Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON 5

2016.09.19

BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON

BÁRÁNYHÚS KELBIMBÓVAL
Hozzávalók:
50 dkg báránylapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, só, őrölt kömény, pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, törött bors, 2 dl zöldséglé, 20 dkg mélyhűtött kelbimbó, 20 dkg burgonya, 2 evőkanál sima liszt

Elkészítése:
A húst megmossuk, és hártyáitól megtisztítjuk, s kockákra vágjuk. A szalonnát szintén kockákra vágjuk, majd zsírjára pirítjuk, azután megfuttatjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, s megszórjuk pirospaprikával, rádobjuk a húst, megszórjuk őrölt köménnyel, megsózzuk és megborsozzuk. Végül belekeverjük az áttört fokhagymát, s forró zöldséglével felöntve fedő alatt pároljuk. A félig puha húshoz hozzátesszük a kelbimbót meg a kockákra vágott burgonyát, esetleg megsózzuk és felöntjük vízzel, s puhára pároljuk.
Végül sima liszttel besűrítjük, és összeforraljuk.

BÁRÁNYHÚSOS AFGÁN KEBAB
Hozzávalók:
1 kg bárányhús, 3 közepes hagyma
Páclé:
só, bors, őrölt római kömény, arrak vagy konyak

Elkészítése:
A bárányhúst kockákra vágjuk, a hagymát felnégyelve, egy tálba tesszük. Megsózzuk, durvára vágott borsot szórunk rá, és az őrölt római köményt. Végül megöntözzük arrakkal, vagy konyakkal, ha arrakkal nem rendelkezünk. Jól összekeverve, másfél óra múlva süthető a nyársakon, amelyre felhúzzuk, váltakozva a húskockát és a hagymát.

BÁRÁNYHÚSOS RÉPATÁL
Hozzávalók 4 személyre:
75 dkg bárányhús (csont nélküli nyaki részek), 50 dkg sárgarépa, 2 evőkanál olaj, 1/2-3/4 l forró húsleves, 1/2 kávéskanál szárított szurokfű, 1/2 kávéskanál szárított bazsalikom, 1-1 késhegynyi szárított zsálya és rozmaring, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg frissen főzött rizs, só

Elkészítése:
A húst nem túl kis kockára vágjuk. A sárgarépát megkaparjuk, megmossuk és felaprítjuk. Sütőtálban felforrósítjuk az olajat, és a húskockákat körös-körül szép barnára pirítjuk benne. Hozzákeverjük a sárgarépát, és forró húslevessel fölengedjük. Beletesszük a szárított fűszereket és a fokhagymapréssel pépesre zúzott fokhagymát. Az egészet jól összekeverjük, és kis lángon 45 percig főzzük. 5 perccel a főzési idő lejárta előtt beleforgatjuk a főtt rizst.
Sóval ízesítjük, és nagyon forrón tálaljuk.

BÁRÁNYHÚS PÁROLT BROKKOLIVAL
Hozzávalók:
60 dkg párolni való bárányhús, 4 gerezd fokhagyma, olaj, 1 fej vöröshagyma, zöldséglé - 2,5 dl vízhez 1 kiskanál Vegeta -, só, 50 dkg friss brokkoli, zöldpetrezselyem

Elkészítése:
A hártyáitól megtisztított, megmosott húst szárazra töröljük, és szélesebb csíkokra vágjuk, s összekeverjük a zúzott fokhagymával meg két evőkanál olajjal, s egy éjszakára hideg helyre tesszük. Majd felhevített olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, hozzákeverjük a húst, és tovább pirítjuk. Azután felöntjük zöldséglével, kicsit megsózzuk. Majd lefedve lassú tűzön puhára pároljuk. Közben zöldség lében külön megfőzzük a brokkolit, és rózsáira szedjük, s óvatosan a párolt bárányhúshoz keverjük.
Végül megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel.
Megjegyzés:
Vigyázat, a zöldséglé sós!

BÁRÁNYHÚSSAL TÖLTÖTT BIRSALMA (IRÁN)
Hozzávalók:
6 közepes nagyságú birs, 12 ek darált bárányhús, 3 ek főtt, passzírozott zöldborsó, 3 ek reszelt hagyma, só, bors, 2 ek olaj, 1 ek méz, 2 ek vaj, víz

Elkészítése:
Vágjuk ki a birs csutkás részét, öntsünk rá forró vizet, hagyjuk állni 20 percig. Pirítsuk üvegesre a vöröshagymát az olajban. Adjuk hozzá a húst, borsót, borsot, sót és keverjük össze. Töltsük meg a birseket, állítsuk szorosan egymás mellé tűzálló edényben. Öntsünk rá 2 ujjnyi vizet, locsoljuk meg mézzel, tegyünk rájuk darabka vajat. Lassú tűzön lefedve pároljuk 25-30 percig, míg megpuhul.
Forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.