Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON 28.

2019.05.31

BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON

DOVERI BÁRÁNYBORDÁK
Hozzávalók:
4 szelet csontos bárány borda, szalonnával, só, bors, menta, 20 dkg piros ribizli, 2 kanál porcukor, 1 evőkanál borecet vagy 1 citrom leve

Elkészítése:
Kövér báránybordákat vásároljunk, rajta legalább 2 cm zsíros rész legyen. Szeleteljük, 2-2 csont legyen egy szelet. A zsíros részt egyenletes kockásra bevagdaljuk. Sóval, borssal, morzsolt mentával fűszerezzük. Sütőedénybe téve, kevés vizet aláöntve, lefedve sütjük.
Saját levével locsoljuk, végén lepirítva készre sütjük Piros ribizlit kevés cukorral turmixoljuk pépesre, adjunk hozzá borecetet, vagy a citrom levét, majd melegítsük fel, de ne forraljuk. Szűrjük át, hogy a magok fenn maradjanak a szűrőn. Ízesítsük, mentával.
Nagyon forrósítsuk fel a bordákat, majd a forró húsra öntsünk annyi mártást, amit magába szív.
Apró sült burgonyákat és külön edényben a mártást kínáljuk mellé.

DZSERBAI NYÁRSONSÜLT JOGHURTTAL (TUNÉZIA)
Hozzávalók:
1 kg bárányhús 3 cm-es kockákra vágva, 3 kis fej hagyma vastagra karikázva, 3 ek olívaolaj, 0,5 dl mentás ecet, 1 gerezd fokhagymapép, 0,5 mk törött bors, késhegynyi nagyon csípős piros paprika, só, 2 dl joghurt, 1 fej saláta, 6 illatos fából készült grillpálca

Elkészítése:
Öntsük a húsra az olajat, ecetet, tegyük rá a borsot, fokhagymát és hagyjuk állni 3 órát.
Vizezzük meg a nyársakat, húzzuk felváltva a pálcikára a húst, hagymát. Szabad tűzön forgatva süssük puhára. Ha kész, szórjuk be a sóval, piros paprikával. Tegyük a salátaleveleket nem túl mély cseréptálba, helyezzük rá körbe a sültet.
Öntsük le joghurttal.
Azonnal tálaljuk.

EGÉSZBEN SÜLT BÁRÁNYGERINC 01.
Hozzávalók:
kb. 1,5 kg konyhakész báránygerinc, só, 6-7 evőkanál olaj

Elkészítése:
A gerincet az esetleg rajta maradt inaktól, hártyáktól megtisztítjuk, de egy vékony zsírréteget rajta hagyunk. Megsózzuk; más fűszert nemigen használunk hozzá, hogy a hús különleges íze jobban érvényesüljön. Forró sütőben, nagy lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 10 percig sütjük. Ekkor megfordítjuk, a tüzet közepesre mérsékeljük (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C), és nagyságától függően további 20-30 percig sütjük.
A csontról lefejtve, fölszeletelve tálaljuk.
Akkor jó, ha a közepe rózsaszínű, de nem véres.

EGÉSZBEN SÜLT BÁRÁNYGERINC 02.
Hozzávalók:
1 db báránygerinc kb. 1,30 kg, fél dl olaj a pácoláshoz, 2 db babérlevél, 4 cikk fokhagyma, rozmaring, só

Elkészítése:
A báránygerincről valamennyi hártyát lefejtjük, a húst a gerinccsont mentén mindkét oldalon teljes hosszúságában bevágjuk.
Babérlevéllel, rozmaringgal elkevert olajat öntünk rá és folpack fóliával légmentesen lezárva, három napig a hűtőben érleljük.
A húst az olajos pácból kivesszük, megsózzuk és forró sütőben (200-250°C) a kívánt mértékig sütjük.
Angolos 20 perc, félangolos 30 perc, átsütve 45-50 perc.
A sütőből kivéve azon melegében rákenjük az apróra zúzott fokhagymát.
A csontról a két filét lefejtjük és vékonyra felszeleteljük.
Párolt zöldségekkel körítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.