Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÁRÁNY, BIRKA- ÜRÜLEXIKON 26

2019.01.28

BÁRÁNY, BIRKA- ÜRÜLEXIKON

CITROMOS NYÁRS
Hozzávalók 4 személyre:
75 dkg báránycomb, 16 db egészen kicsi hagyma, 1 citrom leve, 2 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors

Elkészítése:
Ha a grillezésnél nem fémnyársat használunk, hanem grillpálcikát (hurkapálcikát), azokat használat előtt néhány percre áztassuk vízbe, hogy sütés közben ne égjenek meg. A húst vágjuk 2 cm kockákra. A szétnyomott vagy áttört fokhagymát keverjük el a citrom levével és az olajjal, fűszerezzük sóval, borssal. Forgassuk meg benne a húst, hideg helyen (hűtőben) hagyjuk két-három órát érlelődni. A meghámozott hagymákat és a húst váltogatva tűzzük fel a nyársra. Tehetünk közé a pácban megforgatott kis fej gombákat és szezonban zöldpaprikát is.
Grillben vagy faparázson süssük meg. Előmelegített sütőben is megsüthetjük úgy, hogy a tepsi széleire helyezzük a nyársakat. Akár így, akár úgy sütjük, sütés közben többször meg kell forgatni a nyársakat, és egyszer-kétszer még kenegessük át a citromos-fokhagymás páccal is.

CITROMOS-ZSÁLYÁS BORDA
Hozzávalók 4 személyre:
8-12 hosszú-csontos bárány-borda (8-10 dkg/db), 4 evőkanál olívaolaj a sütéshez, 1 dl félszáraz vörösbor, 3 dkg vaj vagy margarin, 2 citrom, 8-10 mini/koktélparadicsom, néhány zsályalevél
A páchoz:
12-15 szem borókabogyó, 1 kávéskanál színes, szemes bors, 1/4 kávéskanál koriandermag, fél cseresznyepaprika, 4 gerezd fokhagyma, 6 zsályalevél, 1 citrom leve, 2 evőkanál olívaolaj

Előkészítés:
A bordákat leöblítjük, a csontok végéről gondosan letisztítunk minden húsmaradványt. A páchoz a borókabogyót, a színes borsot, a koriandert és a cseresznyepaprikát durvára törjük. A fokhagymát meghámozzuk és áttörjük, a zsályaleveleket leöblítjük, és finomra vágjuk.

Elkészítése:
A megtört fűszereket mélyebb porcelántálba tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, a zsályát, a citrom átszűrt levét és az olívaolajat, majd beleforgatjuk a bordákat. Gondosan lefedjük, és 4 órán (akár egy teljes éjszakán) át a hűtőszekrényben érleljük. Kiemeljük a bordákat a pácléből, alaposan lecsepegtetjük, és papírkendővel szárazra törölgetjük. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, beletesszük a bordákat, majd mérsékelt tűzön, mindkét oldalukon 3-3 percig sütjük. Előmelegített tálra rendezzük őket, és alufóliával letakarva melegen tartjuk. A pirult pecsenyelevet felöntjük a vörösborral, és a páclével, jól összeforraljuk, és kisebb edénybe szűrjük. Leszedjük a tetejéről a zsiradékot, majd mogyorónyi adagokban, habverővel beledolgozzuk a vajat/margarint (sima-bársonyos mártást kapunk), és bevonjuk vele a húst. A citromokat és a paradicsomokat megmossuk, a zsályabóbitákat leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet. A citromokat gerezdekre szeljük, a paradicsomokat félbevágjuk, és a zsályával együtt csinosan-változatosan megdíszítjük velük a húst.
Párolt sárgarépa, vegyes zöldségköret, illetve hasáb- vagy héjában sült burgonya illik hozzá.
Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: 5 óra múlva

CSÍKI TÖLTÖTT BÁRÁNY
Hozzávalók:
1/4 bárány, 1 kg belsőség, 20 dkg vöröshagyma, 2 db tojás, 1 dl olaj, 20 dkg zsemle, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, só, bors

Elkészítése: A töltelékhez a belsőségeket sós vízben puhára főzzük. Miután megfőtt, kihűtjük, húsdarálón ledaráljuk. A tojásokat keményre főzzük, felaprítjuk, hozzáadjuk a töltelékhez. A vízben megáztatott zsemlét is ledaráljuk, a fokhagymát összetörjük, és az apróra vágott vöröshagymával és petrezselyemzölddel együtt beledolgozzuk a töltelékbe. A bárányt fűszerezzük sóval és borssal, majd felnyitjuk, és megtöltjük a töltelékkel. Tepsibe tesszük, bekenjük olajjal, és betesszük a sütőbe. Sülés közben többször megkenegetjük.
Ha megsült, 5 percig állni hagyjuk, hogy könnyebb legyen szeletelni.
Tetszés szerinti körettel tálaljuk.

CSORBALEVES
Hozzávalók:
30 dkg bárányhús, 20 dkg levescsont, 1-1 szál sárgarépa és gyökér, 1 fél kisebb zeller, 1 fej vöröshagyma, 4 dkg rizs, 1 tojás, 3 szál lestyán, citromlé, só, bors

Elkészítése:
A csontokat 1,5 liter hideg vízben feltesszük főni kb. egy órányi időre. Ekkor leszűrjük, a csontokat kidobjuk. A levesbe tesszük a reszelt hagymát és a káposztareszelőn legyalult többi zöldséget is. Sózzuk, borsozzuk, főzzük. A húst ledaráljuk és összekeverjük a rizzsel, a tojással, sóval, borssal. Apró gombócokat formázunk belőle, és a leveshez adjuk. Ha készre főztük citromlével savanyítjuk és apróra vágott lestyánnal megszórjuk.
Már csak pár percig forraljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.