Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜ LEXIKON 2

2016.08.12

BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜ LEXIKON

BÁRÁNYÉTELEK
BABOS BÁRÁNYRAGU

Hozzávalók 4 személyre:
75 dkg csontos bárányhús, lapocka vagy borda (készülhet sertéshúsból is), 30 dkg fehér bab, 2 tej hagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, 8-10 szem fehér bors, őrölt fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, szegfűszeg, só, 2-3 evőkanál olaj

Elkészítése:
A babot előző este enyhén sós vízbe beáztatjuk, reggel leszűrjük, friss meleg vizet teszünk rá, hozzáadjuk a paradicsompürét, a borsszemeket, s az egyik megtisztított hagymát egészben, amelybe szegfűszeget tűzködtünk, és lefedve, erős lángon 30-40 percig főzzük. A húst szeletekre vagy kisebb darabokra vágjuk, és forró olajban minden oldalát barnára sütjük, közben enyhén sózzuk, borsozzuk. A húst kiszedjük a serpenyőből, s a visszamaradt olajban a másik, apróra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk. Egy magas falú lábosban vagy tűzálló edényben összekeverjük a babot, a húst, a pirított hagymát és a szétnyomott fokhagymát, és lefedve, lassú tűzőn, vagy sütőben még kb. negyven percig pároljuk. Ha szükséges, kevés vizet vagy húslét önthetünk hozzá.
Fűszerezhetjük csípős paprikával is.

BARACKOS BÁRÁNY - NYÁRSON (KUVAIT)
Hozzávalók:
1 kg kockákra vágott, kissé zsíros bárányhús, 2 ek borecet, 2 ek olaj, 1 tk só, 1 mk bors, 0,5 kg kimagozott kajszi

Elkészítése:
Készítsük el a pácot, tegyük bele a húst, barackot. Hagyjuk állni 2 óráig. Váltakozva húzzuk grillpálcára a húst és a barackot. Forró grillben 20-25 perig süssük.
Tálaljuk forrón.

BÁRÁNY ASZALT GYÜMÖLCCSEL
Hozzávalók 6 személyre:
1 db kicsontozott és tisztított báránylapocka (Kb. 90 dkg), 30 dkg aszalt sárgabarack, 30 dkg aszalt szilva, 4 dkg jünnan (vagy assami) tea, 2,5 dkg hagyma, 5 dkg tisztított mandula, 1 kis darabka fahéj, 1 evőkanál pisztácia olaj 1 evőkanál tört koriander, só, bors

Elkészítése:
Öblítsük le a gyümölcsöket - az aszalt szilvát magozzuk ki - és tegyük egy salátás tálra. A teát szórjuk 1 liter sustorgó vízbe, és hagyjuk benne 3 percig. De ne engedjük felforrni, majd szűrjük rá a salátástálban lévő gyümölcsre, adjuk hozzá a fahéjat, és tegyük félre 1 órára. Vagdaljuk fel a húst 3 cm-es darabokra, hámozzuk meg a hagymát, és vágjuk finomra. Öntsük az olajat egy vaslábasba tegyük bele a hagymát és fonnyasszuk 2 percig, utána adjuk hozzá a húskockákat, és gyakori rázogatás mellett kapassuk meg aranysárgára. Közben sózzuk, borsozzuk is. Egy szűrőkanállal emeljük ki a salátástálból a gyümölcsöket, csöpögtessük le, és tegyük félre a teát amiben a gyümölcsök pácolódtak, öntsük rá a húsra, keverjük össze, és lassú tűzön főzzük-pároljuk az egészet 45 percig. Ezután tegyük a húsra a gyümölcsöket és tartsuk a tűzön 25 percig. Öt perccel a befejezés előtt szórjuk a húsra a mandulát és a koriandert.
Végül keverjük meg még egyszer utoljára, azután húzzuk le a tűzről, rakjuk át egy mély tálba, és azonnal szervírozzuk.

BÁRÁNY ASZALT SZILVÁVAL
Hozzávalók:
1 kg bárány vagy birkacomb, 3 evőkanál olívaolaj, 30 dkg aszalt szilva, 2 fej hagyma, 1 kávéskanál fahéj, 1/2 kávéskanál sáfrány, 1/2 kávéskanál őrölt bors, 1 kávéskanál narancsvíz, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, só ízlés szerint

Elkészítése:
A húst kisebb darabokra vágjuk, majd a vajon hirtelen tűznél süssük át. Ha megpirult, adjuk hozzá a megtisztított, vékony karikákra vágott hagymát s ezzel együtt még egyszer átpirítjuk. Majd hintsük meg liszttel és keverjük össze. Ez után öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst, és fedő alatt lassú tűzön addig pároljuk, amíg a hús, omlós, puha lesz. Ezután sózzuk és ízesítjük fahéjjal, sáfránnyal, borssal.
Tálalás előtt egy órával adjuk hozzá az aszalt szilvát - amit előző este beáztattunk. Pár szemet a tetejére teszünk díszítésnek. Szintén tálalás előtt locsoljuk meg a húst narancsvízzel és szórjuk meg vaníliás cukorral.
Kenyeret vagy rizst szervírozhatunk hozzá.

