Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALKOHOLOS RECEPTEK 1

2021.06.13

LEVESEK
ANGOL SÖRLEVES 01.

Hozzávalók:
1,5 ek keményítő, pirított kenyérkockák, 2 ek cukor, 3/4 l világos sör, 1/2 l tej, 1 citrom, 1 dl rum, 2 tojássárgája, fahéj, szegfűszeg

Elkészítése:
A sörben a cukrot felforraljuk, hozzáadjuk a keményítővel elkevert tejet, fahéjat, reszelt citromhéjat, szegfűszeget, fél citrom levét, és állandó keverés mellett felforraljuk.
A tűzről levéve a két tojássárgájával elkevert rumot a levesbe öntjük, és pirított fehér kenyérkockákkal tálaljuk.

ANGOL SÖRLEVES 02.
Hozzávalók:
1 db csirkeleveskocka, 1 doboz natúr krémsajt, 1 doboz világos sör, ízlés szerint Cayenne bors

Elkészítése:
Főzze meg a kockából a levest.
Húzza félre a melegről, fűszerezze, majd habverővel csomómentesen keverje el benne a krémsajtot.
Öntse hozzá a sört, és melegítse fel, de ne forralja!
Azonnal tálalja.
ANGOLSZÁSZ BORLEVES
Hozzávalók:
8 dl félédes fehérbor, 1 citrom leve, 1 kiskanál reszelt citromhéj, 2-3 darabka fahéj, 5-6 szegfűszeg, 4 tojássárgája, 10 dkg cukor

Elkészítése:
A fehérbort fahéjjal és szegfűszeggel felforraljuk.
Közben a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom levét, és reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Rászűrjük a forralt bort, és lassú tűzön, habverővel keverve addig melegítjük, amíg besűrűsödik.
HÚSÉTELEK
AFRIKA-TÁL ÍNYENCEKNEK

Hozzávalók:
30 dkg bárányhús, 3 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 sárgarépa, 1 fehérrépa, 15 dkg csicseriborsó, 30 dkg paradicsom, 12 dkg mazsola, 1 kávéskanál kurkuma, 1 kávéskanál koriander, 40 dkg búzadara, 4 evőkanál olaj, 1,5 dl vörösbor, só, bors

Elkészítése:
Áztassuk be a csicseriborsót egy órára, szűrjük le, és egy liter sós vízben főzzük meg.
Az apróra vágott hagymát kevés olajon pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a feldarabolt húst, a fokhagymát és a kurkumát.
Borral locsolgatva pároljuk meg.
Ha félig megpuhult, tegyük hozzá a karikára vágott répákat és a paradicsomot.
Ízesítsük a korianderrel, gazdagítsuk a csicseriborsóval és a mazsolával.
A darát áztassuk be 15 percre, majd tegyük sűrű szűrőbe, és helyezzük a fövő húsos edényre.
Fedjük le, és pároljuk együtt 25-30 percig.
Ekkor emeljük le a szűrőt, öntsük előmelegített tál közepére, keverjük meg kevés olajjal, hogy az összeragadt szemek szétváljanak.
A ragut tegyük köréje, és forrón tálaljuk.
ARADSZKY LACI KEDVENCE
Hozzávalók:
80 dkg borjúhús, 2 fej hagyma, 30 dkg gomba, 30 dkg velő, 2 db zöldpaprika, 3 db paradicsom, bazsalikom, bors, só, szerecsendió, 1 dl fehérbor, 20 dkg füstölt szalonna, 30 dkg nagy kockatészta, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A borjúszeleteket kiklopfoljuk.
Besózzuk, majd lisztben megforgatva rózsaszínre sütjük.
Ezután kiszedjük az olajból. A hagymát karikára vágjuk, és a maradék olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a gombát, majd pár perc múlva a velőt.
Ezt követi a szeletekre vágott paradicsom és paprika, só, fűszerek és a kevés bor.
Ameddig párolódik, addig a hasábburgonyát kisütjük.
Tálaláskor a hús alá tesszük a ragut, és mellé a burgonyát.
BANÁNOS KACSASZELETEK
Hozzávalók 4 személyre:
4 filézett kacsamell, 5 dl vad-alaplé, 20 dkg banán, 10 dkg cukor, 5 cl fehérbor, 5 cl olaj, só, fekete bors, 1 dl fehérbor

Elkészítése:
A banánt kisebb darabokra vágjuk, egy tálba rakjuk, ráöntünk 1 cl fehérbort, és belekavarjuk a cukrot. Így hagyjuk állni 10 percig.
A kacsamelleket a forró olajban hirtelen kisütjük.
A pecsenyelébe cukrot karamellizálunk, felöntjük, felöntjük fehérborral, hozzáadjuk a vadalaplét, majd 20 percig főzzük.
Miután elkészült, besűrűsödött, átszűrjük, és melegen hozzáadjuk a lecsöpögtetett banándarabokat.
A kacsmelleket fölszeleteljük, majd a fenti mártással bevonjuk.
Párolt rizzsel tálaljuk.
ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK
ANGOL CSERESZNYEPUDING

Elkészítése:
1 1/2 pound (1 pound 454 gr) cseresznyét 4 ek cukorral, 1/2 csésze vörösborral forrástól számított 6-7 percig főzzük és hagyjuk a levében kihűlni.
10 ounces (uncia, 1 uncia 28, 35 gr.) "pound cake"-el kibélelünk egy tálat és belerakjuk a cseresznyét, amit a piskóta lapokkal rétegezünk.
A tetejére a legszebb darab maradjon.
Fóliával leborítjuk, és jól lenyomkodjuk.
Éjszakára hűtőbe tesszük.
A tál aljába keresztbe két papírcsíkot teszünk, hogy könnyebb legyen kiemelni a pudingot.
Mangó szósszal tálaljuk.
Mangó szósz:
1 mangót megtisztítunk és néhány ek mézzel, kis vízzel, 1 ek rummal összeturmixoljuk.
A pudingot tálra borítjuk, cseresznyével díszítjük és melléöntjük a mangó szószt.
A "RÉSZEGES" POGÁCSA
(A kivétel-recept, ami erősíti a szabályt. Nem boros, csak bor mellé való!)
Elkészítése:
Ez általában nem szerepel a közkézen forgó szakácskönyvekben, pedig elkészítése rendkívül egyszerű.
Azonos mennyiségben kell hozzá finomliszt, tehéntúró, margarin, valamint csipetnyi só.
Az alkotóelemeket összegyúrjuk - ehhez nem árt egy erős férfikéz - és az elkészült masszát egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Sütés előtt 3-4 rétegben összehajtogatjuk, majd kisodorjuk.
Tetejére lenmagot vagy szezámmagot szórunk.
A legkisebb pogácsaszaggatóval másfél centiméteres átmérőjű parányi pogácsákat szaggatunk.
A sütőben addig sütjük, amíg el nem dől. Innen kapta a nevét is, hogy "részeges".
Ez a túrópogácsa kiváló borkorcsolya, és kiválóan elválasztja az ízeket a különböző finom, száraz borok között.
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ALKOHOLOS RECEPTEK
Szerző:


Szerkesztette és Illusztrálta