Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON 3

2016.08.25

BÁRÁNY, BIRKA ÜRÜ LEXIKON

BÁRÁNYÉTELEK
BÁRÁNYBORDA TÖLTVE

Hozzávalók:
1 kg bárányborda vagy báránykaraj csontostul, só, olaj, 2 fej vöröshagyma, rozmaring, hús- vagy zöldséglé
A töltelékhez:
5 db zsemle, 2 dl tej, 2 db egész tojás, só, törött bors, 1 kiskanál Vegeta, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem

Elkészítése:
A konyhakész húst szárazra töröljük, és a csont mellett igyekszünk úgy felvágni, hogy egy nagyobb, zacskószerű üreg keletkezzen, amit majd megtöltünk, s a végén cérnával bevarrunk. Azután felhevített olajon minden oldaláról megpirítjuk, majd mellédobjuk a karikára vágott vöröshagymát, a rozmaringot, és hús- vagy zöldséglével felöntve fedő alatt forró sütőben puhára sütjük.
Tölteléke:
A tejjel leforrázott zsemlét a felvert tojással összegyúrjuk, megsózzuk, borsozzuk és megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel meg
Vegetával és megízesítjük zúzott fokhagymával, s még egyszer összekeverjük.

BÁRÁNYBORDA UDVARHELYI MÓDRA
Hozzávalók 10 személyre:
3 kg bárányborda, 20 dkg olaj, 40 dkg császárszalonna, 1 kg csemege paradicsom, 1 kg friss tisztított zöldbab 10 dkg tisztított vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl zöldszilváni fehérbor, 1 csokor petrezselyemzöld, só, őrölt bors, őrölt bazsalikom, tárkony ürömfű

Elkészítése:
A báránybordákat húsz darabra szeleteljük, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, és kevés olajban félangolosra sütjük. A császárszalonnát kis kockára vágjuk, serpenyőbe téve lepirítjuk. Hozzáadjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk az időközben leforrázott és héjától megtisztított, kockára vágott csemege paradicsomot, megsózzuk, kevés zúzott fokhagymával, őrölt borssal, őrölt bazsalikommal, tárkony ürömfűvel és finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. Végül hozzáadjuk, a frissen főzött, szálas zöldbabot, kevés fehérborral felengedjük, nyílt lángon pirítjuk, majd az egészet a szeletelt báránybordák tetejére helyezzük, és egyet forralunk rajta. Tálalása: Hasábburgonya körettel tálaljuk.
Finomra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük.

BÁRÁNYCOMB BARACKOS CHUTNEY-VAL
A vajon párolt báránycomb mellé ideális a lágy-fűszeres chutney. A friss barackszeletekkel üde-gyümölcsös jelleget adhatunk az ételnek. Köretként kínáljunk hozzá rizs-piláfot és zöldsalátát.

Hozzávalók:
2 cikk fokhagyma, 1 kis fej lila hagyma, 1 db friss gyömbér (kb. 2,5 cm), 40 dkg félbevágott konzerv barack, 5 dkg mazsola, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál dijoni mustár, 1/2 teáskanálnyi só, 4 dkg barna cukor, 6 kardamom, 1 teáskanál koriandermag, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 báránycomb kb. 2 kg
Kell még egy mixer.

Elkészítése:
Hámozzuk meg a fokhagymát, a hagymát és a gyömbért, majd vágjuk nagyobb darabokra.
Az őszibarack-feleket hagyjuk lecsöpögni. Tegyük mixerbe a fokhagymával, a hagymával, a gyömbérrel, a mazsolával, az ecettel, a mustárral, a sóval, a barna cukorral és a fűszerekkel együtt. Keverjük 10-20 másodpercig.
A báránycombot tegyük zsírfelfogó tepsibe, és kenjük be minden oldalát az őszibarackos chutney-val Öntsünk a hús alá fél pohár vizet.
Tegyük a báránycombot a sütőbe, és pároljuk kb. 90 percig.
A sütési idő felénél fordítsuk meg a combot, és locsoljuk meg a pecsenyelével.

BÁRÁNYCOMB BAZSALIKOMOS MÁRVÁNYSAJT-MÁRTÁSSAL
Hozzávalók 4 személyre:
1 db erőleveskocka, Maggi Sonkás Spagetti (Carbonara) Fix, 80 dkg báránycomb, 5 dkg márványsajt, 1 dl tejszín, 1 szál friss bazsalikom, 1 szál friss oregánó, 1 szál friss rozmaring, 2 evőkanál olívaolaj, só ízlés szerint

Elkészítése:
A báránycombot kicsontozzuk, megsózzuk, és az olívaolajon elősütjük. Rozmaringot teszünk mellé, rövid ideig együtt pirítjuk, majd felengedjük fél liter vízzel. Beletesszük az erőleveskockát, az oregánót, és készre pároljuk. A kész húst kiszedjük a pároló-léből, a levet átszűrjük, és a Maggi Sonkás Spagetti Fix alappal besűrítjük.
Hozzáadjuk a márványsajtot, a tejszínt és az apróra vágott bazsalikomlevelet, összeforraljuk, s a felszeletelt húsra öntjük.

