Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON 10.

2016.11.02

BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON

BÁRÁNYOS KUSZKUSZ
Hozzávalók 6 személyre:
50 dkg előfőzött kuszkusz (bio boltban kapható), 50 dkg kicsontozott báránycomb, 5 szál újhagyma, 5 fokhagymagerezd, 2 sárgarépa, 2 cukkíni, 1 zellergyökér, 2 paradicsom, 6 dkg fagyasztott zöldbab, 2 dkg mazsola, fél ek őrölt kurkuma (sáfrány), 2 ek vágott petrezselyem, 1 babérlevél, 2 dl csirkehúsleves (kockából), olaj, bors, só

Elkészítése:
A húst felvágjuk kb. 2 cm-es kockákra. Az áttört fokhagymát és a karikákra vágott újhagymát 3 ek olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, és minden oldalról átsütjük a kockákat. Ekkor kerül bele a felaprított zeller, sárgarépa, a kurkuma és a kevés langyos vízbe beáztatott mazsola, a hámozott paradicsom (a magvakat távolítsuk el), és végül mindezt leöntjük forró levessel. Lefedjük az edényt, és lassú tűzön 1 óráig főzzük. Majd beletesszük az ujjnyi darabokra vágott cukkínit, a zöldbabot és a petrezselymet. Sózzuk és borsozzuk. Az előírás szerint elkészítjük a kuszkuszt, majd külön tálakba öntjük a hússal együtt.
A fokhagymát és a babérlevelet vegyük ki belőle.

BÁRÁNYOS PITE
Hozzávalók:
2 evőkanál vaj, 1 közepes hagyma felkockázva, 2 sárgarépa felszeletelve, 4 evőkanál liszt, 600 ml sűrű húsleves, petrezselyem és kakukkfű, 450 g főtt, darált marhahús, 675 g krumplipüré

Elkészítése:
Olvasszuk fel a vajat egy edényben, adjuk hozzá a hagymát. Fedjük le és pároljuk néhány percig. Ezután adjuk hozzá a sárgarépát. Keverjük hozzá a lisztet és főzzük addig, amíg enyhén megbarnul. Ekkor öntsük fel a levessel, adjuk hozzá a petrezselymet és a kakukkfüvet.
Forraljuk fel, forrástól számított 5 percig hagyjuk forrni. Tegyük a masszát tűzálló, lehetőleg kör alakú edénybe, fedjük le a krumplipürével. Helyezzük közepes hőfokú, előmelegített gázsütőnél 4-es fokozat sütőbe, és süssük 30 percig.
Ha különlegesebb ízt szeretnénk, 10 perccel a sütés vége előtt reszeljünk Dublini Ír sajtot a tetejére.

BÁRÁNYOS TŐTIKE
Elkészítése:
A kicsontozott bárányhúst apróra összevágjuk. Hántolt árpagyöngyöt fűszerekkel puhára párolunk. A hússal, árpagyönggyel, egész tojással tölteléket készítünk. Sóval, tárkonnyal, rozmaringgal, bazsalikommal, kakukkfűvel, vörös- és fokhagymával fűszerezzük. A tölteléket szőlőlevélbe csavarjuk és fedett edényben rövid lével, kemencében puhára pároljuk. Köretként párolt boros szőlőt, vagy más gyümölcsöt tálalunk hozzá.
Aszalt, illetve friss gyümölccsel, vagy ehető virágszirommal díszítjük.

BÁRÁNYPAPRIKÁS
Hozzávalók:
1 kg bárányhús, 1 fej vöröshagyma, 8 dkg zsír, 1 kiskanál pirospaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só

Elkészítése:
A húst nagyobb darabokra vágjuk, de előzőleg a faggyúját jól letisztítjuk. Az apróra vágott vöröshagymát zsírban megfuttatjuk, pirospaprikát és sót teszünk bele, majd rárakjuk a húst, és addig sütjük, amíg a nyerseségét el nem veszítette. Paradicsomot, paprikát teszünk bele, és tovább pároljuk, amíg a levét el nem főtte. Ekkor egy kis vizet öntünk rá, és a húst puhulni hagyjuk. Ha megfőtt, még öntünk alá annyi vizet, hogy sűrű leve legyen. Aki szereti, tehet bele 1-2 dl tejfölt.
Galuskát, fejes salátát adunk hozzá.

BÁRÁNYPÁSTÉTOMMAL TÖLTÖTT SZARVASGOMBÁS LEVELES TÉSZTA
Hozzávalók:
50 dkg leveles tészta, 1 tojás sárgája,
A töltelékhez:
26 dkg sovány bárányhús, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg mazsola konyakban áztatva, 8 dkg libamáj kockára vágva, 5 dkg durvára vágott dió, 1 tojás, 5 dkg tejszín, só, fehér bors, 1 szarvasgomba konzerv, 1 dkg vaj, 2 cl madeira

Elkészítése:
A húst a szalonnával együtt ledaráljuk, hozzáadjuk a mazsolát, a májat, a diót, a tojást, tejszínt, fűszerezzük, és masszává dolgozzuk össze. A gombát vajon megpirítjuk, ráöntjük a madeirát, együtt pároljuk. Ha kihűlt a pároló levet hozzáadjuk masszához. A leveles tésztát 2 mm vékonyra kinyújtjuk, és 9 cm-es kockákra vágjuk. A felvágott tészta egyik felére egyenként tölteléket rakunk, rá szarvasgombát helyezünk, a tészta másik felével lefedjük. A megtöltött batyuk széleit összenyomjuk, tojás sárgájával bekenjük.
Előmelegített sütőben 5 percig 220°C fokon, majd 180°C fokon ropogósra sütjük a tésztát.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.