Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON 7.

2016.10.06

BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON

BÁRÁNYKOLBÁSZKÁK
Hozzávalók:
60 dkg bárány (csont nélkül), 5 dkg vöröshagyma, 1 csomó petrezselyem, 4 cikk fokhagyma, 30 dkg zöldpaprika, 1 dl olaj, 5 dkg vaj, só, őrölt bors, őrölt rozmaring, erős paprika, 1 csomó snidling, 80 dkg burgonya, 1 dl száraz fehérbor, 1 dkg liszt

Elkészítése:
A burgonyát megmossuk, sózzuk, héjában egyenként alufóliába csomagoljuk, és forró sütőben megsütjük. A zöldpaprikát apró kockákra, a vöröshagymát, a snidlinget és a petrezselymet finomra vágjuk.
A húst ledaráljuk, majd összegyúrjuk sóval, borssal, zúzott fokhagymával, rozmaringgal, erős paprikával, petrezselyemmel. Vizes kézzel kolbászkákat formálunk belőle, olajjal megkent tepsibe tesszük, és forró sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Héjában sült burgonyával és paprikaszósszal tálaljuk.
Paprikaszósz: A vajban megpirítjuk a vöröshagymát, a zöldpaprikát, sózzuk, borsozzuk, kevés liszttel meghintjük. Egy deci fehérborral és kevés hideg vízzel mártás sűrűségűvé forraljuk.
Tálalás előtt vágott snidlinget szórunk a tetejére.

BÁRÁNY-KOTLETT
Hozzávalók:
10 dkg felszeletelt gépsonka, olaj, 40 dkg bárányborda, só, durvára tört, fekete bors, 1 dl húslé, 3 db egész tojás, snidling, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A sonkát vékony metéltre vágjuk, és felhevített olajon megpirítjuk, s félrerakjuk. A kicsontozott, hártyáitól megtisztított húst megmossuk, és szárazra töröljük, s két centiméter vastag szeletekre vágjuk, kicsit kiklopfoljuk, azután besózzuk, megborsozzuk. s a sonka visszamaradt zsírjában minden oldalról négy percig sütjük, majd melegre tesszük. A visszamaradt levet felöntjük húslével és átforraljuk. Közben a megsózott felvert tojásból felhevített olajon lágy rántottat sütünk, s rászórjuk a megpirított sonkát és a finomra vágott snidlinget, és összekeverjük.
Tálaláskor a kotletteket megkenjük rántottával, meglocsoljuk húslével és meghintjük reszelt sajttal.
Köretként főtt burgonyát adunk hozzá.

BÁRÁNY KUSA
Hozzávalók:
50 dkg bárány vagy birkacomb, 2 kis fej hagyma, 1 kg burgonya, 1 db citrom, 1 dl olívaolaj, só-bors, ízlés szerint, 1 kávéskanál petrezselyemzöld

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és 1 cm-es karikákra vágjuk. A báránycombot kis kockákra (kb. 2 cm-es) vágjuk. Ezután mázas cserépedénybe tesszük a húst, a burgonyát és sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük.
A burgonyás húsra ráöntünk 1 dl olajat, amelyen előzőleg az apróra vágott hagymát megfonnyasztottuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy a húst éppen csak ellepje.
Ezután ráfacsarjuk egy citrom levét, az egészet lefedjük és felforraljuk, majd lassú tűznél még 1 órán át, sütjük.
Ha szép pirosas-barna, a tetejét petrezselyemmel megszórjuk és tálaljuk.

BÁRÁNY- KUSZKUSZ SALÁTALEVÉLBEN
Hozzávalók négy adaghoz - A mártáshoz:
3 mentaág, 1 ek tejföl, 20 dkg sovány joghurt, só, bors, cayenne-i bors
A kuszkuszhoz:
2 dl zöldségleves (kockából), 10 dkg kuszkusz (előfőzött), 1 piros húsú paprika, 12 dkg bárányhús, 1 ek olaj, 2 ek mazsola, 1 csipet cayenne-i bors. 5 dkg szeletelt mandula, fél csokor petrezselyem, 8 levél római saláta

Elkészítése:
A lecsipkedett mentaleveleket pürésítjük a tejföllel, hozzáadjuk a joghurtot, majd sóval, borssal és cayenne-i borssal ízesítjük. A levest felfőzzük, a kuszkuszra öntjük, és öt percig hagyjuk dagadni. A paprikát kimagozzuk, megmossuk és felkockázzuk. A bárányhúst ledaráljuk, forró olajban megsütjük. Hozzáadjuk a paprikát, a mazsolát és a mandulát, azután öt percig együtt pároljuk. Sóval és cayenne-i borssal fűszerezzük, majd a finomra vágott petrezselyemmel a kuszkuszhoz keverjük.
A salátát megmossuk, szárazra töröljük, at erét kicsit laposabbra vágjuk. Minden salátalevélre két evőkanál kuszkuszt teszünk, felcsavarjuk, és egy fogvájóval megtűzzük.
A mentás joghurttal fogyasztjuk, lepénykenyérrel (pitával) tálaljuk.
Elkészítési idő kb. 45-50 perc

BÁRÁNYLÁBSZÁR
Hozzávalók 4 személyre:
4 báránylábszár, 500 g gumós zöldség (répa, póréhagyma, hagyma), fél csokor kakukkfű, 1 üveg vörösbor, 2 l erőleves, 1 csokor bazsalikom, 2 paradicsom

Elkészítése:
A megfűszerezett báránylábszárakat minden oldalukon barnára pirítjuk. A húst félretesszük, ugyanebben a serpenyőben megpirítjuk a zöldséget. A bárányt visszahelyezzük a zöldségek mellé, felöntjük a vörösborral, hozzáadjuk a kakukkfüvet és az erőlevest. Felforraljuk, majd áttesszük a sütőbe, és kb. másfél óra alatt, puhára sütjük. Amikor kész, a combokat kivesszük a léből, lecsöpögtetjük, a tálat bent hagyjuk a sütőben, amíg a mártás el nem forrja a levét és el nem éri a megfelelő sűrűséget. Minden tányérra egy-egy lábszárat helyezünk, vajjal és tejszínnel összetört burgonyapürével tálaljuk.
A paradicsomot kis kockákra vágjuk, a bazsalikommal együtt hozzáadjuk a mártáshoz, és a sült húsra öntjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.