Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


AZ ITALOK LEXIKONJA - A SANGRIA ÉS NÉHÁNY MÁS

2016.11.14

AZ ITALOK LEXIKONJA

A sangría (Spanyolország egyes tartományaiban cuerva illetve zurra néven is ismerik) borból készült puncs
A sangría - jelentése spanyolul „érvágás”, a sangre „vér” szóból - eredetileg Spanyolországból származó, bor alapú, alacsony alkoholtartalmú, édes ízesített üdítőitalfajta. Nevezik borpuncsnak, illetve aromás bornak is.
Az utóbbi időkben más országokban is gyártják; hazánkban is elterjedt.
Különböző fajta vörösborok keverékéhez citrom- és narancsaroma, illetve cukor hozzáadásával készül.

- Alkoholtartalma 7 tf% körüli.

- Fogyasztása hidegen ajánlott.
- A nyári melegben népszerű hűsítő ital.

Külső hivatkozások
- Sangría-fíling tüzes spanyolokkal

Kategória:
- Koktélok
- Spanyolország gasztronómia

 

wikipedia

ALAP - SANGRIA
Hozzávalók:
Legalább egy liter száraz vörösbor szükségeltetik hozzá. Lehet egyféle, de ha igazán első osztályút akar készíteni az ember, akkor többfélét kever össze.

Lehet ez a legolcsóbb asztali bor is, csak a kannástól mentsen az isten!

A bort egy öblös, nagy tálba öntjük, és legalább négy evőkanál cukrot teszünk hozzá. A további édesítés ízlés dolga (lásd fent).
Beleteszünk némi (mondjuk 4-5 szem) héjától és magjától megszabadított, összedarabolt őszibarackot, minél érettebbet, annál jobb (a téli időszakban befőttel helyettesíthető, de ettől természetesen romlik a minőség...). Karikára vágunk (egy liter esetén) 1-2 szem citromot, és 2-3 édes narancsot. Ezeken a déligyümölcs-karikákon hagyjuk rajta a héjukat, úgy tegyük a tálba!

Elkészítése:
Keverjük össze a tál tartalmát, vigyázva, nehogy nagyon összetörjön az őszibarack. Miután megvizsgáltuk az állapotát (gyanítom, hogy meg is kóstoltuk), a következőket kell tapasztalnunk: a cukor felolvadt, a Sangria finom. Most a kulcslépés következik:
- a tálat egy nagyobb tálba tesszük, amibe jeget halmozunk, és egy órára a hűtőbe rakjuk az egészet. Feltételezem, hogy mindenki a legnagyobb tálat használta fel, és így nincs kéznél még nagyobb... Nálam mindig ez történik, így aztán két órára vagyok kénytelen hűtőbe tenni...
Fogyasztáskor két lehetőségünk van:
- Vagy leszűrjük (én nem tenném, mert önkínzás nem elfogyasztani azt a sok finom alkoholtól átitatott gyümölcsöt!), vagy pedig a merőkanállal esünk neki, és gyümölcsöstől pohárba töltjük. Feltétlenül hagyjunk helyet a pohárban jégnek!
Mint fentebb leírtam, Sangria nem csak egyféle van: van, ahol pezsgőt tesznek még bele, van, ahol konyakot, megint máshol mindkettőt. Én néha felezem a narancsmennyiséget, és grapefruittal töltöm ki a maradék helyet.
Próbáltam már banánnal is, de ha valaki utánam próbálja, gyorsan fogyassza el, mert másnapra zavaros lesz!

ALMERIAI SANGRIA
Hozzávalók:
1 citrom, 1 narancs, 20 dkg őszibarack- vagy körtebefőtt (lehet vegyesen is), 5 dkg porcukor, 3 evőkanál konyak, 5 dl száraz vörösbor, egy darab fahéj, 2-3 szem szegfűszeg, 1 üveg száraz pezsgő, 3 dl szódavíz

Elkészítése:
A citromot és a narancsot megmossuk, és héjával együtt vékony karikákra szeleteljük. Beszórjuk porcukorral, és leöntjük a konyakkal. Állni hagyjuk 30 percig. Mély tálba tesszük az apróra vágott befőttet, ráöntjük a vörösbort, ízesítjük a különböző fűszerekkel, majd a konyakos citrom- és narancskarikákkal. Lefödve 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Tálalás előtt kidobjuk a fűszereket, és kiegészítjük az italt a jégbe hűtött pezsgővel és szódavízzel. Bólés tálban vagy nagy talpas poharakban, jégkockával tálaljuk.

ANDALÚZIAI SANGRIA
Hozzávalók 8 személyre:
4 l vörösbor, 1 l rosé, 1 pohár brandy, 5 narancs, 4 citrom, 1 pohárnyi cukorszirup, 2 alma, 2 szegfűszeg, 1 darab vanília, 3 darab fahéj, 500 g érett barack, 500 g cseresznye, 1 banán, néhány friss mentalevél

Elkészítése:
Egy nagy fazékba vagy tálba öntjük a bort, a rosét és a brandyt. A gyümölcsöket megmossuk, majd 3 narancsot és 3 citromot felszeletelünk, kipréselünk, és a borba öntjük. Hozzáadjuk a cukorszirupot is, és hosszasan kavargatjuk. Meghámozzuk az almát, feldaraboljuk, a torzsáját kikerülve, és ezt is a borhoz öntjük, úgy, hogy közben 2 szeletbe beleszúrjuk a szegfűszeget is. Ezután a keverékbe tesszük a felvágott vaníliát és az egész fajéj darabokat is. Pihentetjük kb. 6 órát. Közben meghántjuk a barackot és felszeleteljük, kimagozzuk a cseresznyét, karikára vágjuk a banánt. Összekeverjük a gyümölcsöket a sangriával, és 1 órát állni hagyjuk, a hűtőszekrényben.
Fogyasztás előtt mentalevelekkel díszítjük, ezek különleges aromát adnak az italnak
A sangriát ásványvízzel is szolgálhatjuk.

CHAMPAGNE SANGRIA
Hozzávalók:
1 dl triple sec, 1 dl brandy, 0,5 dl rum, 0,5 dl vodka, 1 pohárnyi szamóca, 1 üvegnyi gyöngyöző bor

Elkészítése:
A hozzávalókat a szokott módon összekeverjük, majd lehűtjük az italt.

DINNYÉS SANGRIA
Hozzávalók:
1 szelet görögdinnye, 1/4 db sárgadinnye, 50 ml brandy, 30 ml Creme de Cassis (fekete ribiszke szirup), 750 ml pezsgő, 1/2 rúd fahéj (egész)

Elkészítése
Vágja kockákra a dinnyéket. Minden hozzávalót jól hűtsön be. Tegye egy nagy kancsóba a gyümölcsöket. Öntse a gyümölcsökre a brandyt, a szirupot, és a pezsgőt. Dobja bele a fahéjat. Dobjon bele néhány jégkockát.
Tálalja jéghidegen.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
AZ ITALOK KÖNYVE - A SANGRIÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.