet pirítani való kenyér; vaj a sütéshez, tetszőleges zöld-fűszer megszórni

Elkészítése:
A zöld-fűszereket megmossuk, szárazra itatjuk, és finomra aprítjuk.
A kenyérszeletek héját eltávolítva a belét csíkokra vágjuk; a vajat felforrósítjuk, aranysárgára sütjük benne a kenyércsíkokat, majd melegen tartjuk.
A tojássárgáját 6 evőkanál sörrel és a cukorral habosra keverjük.
Egy fazékban felforraljuk a maradék sört, habverővel belekeverjük a tojásos sört, és állandó keverés mellett újra felforraljuk (a leves jó habos legyen), majd rögtön lehúzzuk a tűzről, és sóval, borssal ízesítjük.
A fehér kenyérből készült krutonokat beletéve, zöld-fűszerekkel megszórva tálaljuk.

SÖRLEVES TEJJEL
Hozzávalók:
6 pohár tej, 6 evőkanál méz vagy cukor, 4 tojás, fél liter sör, 10 dkg fehér kenyér (vagy zsömle), vagy 4-5 kétszersült

Elkészítése:
A tejet feltesszük forrni, közben a tojást összekeverjük a mézzel vagy a cukorral, majd a sörrel.
Ha a tej már forró, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk.
A levest felhevítjük (nem forraljuk!), majd ráöntjük a szárított kenyérkockákra.
Hidegen tálaljuk.

SZÁMADÓ JUHÁSZNÉ LEVESE
Hozzávalók 5 személyre:
30 dkg bárány apró hús, 1 fej vöröshagyma, só, törött bors, pirospaprika, 5 dkg zsír, 1 babérlevél, 5 dkg liszt, 1 tojás, 1,2 dl tejföl, 1,2 dl tejszín, 1-1 szál sárga- meg fehérrépa, csipet tárkony, ecet, rozmaring, bazsalikom, 1 citrom, kevés mustár, 1,2 dl fehérbor

Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát zsírban aranysárgára pirítjuk, belerakjuk a kockákra vágott bárányhúst, megsózzuk, végül hozzáadjuk a kockákra vágott gyökeret, répát.
Együtt megpirítjuk, liszttel beszórjuk, hozzáadjuk a paprikát, és kevés vízzel felengedjük.
Mustárral, citrommal, bazsalikommal, rozmaringgal, tárkonnyal, babérlevéllel és egy kis fehérborral ízesítjük.

SZILÉZIAI SÖRLEVES
Hozzávalók:
10 dkg mazsola, 10 dkg szeletelt fehér kenyér, 1/2 l víz, 3,5 dkg cukor, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 I világos sör, 2 késhegynyi fahéj, 2 késhegynyi őrölt vanília, 2 tojássárgája

Ehhez a nem mindennapi és igen ízletes leveshez bodzalekvárt vagy bodzadzsemet kínálhatunk.
Elkészítése:
A mazsolát megmossuk, a kenyeret felkockázzuk.
Mindkettőt a vízzel és a cukorral együtt edénybe öntjük, és gyenge lángon kb. 5 percig főzzük.
Az étkezési keményítőt kevés sörrel elkeverjük, és felverve az edénybe töltjük.
Ezután a fahéjat, vaníliát és a sör maradékát hozzáadjuk, majd az egészet rövid ideig forraljuk.
Kevés levest hozzáadunk a tojássárgájához, és jól kikeverjük.
Utána ezt a keveréket visszaöntjük a levesbe.
A sziléziai sörlevest ízesítjük, 4 tányérba töltjük és azonnal tálaljuk.

Forrás:
ALKOHOLOS ÉTELEK KÖNYVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.