BÁRÁNYBÓL PANDÚRLEVES BAKONYI MÓDRA
Hozzávalók:
20 dkg báránylapocka, 15 dkg gomba, 8-10 dkg kolbász, 6 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, paprika, só, 1 dl vörösbor, 1 csokor petrezselyem. A reszelt tésztához: 10 dkg liszt, 1 tojás, só

Elkészítése:
A szalonnát kis kockákra vágjuk, majd zsírját kiolvasztjuk és megpirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát. Megszórjuk paprikával, kevergetjük egy picit, majd felöntjük 1 dl vízzel és kiforraljuk.
A lapockát kis kockákra vágjuk, kevés vízzel felengedjük, majd lefedjük, és félpuhára pároljuk.
A kolbász fölkarikázzuk, a gombát kockára vágjuk, és a levesbe tesszük. Fölengedjük a kellő mennyiségű vízzel, sózzuk, belenyomjuk a fokhagymát, hozzáöntjük a vörösbort és beletesszük a csokorban hagyott petrezselymet. Készre főzzük, közben a lisztbe beleütjük a tojást, sózzuk, és kevés vízzel keményre gyúrjuk. Nagy lyukú reszelőn a levesbe reszeljük és megfőzzük.
A petrezselymet ki is dobhatjuk a levesből, de ha valaki szereti, akkor merje ki magának.

BÁRÁNYBORDA BAZSALIKOMOS ZÖLDBABBAL
Hozzávalók:
50 dkg bárányborda, liszt, 3 dkg fokhagyma, 1 dl olívaolaj, só, bors, kakukkfű
A körethez:
1 dl olívaolaj, 5 dkg bacon, 5 dkg vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, 30 dkg apró újburgonya, bazsalikom, 25 dkg mirelit zöldbab, 15 dkg konzerv fehér bab, 20 dkg paradicsom, 1 dl ketchup, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A báránybordákat alaposan letisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával enyhén bedörzsöljük, kakukkfűvel meghintjük, lisztben áthúzva az előhevített olajban megsütjük, de úgy, hogy a közepe rózsaszínű maradjon.

Köretnek:
Bazsalikomos babot együtt sült újkrumplival adunk mellé.
Az olajon a kockázott bacont üvegesre hevítjük, beletesszük a kockázott vöröshagymát, és pár percig dinszteljük. Hozzáadjuk a tisztított, előfőzött újburgonyát, enyhén sózzuk, és friss bazsalikommal ízesítve pirítjuk. Mikor félig elkészült belerakjuk a konzerv fehér babot, a forrázott gyorfagyasztott zöldbabot, a kockázott paradicsomot, enyhén fokhagymázzuk, és készre pároljuk.
Tálalása:
A tálra rakjuk a köretet, melyet még ketchuppel díszítünk, s mellé a bazsalikomlevéllel díszített, reszelt sajttal megszórt báránybordákat.

BÁRÁNYBORDA GOMBÁVAL ÉS SAJTTAL
Hozzávalók:
60 dkg báránygerinc, 6 dkg vaj, 4 dkg liszt, 20 dkg gomba, fél csokor petrezselyem, 20 dkg sajt, fehér bors, só

Elkészítése:
A húst szeletekre vágjuk, kissé kiveregetjük, megsózzuk és borsozzuk. Serpenyőben vajat hevítünk, majd a lisztbe mártott hússzeleteket ebben megsütjük. A visszamaradt vajban a szeletekre vágott gombát sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezzük és megpároljuk, míg levét elfövi. Mindegyik hússzeletre kevés gombát halmozunk, egy-egy szelet sajttal letakarjuk, kivajazott tepsibe tesszük, és addig sütjük, míg a sajt szépen rápirul.
Vegyes pirított zöld köretet kínálunk mellé.

