Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON 27.

2019.04.07

BÁRÁNY, BIRKA- ÜRÜLEXIKON

DARÁLT BÁRÁNYHÚSOS-TÉSZTÁS FELFÚJT
Hozzávalók:
vaj a sütőforma kivajazásához, 3-5 g szárított vargánya, 50 ml víz, só, 4 evőkanál olívaolaj, 250 g száraztészta, 1 fej vöröshagyma, 2 zsályaág, fekete bors, 450 g darált bárányhús, 1/8 l hús-alaplé, 1-2 késhegynyi őrölt rozmaring, 100 g 20% zsírtartalmú tejföl, 2 tojás, 120 g Provolone*** (olasz kemény sajt), szeletelve

Elkészítése:
Felfújtnak való hőálló sütőformát kizsírozunk. A vargányát 50 ml vízbe beáztatjuk. Nagy edényben vizet forralunk fel, sót és 1 evőkanál olajat öntünk bele, a tésztát fajtától függően 5-12 percig főzzük benne. Ezután leszűrjük, hirtelen leöblítjük hideg vízzel, majd félrerakjuk.
A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk, a zsályát megmossuk, és szárazra töröljük, leveleit leszedjük és összevágjuk. A sütőt 210°C-ra előmelegítjük. A maradék olajat serpenyőben felforrósítjuk; ebben a darált húst megpirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, és együtt sütjük tovább. A hús-alaplével és az áztatóvízzel felöntjük, majd vargányával, zsályával, sóval; borssal és rozmaringgal ízesítjük. A tésztát és a darált húst összekeverjük, és a sütőformába tesszük. A tojásokat elkeverjük a tejföllel, megsózzuk, és a felfújtra öntjük.
Provolone sajttal lefedjük, és 20 percig sütjük, majd felszolgáljuk

***PROVOLONE SAJT:
Bizonyára minden olaszokat kedvelő ismeri ezt a sajtféleséget. Zsíros vágható, általában ovális alakú sajt, amely fiatal korában lágy és tejszínes. Az érés során egyre erőteljesebb és erősebb lesz. Füstölt sajtként is árusítják.

DARÁLT BÁRÁNY CURRY (KEEMA KORMA CURRY)
Hozzávalók:
3 evőkanál vaj vagy margarin, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 60 dkg sovány báránycomb darálva, 2 kávéskanál só, 2 kávéskanál curry, 1 dl joghurt, fél dl víz, 25 dkg tisztított zöldborsó

Elkészítése:
A vajban pároljuk a hagymát üvegesre. Közben keverjük össze a darált húst a sóval és curryvel, tegyük a hagymára, és állandóan keverve pároljuk, míg színét nem veszti, Ezután öntsük rá a joghurtot, fedjük be, és takaréklángon főzzük 10 percig. Végül öntsük rá a vizet, tegyük rá a zöldborsót, és főzzük puhára.

DERCE DARÁLT BÁRÁNYHÚSSAL
Hozzávalók:
1 nagy fej vörös-hagyma, 1 gerezd fokhagyma. 1 padlizsán (kb. 200 g), 0,5 kicsi piros csípős paprika, 5 evőkanál olaj, 1 evőkanál vaj, 300 g darált bárány-hús, 150 g tört búza (derce), 1 kis konzervdoboz hámozott paradicsom (400 g), 0,25 l víz, só, bors, kömény, pirospaprika, 0,5 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:
Dercéből (búza-töretből), ebből a Keleten kedvelt búzából, változatos főfogásokat készíthetünk. Körítésként jól illik sok más ételhez is, és gyorsan elkészül. A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A fokhagymát hagymaprésen átpréseljük. A padlizsánt megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk. A csípős paprika magjait eltávolítjuk, és felaprítjuk. Felforrósítjuk az olajat, beletesszük a vajat, és megpároljuk benne a vöröshagymát. Hozzáadjuk a darált húst és a paprikát, majd kissé megpirítjuk. Belekeverjük a tört búzát, a fokhagymát és a padlizsánt is. A paradicsomot kisebb darabokra vágjuk, majd a levével és a vízzel együtt a húshoz adjuk végül ízlés szerint sóval, borssal, köménnyel és pirospaprikával ízesítjük. Az ételt lefedjük, és 20 percig mérsékelt lángon főni hagyjuk. A petrezselymet megmossuk, szárazra törölgetjük, apróra vágjuk, és óvatosan az elkészült búza-töretbe keverjük. Elosztjuk 4 tányéron, és azonnal tálaljuk.

