Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALKOHOLOS LEVESEK 8

2019.04.30

ALKOHOLOS ÉTELEK KÖNYVE

HAGYMÁS-GOMBÁS SÖRLEVES
Hozzávalók 6 személyre:
80 dkg póréhagyma, 40 dkg gomba, 1 l világos sör, 15 dkg trappista sajt, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál édes-nemes paprika, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöldje, só, bors

Elkészítése:
A póréhagyma fehér részét finomra vágjuk, és olajon üvegesre pároljuk. Meghintjük a pirospaprikával, felöntjük a sörrel és 2 dl hideg vízzel, majd ha forrni kezd, hozzáadjuk a durvára reszelt sajtot, és fedő nélkül, állandó keverés közben mérsékelt tűzön besűrítjük. Ekkor beletesszük a vékonyra szeletelt gombát, sózzuk, a szokásosnál kicsit erősebben borsozzuk, és 5 percig rotyogtatjuk, majd a tűzről levéve, fedő alatt langyosra kihűtjük. Fokhagymával bedörzsölt tálkába szedjük, s hideg helyre tesszük.
Tálaláskor a tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel.
Elkészítési idő: 60 perc

HEGYALJAI BORLEVES
Hozzávalók:
1 liter fehérbor, 15 dkg cukor, fél citrom reszelt héja, pár szegfűszeg, törött fahéj, 5 tojássárgája, csipet só

Elkészítése:
A borból egy decit kikeverünk a tojássárgákkal és csipet sóval. A többit felforraljuk 3 dl vízzel, és a fűszerekkel. A forrásban levő bort állandó kevergetés mellett a tojáshoz öntjük.
Forrpontig melegítjük, de ne forraljuk fel.

HEGYALJAI TOJÁSOS BORLEVES
Hozzávalók:
1 liter tokaji bor, 15 dkg kristálycukor, 5 tojássárgája, fél citrom héja, néhány szem szegfűszeg, darabka fahéj

Elkészítése:
A borból 1 decit félreteszünk, a többit 3 dl vízzel, a cukorral és a fűszerekkel felforraljuk. Keverőtálban a borral simára keverjük a tojássárgákat. A forrásban levő bort állandó keverés közben hozzáöntjük a tojássárgájához, és forrpontig hevítjük, de ne forraljuk fel!
A legjobb hozzá a hárslevelű, vagy egyéb, max félédes bor.

HIDEG SÖRLEVES 01.
Hozzávalók:
1 l világos sör, 12,5 dkg cukor, 12,5 dkg főtt mazsola, 1 citrom héja, 3-4 szelet rozskenyér, 1 szelet citrom

Elkészítése:
A sört keverjük össze a cukorral, a mazsolával, a reszelt citromhéjjal és a reszelt rozskenyérrel, tegyük bele a szelet citromot. Jól lehűtve tálaljuk.

HIDEG SÖRLEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre:
1 l világos sör, 12,5 dkg kristálycukor, 12,5 dkg főtt mazsola, 1 citrom, 3-4 szelet rozskenyér

Elkészítése:
A sört egy porcelán keverőtálba öntjük. Állandóan keverve, hozzáadjuk a cukrot, és a finom reszelőn, lereszelt citromhéjat, lereszelt rozskenyeret. Előtte megfőzzük a mazsolát, kevés cukorral, majd hidegen a sörlevesbe tesszük. A citromot szeleteljük fel, magját távolítsuk el, és tegyük a lébe.
Jól hűtsük le, és tálalhatjuk, hideg poharakba.
Elkészítési idő: 20 perc + hűtés

Forrás:
ALKOHOLOS ÉTELEK KÖNYVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.