Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÁRÁNY-, BIRKA-, ÜRÜLEXIKON

2019.12.11

BÁRÁNY, BIRKA ÜRÜLEXIKON

EGYIPTOMI BÁRÁNYCOMB 01.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg zöldbab, 2 burgonya, 25-50 dkg padlizsán, 1 gerezd fokhagyma, 1 kicsontozott báránycomb, só, bors, paprika, 2 fej vöröshagyma, 3 paradicsom

Elkészítése:
A babot sós vízben 5 percig főzzük. A levéből 3 dl-t kimerünk, és félretesszük.
A padlizsánt meghámozzuk és felszeleteljük.
A fokhagymát összezúzzuk, majd a sóval és borssal együtt a báránycombba dörzsöljük.
A combot egy tepsibe tesszük, köré rendezzük a felszeletelt burgonyát, a padlizsánt és a zöldbabot.
Sóval, borssal és paprikával megszórjuk, majd a bab félretett levével felengedjük.
A hagymát felkarikázzuk, és a húsra rendezzük.
A paradicsomot félbevágjuk, levét a tetejére nyomjuk, majd megsütjük.

EGYIPTOMI BÁRÁNYCOMB 02.
(SAKHDAT - KHAROUF - MEHAMMARA)
Hozzávalók:
50 dkg zöldbab, 2 db burgonya hasábokra vágva, 25-50 dkg-os padlizsán, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kicsontozott báránycomb (csonttal együtt 2-3 kg-os), só, bors, paprika, 2 felkarikázott hagyma, 3 paradicsom

Elkészítése:
Öntsük forró sós vízbe a babot, főzzük 5 percig, szűrjük le.
Tegyünk félre 3 dl-t a főzővízből.
A hámozott padlizsánt 2cm-es karikákra, majd ezeket negyedeljük. 20 percre lesózzuk.
A bárányt bedörzsöljük fokhagymával, majd sózzuk, borsozzuk.
A húst széles tepsi közepére tesszük, köré a burgonyát, babot, a leöblített padlizsánt.
Sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk.
Ráöntjük a főzőlé maradékát.
Elosztjuk rajta a hagymát, kézzel rányomjuk a paradicsom húsát, levét.
Kb. 2,5 órán át, sütjük forróra előmelegített sütőben, levével gyakran locsolgatjuk.
Felszeletelve a zöldségekkel tálra rendezzük.

EGYTÁL ÉTEL BÁRÁNNYAL, PARADICSOMMAL ÉS CUKKÍNIVEL
Hozzávalók:
60 dkg báránylapocka, 2 evőkanál olívaolaj, só, 1 evőkanál curry, 1 nagy fej hagyma, 2,5 dl húsleves (leveskockából), 85 dkg meghámozott paradicsom, őrölt fekete bors, 1 csipet köménymag, 1 kakukkfű ág

Elkészítése:
A húst megmossuk, szárazra itatjuk, és 1 cm-es kockákra vágjuk.
Forró olívaolajon adagonként lepirítjuk.
Sózzuk, és meghintjük curryvel.
Hozzákeverjük a kockákra vágott hagymát, felöntjük a húslevessel, és hozzáadjuk a paradicsomot.
Felforraljuk, és közepes tűzön 25 percig pároljuk.
Közben a cukkínit megmossuk és, szárvégződésének eltávolítása után vékonyan felszeleteljük.
(Tipp: tartalmasabbá tehetjük ezt az egytál ételt, ha burgonyát vagy rizst főzünk bele.)
A fokhagymát megtisztítjuk, és szétnyomva az ételhez adjuk.
Sóval, borssal, köménnyel és kakukkfűvel fűszerezzük.
A párolási idő befejezése előtt 8 perccel hozzákeverjük a cukkíni-szeleteket.
Ha szükséges utána ízesítjük.

FÉLANGOLOS BÁRÁNYSÜLT
Hozzávalók:
80 dkg kicsontozott báránycomb, 1-1 kiskanál őrölt bors, és morzsolt rozmaring, 1 evőkanál mustár, a pácoláshoz és a sütéshez: olaj
A mártáshoz:
1 evőkanál liszt, 4 dkg Rama margarin, 8 evőkanál mustár, 2-2 dl tejszín és húsleves, 1 dl fehérbor vagy pezsgő, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
A húst borssal, rozmaringgal és mustárral bedörzsöljük, tálba fektetjük, és annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi.
Így pácoljuk 3-4 napig, miközben néhányszor megforgatjuk.
Ha az olajjal takarékoskodni szeretnénk, akkor a húst az olajjal körbekenjük, majd szorosan alufóliába tekerjük.
A sütés napján a húst - miután páclevét kissé lecsöpögtettük - kiolajozott serpenyőben, közepesen erős lángon mindkét oldalán aranysárgára sütjük, majd előmelegített sütőbe tolva, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 40 percig sütjük.
Akkor jó, ha megpuhult, de a közepe rózsaszínű (nem nyers!) marad.
A mártáshoz a lisztet az olvasztott margarinon megfuttatjuk, a mustárt belekeverjük, a tejszínnel, a húslevessel és a borral vagy pezsgővel felengedjük.
A péppé zúzott fokhagymával meg a finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük.
Felforraljuk, és csak 3-4 percig főzzük, amíg a mártás kissé besűrűsödik.
Tálaláskor a húst rostjaira merőlegesen fölszeleteljük, a mártással körülöntjük.
Párolt zöldség illik hozzá köretnek. Elkészítési idő: 1,5 óra + érlelés

