Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALKOHOLOS LEVESEK 7.

2019.04.05

ALKOHOLOS ÉTELEK KÖNYVE

FRANCIA SÖRLEVES
Hozzávalók:
világos sör, vaj, liszt, tojássárgája, rum, citromhéj, szegfűszeg, fahéj, gyömbér, szerecsendió, só, bors

Elkészítése:
Vajjal és liszttel készíts világos rántást, engedd fel sörrel és forrald fel. Egy másik edényben, kevés sörben forralj 5-10 percig reszelt citromhéjat, szegfűszeget, fahéjat, gyömbért, reszelt szerecsendiót, borsot és sót, majd ezt a fűszer-kivonatot szűrd a berántott sörhöz. Egy-két tojássárgáját habarj el kevés rummal, s folyamatos keverés mellett ezt is add a leveshez.

FŰSZERES SÖRLEVES
Hozzávalók:
fél liter világos sör, 2 dl tejföl, 3 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, fekete bors, só
A levesbetéthez:
1 zsemle, 2 evőkanál olaj

Elkészítése:
A vajat felforrósítom, és habzásig keverem rajta a lisztet. Ezután ráöntöm a sört, és folytonos kevergetés közben öt percig főzöm. A megtisztított torzsájától megfosztott káposztát és a tisztított sárgarépát almareszelőn lereszelem. Mindkettőt tésztaszűrőbe teszem. A salátaléhez az ecetet, az olajat, a mézet, a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot és a gyömbérport 2-3 evőkanál vízzel összekeverem, majd beleforgatom a káposztás sárgarépát és a mazsolát. Néhány óráig hagyom a hűtőben állni.

GOMBÁS SÖRLEVES
Elkészítése:
50 dkg sárga rókagombát kevés sóval, finomra vágott kaporral 1 liter világos sörben 10 percig főzünk, majd megborsozzuk, sózzuk, és az előre kifőzött, 25 dkg csigatésztára öntjük, tejföllel tálaljuk.

GULYÁSLEVES (GULASCHSUPPE)
Hozzávalók:
80 dkg marhahús, 3 evőkanál vaj, 4 db közepes vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál pirospaprika, só, őrölt bors, 1 teáskanál köménymag, 3 kávéskanál paradicsompüré, 1 babérlevél, 8 dl víz, 5 dl marha-húsleves, 1,2 dl vörösbor, 4 db közepes burgonya

Elkészítése:
Olvassza fel a vajat, és párolja üvegesre, a finomra vágott hagymát, valamint a zúzott fokhagymát. Tegye rá a kockákra vágott húst, és pirítsa rajta barnára. Hintse meg a pirospaprikával, tegye bele a babérlevelet és a köménymagot, majd öntse fel a vízzel és a húslevessel. Forralja fel, és fedő alatt főzze 45 percen át. Közben hámozza meg és kockázza fel a krumplit.
Adja a leveshez, és öntse hozzá a vörösborral elkevert paradicsompürét. Sózza, borsozza ízlése szerint. Mintegy 45 perc alatt főzze készre.
Tálalás előtt a babérlevelet dobja ki.

HAGYMALEVES (SOUPÉ Á L’OIGNON)
Hozzávalók:
75 dkg ezüsthagyma, 3 evőkanál vaj, 1 evőkanál étolaj, 1-1 teáskanál cukor és só, 3 evőkanál liszt, 2 l húsleves, 2 dl száraz fehérbor, 4 szelet fehér-kenyér, 4 kávéskanál konyak, 5 dkg parmezán sajt

Elkészítése:
A vajat habzásig melegítse fel, öntse hozzá az olajat, majd fedő alatt, lassú tűzön, 15 percet párolja rajta a vékonyan felszeletelt hagymát. Szórja meg a sóval és a cukorral. (Ez utóbbi elősegíti a hagyma megbarnulását.) Párolja tovább 30-40 percet, mialatt a hagyma szépen aranybarnára pirul. Ekkor szórja meg a liszttel, és kevergetve pirítsa 3 percet. Öntse fel a húslevessel, majd amikor forr, a borral. Közben a kenyérszeletek mindkét oldalát pirítsa zsemleszínűre, és még forrón locsolja meg a konyakkal.
A tányérokba tálalt levest szórja meg reszelt sajttal, és tegyen rá egy-egy szelet kenyeret.

Forrás:
ALKOHOLOS ÉTELEK KÖNYVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.