BÁRÁNYCOMB RÓMAI MÓDRA
Hozzávalók:
1 kg báránycomb, 1 nagy fej hagyma (UNIV. hagymakrém), 2-3 gerezd fokhagyma (UNIV. fokhagymakrém.), 1, 5 dl fehérbor, 1 evőkanál citromlé, ízlés szerint só, bors

Elkészítése:
A húst megmossuk, szárazra töröljük. A megtisztított hagymát apróra várjuk, a megtisztított fokhagymát átnyomjuk fokhagymaprésen és bedörzsöljük vele a húst. Előmelegített 24 cm átmérőjű edényben a húst minden oldaláról meg sütjük. Hozzáöntjük a fehérbort, valamint a citromlét, és nyitott lábasban elfőzzük a lét. Ezután adjuk hozzá a hagymát, sózzuk, borsozzuk, befedjük, és a legkisebb hőfokon 40-45 percig pároljuk.
Félidőben megfordítjuk, pecsenye tálra tesszük és ráöntjük a pecsenye levet.

BÁRÁNY-CURRY ZÖLDBORSÓVAL (FŐÉTEL)
Hozzávalók:
50 dkg darált báránycomb, 20 dkg főtt (vagy konzerv) zöldborsó, 1 hagyma finomra vágva, 2 kk currypor, 1 dl joghurt, 3 ek olaj, 1 tk só

Elkészítése:
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát. A darált húsba belekeverjük a curryt és a sót, az egészet a hagymához tesszük, és állandóan kevergetve fehéredésig sütjük. Felöntjük a joghurttal és fél dl vízzel, lefedve lassú tűzön puhára főzzük.
Végül hozzáadjuk a zöldborsót és összemelegítjük.

BÁRÁNYÉRME MAJONÉZES BURGONYÁVAL
Hozzávalók:
50 dkg báránygerinc, 10 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dl tej, só, olaj, a burgonyához 60 dkg burgonya, 1 tubus majonéz, 2 dl tejföl, metélőhagyma, bors, só

Elkészítése:
A gerincből 4 dkg-os érméket vágunk, 12 db-ot, kiverjük, egy napig tejben áztatjuk. A héjában megfőtt krumplit felszeleteljük, majd hozzáadjuk a majonézes tejfölt, a snidlinget és a fűszereket. Tálalásig hűtőbe helyezzük.
Az érméket a tejből kivéve bundázzuk, majd forró olajban kisütjük.

BÁRÁNYÉRMÉK RÓKAGOMBÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg báránycomb (csont nélkül), 25 dkg rókagomba, 5 dkg vöröshagyma, 1 csomag snidling, 2 dl vörösbor, 1 teáskanál rozmaring, 4 cikk fokhagyma, 1 babérlevél, 2 evőkanál liszt, só, őrölt bors, 5 dkg füstölt szalonna, 2 dkg zsír, 30 dkg húsos zöldpaprika

Elkészítése:
A húst 3-4 dkg-os szeletkékre vágjuk, sózzuk és meghintjük őrölt rozmaringlevéllel. A vöröshagymát és a szalonnát apró kockákra, a tisztított gombát félbevágjuk. Ugyancsak félbevágjuk a kicsumázott zöldpaprikát. Serpenyőben hevített zsíron hirtelen megsütjük a bárányérméket, majd félretesszük.
Ugyanebben a zsírban megpirítjuk a szalonnát, a vöröshagymát, és rátesszük a gombát. Néhány percig pároljuk, kevés lisztet szórunk rá, azzal is alaposan elkeverjük. Felengedjük vörösborral és apróra vágott snidlinggel, babérlevéllel, zúzott fokhagymával ízesítve 8-10 percig forraljuk. Ha levét elfőtte, kevés vízzel pótoljuk.
Végül a megsült bárány-szeletkékkel együtt felforrósítva, sült paprikával tálaljuk.
A paprikák belsejét megsózzuk, és parázs fölött grillsütőben vagy forró sütőben néhány perc alatt megsütjük, vigyázva arra, hogy ne puhuljon meg túlságosan.

BÁRÁNYÉRMÉK ROSTON
Elkészítése:
70 dkg kicsontozott báránycombból egyforma kis szeletkéket, érméket vágva gyengén kiverjük, az inakat bevagdaljuk. A szeletek mindkét oldalát besózva felolvasztott zsírba mártjuk. Sütőben, erős felső lángon, a tepsibe tett rostsütő rácson megsütjük. Ha nincs rostsütőnk, az érméket lisztbe mártva, kis forró zsírban, erős tűzön, mindkét oldalukat szép pirosra sütjük.
Zsírban sült burgonyát, salátát vagy zöldfőzeléket adunk hozzá.

BÁRÁNY ÉS GYÜMÖLCS KEBAB
Hozzávalók:
10 dkg bárányhús, 1 sárgabarack, 1 hagyma, 6 db friss gomba, 6 kis paradicsom

Elkészítése:
A paradicsom kivételével a hozzávalókat vágjuk falatnyi darabokra. váltakozva húzzuk a nyársra. grillezzük, vagy roston süssük ízlésünk szerint.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.