BÁRÁNYBORDA HAGYMADZSEMMEL
Hozzávalók 4 személyre:
12 szelet bárányborda, 4 adag burgonyapüré, 12 evőkanál fokhagymás paraj, 12 evőkanál hagymadzsem

Elkészítése:
A hagymadzsemhez egy kis lábasban 50 g vajon 10 evőkanál kristálycukrot karamellizálunk. Amikor már megbarnult, felöntjük 2 dl friss narancslével. Hozzáadunk 5 közepes fej hagymát vastag karikára vágva. Az egészet addig forraljuk lassan, amíg lekvár sűrűségű lesz. A fokhagymás parajhoz 400 g parajt megtisztítunk, alaposan megmosunk. Forrásban lévő sós vízbe egy mokkáskanál szódabikarbónát szórunk, beletesszük a parajt, és 2 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízben lehűtjük. Serpenyőben vajat melegítünk, ráteszünk 2 gerezd zúzott fokhagymát, ezen átmelegítjük a parajleveleket, sóval, borssal fűszerezzük. Ha mindez elkészült, a báránybordák csontjait megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk. Kevés olajon vagy parázs fölött hirtelen kisütjük. Tálaláskor a tányér közepére egy halom burgonyapürét teszünk. Hozzátámasztjuk a báránybordákat, úgy, hogy minden borda alá egy evőkanál hagymadzsem kerüljön, a közbülső részekre pedig parajlevelek.
Megjegyzés:
Bárányborda helyett vesepecsenyével vagy csirkemellel is elkészíthető.

BÁRÁNYBORDA HAGYMAMÁRTÁSSAL 01.
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet báránykaraj, 5 db vöröshagyma, 10 dkg vaj, 13 dkg félkemény reszelt sajt, 1 dl tejföl, só, őrölt bors, l dl tej, húslé (leveskockából is lehet)

Elkészítése:
A megtisztított báránykarajokat 1 dl tejben áztatjuk. Közben az apróra vágott hagymát a fele vajon megpároljuk, egy kevés (kb. 1 dl) húslevesben puhára pároljuk, és szitán áttörjük. A reszelt sajtot, hozzákeverjük. A karajszeleteket megtöröljük, enyhén kiverjük, majd a hagymás péppel az egyik oldalukat megkenjük. Tűzálló lábasban a többi vajat felolvasztjuk, és a szeleteket a hagymás oldalával felfelé belefektetjük.
Egy-egy evőkanál tejfölt teszünk mindegyikre, és mérsékelt tűzön kb. 1 óra 10 percig sütjük.

BÁRÁNYBORDA HAGYMAMÁRTÁSSAL 02.
Hozzávalók:
8 bárányborda szelet, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi só, 1 késhegynyi bors, 2 ek olaj, 4 adag fehér hagymamártás

Elkészítése:
A bordaszeletekről a felesleges faggyút lefaragjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, szétnyomjuk, összekeverjük sóval, borssal és olajjal. A hússzeleteket alaposan bekenjük a keverékkel, lehetőleg a sütés előtt 1-2 órával.
A bordákat az előmelegített sütő grillrácsára helyezzük és kb. 10 percig az egyik, majd újabb 10 percig a másik oldalát is átsütjük.
Forró tálon ízlésesen elrendezzük a bordákat. Köretnek vajban párolt, zsenge zöldbabot adunk hozzá. A hagymamártást külön edényben tesszük mellé.

HAGYMAMÁRTÁS
Elkészítése:
Egy kanál zsírban barnára pirítunk 1-2 főzőkanál lisztet és beleteszünk egy fej reszelt vöröshagymát, és ezt is megpirítjuk, ekkor felöntjük csont-, vagy húslével, 1-2 kanál ecettel (vagy megfelelő citromlével) és megsózzuk.
Sötétbarnára pirítunk 5 darab kockacukrot, és ezt is a mártásba öntjük.
Tálalás előtt szitán áttörjük.

 

 

BÁRÁNYBORDA NAVARRAI MÓDON (CHULETAS DE CORDERO EN SALSA DE JEREZ)
Hozzávalók:
8 bárányborda-szelet, 10 dkg vaj, 5 dkg zsemlemorzsa, 1,5 dl sherry, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál apróra vágott metélőhagyma, 2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 evőkanál finomra metélt kapribogyó, 2 evőkanál tejföl, egy kevés só, törött bors

Elkészítése:
A hússzeleteket megtisztítjuk a zsíros résztől. A fokhagymával bedörzsöljük, megsózzuk. Kis lábasban felolvasztjuk a vaj felét, megfürdetjük benne a hússzeletek mindkét oldalát, majd zsemlemorzsába forgatjuk azokat. Grillsütőben 6-8 percig sütjük mindkét oldalukat. Közben a maradék vajat is felolvasztjuk, és a sherryvel együtt takaréklángon felfőzzük. Ízesítjük a zöld-fűszerekkel, és további 1 percet főzzük. Szükség szerint megsózzuk és megborsozzuk a mártást. Belekeverjük a tejfölt, megmelegítjük, de vigyázzunk, hogy ne forrjon fel.
A húst tálalótálra tesszük, a mártással leöntjük, és főtt rizzsel, burgonyával tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON
Szerző:
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.