DERÍTETT PALÓCLEVES
Hozzávalók:
80 dkg bárány- vagy faggyúmentes birka lapocka, 1-1 evőkanál vaj és olaj, só, őrölt bors, 50 dkg zöldbab, 15 dkg szárzeller, 40 dkg burgonya, 15 dkg sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 kisebb paradicsom, 3 szál újhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 l birkacsont-leves (más csontból is jó), 2 babérlevél, 2-3 szál friss tárkony, 1 ág friss majoránna

Elkészítése:
Az esetleges faggyús részeitől alaposan megtisztított, megmosott húst kis kockákra vágjuk. Az összes zöldséget megtisztítjuk, a zöldbabot és a szárzellert kétcentis darabokra, a burgonyát, a sárgarépát, a vöröshagymát és a paradicsomot kis kockákra, az újhagymát karikára vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A húst a vaj és az olaj keverékén 5-7 percig pirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és egy leveses fazékba átöntjük. A vöröshagymát és a fokhagymát a hús visszamaradt zsiradékán üvegesre pároljuk, majd a húshoz adjuk. A fazék tartalmát a csontlevessel felöntjük, a babérlevelet egy szem burgonyával együtt beledobjuk, és közepes lángon, lefödve kb. 40 percig főzzük. Ezután a paradicsom kivételével az összes zöldséget a csontlevesbe szórjuk és kb. 15 percig közepes lángon tovább főzzük, közben sóval, őrölt borssal fűszerezzük. A megmosott tárkony- és majoránnaleveleket szárukról lecsipkedjük, az újhagymával és a paradicsommal együtt a leveshez adjuk, és további 5 perc alatt készre főzzük. Ha kell, utána sózzuk, borsozzuk.

DÖNER KEBAB
A Döner magyarul forgó- kebab, elnevezését a speciálisan forgó technikát és berendezést igénylő elkészítési módról kapta. A háztartásokban szinte ismeretlen, a családi szükségleteket meghaladó mennyiségben kell elkészíteni, és egyszerre feltenni a gépre. Így jellegzetesen vendéglői étel. Nyugat-Európa nagyvárosaiban, de újabban már Magyarországon is egyre gyakrabban találkozhatunk a Döner kebabot árusító kis vendéglőkkel.
Így érdemes megismerkedni az egyik legfinomabb kebab változat elkészítési módjával.

Hozzávalók:
2 kg borjú vagy bárányhús, hagymalé, só, bors, olaj

Elkészítése:
60 dkg húsból darált húst készítünk. A maradék húst a hártyáktól megtisztítjuk és egy éjszakára hagymaléből, sóval, borssal, olajjal készített lében megpácoljuk. Ezután a speciális hosszú függőleges nyársakra húzzuk a húst, szorosan egymásra fektetve, a hússzeletek közötti részt pedig a darált hússal töltjük ki. Az így elkészített nyárson lévő hús szorosan összepréselődik. Hagymalével megkenjük és kezdődhet a sütés. A függőlegesen elhelyezett nyársak lassan forgásnak indulnak a grillsütőben, melynek az egyik oldala nyitott. (Régen természetesen faszén parázzsal fűtött sütőt használtak.) Éles késsel a külső megsült részeket függőleges, egészen vékony szeletekben folyamatosan levágjuk.

A Döner kebabot nyers hagymakarikákkal, paradicsommal, erős paprikával, zöldsalátával kenyérlepényen tálalják.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.