FEZI NYÁRSON SÜLT KOLBÁSZKA
Hozzávalók:
1 kg darált bárány- vagy marhahús, 1 cs. apróra vágott hagyma, 2 reszelt fokhagyma, 2 ek finomra vágott petrezselyem, 1-1 késhegynyi szurokfű, őrölt fahéj, - kömény, - koriandermag, csipet reszelt gyömbér, - rózsapaprika, - nagyon csípős pirospaprika, - törött bors, só, 1 ek olaj

Elkészítése:
Az olaj kivételével keverjük össze a hozzávalókat, dagasszuk néhány percig.
Alakítsunk a húsból 4-5 cm hosszú kolbászkákat, vizes kézzel nyomkodjuk rá a beolajozott nyársakra, izzó parázson süssük meg.

FOKHAGYMÁS BÁRÁNYCOMB 01.
Hozzávalók 4 személyre:
75-80 dkg kicsontozott bárány-comb, 1 fej fokhagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, só, bors

Elkészítése:
A fokhagymát megtisztítjuk.
A nagyobb gerezdeket félbevágjuk.
A húst megmossuk, leszárítjuk, és a fokhagymával sűrűn megtűzdeljük.
Összekötözzük, mint a sonkát szokás.
A 24 cm átmérőjű serpenyőt előmelegítjük, majd a húst beletéve, minden oldalán barnára pirítjuk.
Sózzuk, borsozzuk, azonnal befedjük, és a hőforrást a legkisebb fokozatra visszakapcsolva, kb. 60 percig pároljuk.
Ha a hús megpuhult, a serpenyőből kiszedjük, és 20 percre félretesszük.
Visszamaradt levébe keverjük a paradicsompürét, és az összes nedvességet elpárologtatva, lepirítjuk.
A húst jó éles késsel rostjaira merőlegesen felszeleteljük, és az edénybe visszatesszük.
Átforrósítva tálaljuk.
Köret- és italajánlat: A báránycomb mellé vagy zöldköret (párolt kelbimbó, párolt karotta és párolt brokkoli) vagy gombás rizs illik, és ne felejtsünk el egy jól ízesített salátát is kínálni mellé. Rosét, vagy száraz fehérbort szokás mellé kínálni.

FOKHAGYMÁS BÁRÁNYCOMB 02.
Hozzávalók 8 személyre:
8-10 gerezd fokhagyma, 1 kisebb báránycomb (kb. 2,5 kg), 1 ágacska kakukkfű, 1 ágacska rozmaring, 1 kis csokor kapor, 1 kávéskanál szárított oregánó, 3 evőkanál olívaolaj, 2 dl száraz vörösbor

A mártáshoz:
8-10 nagyobb bazsalikomlevél, 20-25 mentalevél, 1,5 dl borecet (5%-os), 3 evőkanál citromlé, 2 evőkanál cukor

Előkészítés:
A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, félbevágjuk.
A húst letisztítjuk a faggyúmaradványtól.
A kakukkfüvet, rozmaringot és a kaprot leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, és finomra vágjuk.
A báránycombot késheggyel 16-20 helyen megszurkáljuk, beledugdossuk a fokhagymagerezdeket, bedörzsöljük sóval és (frissen) őrölt borssal.
Elkeverjük az oregánót és a vágott zöldfűszereket az olívaolajban, bekenjük vele a húst, alufóliába csomagoljuk, és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.

Elkészítése:
Másnap a sütőt előmelegítjük 220°C-ra (gázsütő 4. fokozat).
Letakarítjuk a pácot a húsról (a zöldfűszerek könnyen megérnek, és keserűek lesznek), tepsibe fektetjük, és meglocsoljuk az átszűrt páclével. 20 percig pirítjuk-megkapatjuk, majd aláöntjük a bort, alufóliával betakarjuk, visszakapcsolunk 180°C-ra (gázsütő 2. fokozat), és puhára pároljuk (kb. másfél óra).
Félidőben egyszer megfordítjuk.
Végül levesszük a húsról a fóliát, és a pecsenyelével locsolgatva aranybarnára sütjük (további 15-20 perc).
Miközben a hús sül, elkészítjük a mártásalapot:
a bazsalikom- és mentaleveleket leöblítjük, finomra vágjuk. A borecettel, a citromlével, a cukorral és 1 csipet sóval felforralunk 1,5 dl vizet, beledobjuk a bazsalikomot és a mentát, éppen csak felforraljuk, majd lefedjük, és lehúzzuk a tűzről.
Olykor megkeverjük, hagyjuk teljesen kihűlni, végül lábaskába szűrjük.

A húst vágódeszkára emeljük, 5 percig pihentetjük.
A pecsenyelét zsírtalanítjuk, a mártásalaphoz szűrjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és összeforraljuk.
Ahogyan a csontok engedik (legmutatósabb, ha az asztalnál) felszeleteljük a húst, és a külön tálkába szedett, forró mártás kíséretében tálaljuk.
Burgonyapüré, párolt zöldségköret illik hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.