Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON 8.

2016.10.21

BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON

BÁRÁNYLEVES
Hozzávalók 6 személyre:
kb. fél kg sovány báránynyak, negyed kg felkockázott sárgarépa, 1 fej hagyma felkockázva, 2 felaprított póréhagyma, 1 felkockázott fehérrépa, 1 evőkanál gersli (árpagyöngy), 2-2,5 liter víz, só, bors, petrezselyem

Elkészítése:
Vágjuk fel a húst kis darabokra, a petrezselymet kivéve minden hozzávalót tegyünk egy nagyobb edénybe. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel a vízzel, fedjük le és forraljuk fel, majd pedig főzzük másfél-két órán keresztül, amíg a hús megpuhul.
Amikor kész, adjuk hozzá a petrezselymet és melegen tálaljuk.

BÁRÁNYLEVES KAPROSAN
Hozzávalók:
1 kg csontos bárányhús, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál pirospaprika, őrölt bors, só, 1 csomó kapor, citrom

Elkészítése:
A bárányhúst megtisztítjuk, és kisebb darabokra vágjuk. A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát, majd a húsdarabokat átforgatjuk rajta. Megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük másfél liter vízzel. Sóval, őrölt borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, és puhára főzzük. Ha a hús megpuhult, a levest besűrítjük a liszttel elkevert tejföllel, beleszórjuk a vagdalt kaprot, és még egyszer átforraljuk.
Citrommal ízesítjük.

BÁRÁNYLEVES KARALÁBÉVAL
Hozzávalók:
Bárányhús eleje, lapocka 1 kg, vegyes zöldség 1/4 kg, karalábé 2 db, zsír 5 dkg, liszt 3 dkg, zsír 2 dkg, víz 1,5 l, kevés só és cukor

Elkészítése:
A bárányhúst zöldséggel, sóval levesnek megfőzni. Ez alatt gyenge karalábét apró kockára vágni, és zsírban kevés cukorral megpárolni. Fehér rántást készítünk, és feleresztjük a kész levessel.
Ha szebb színűre akarjuk, fél szál sárgarépát zsírban megpirítunk, és áttörve a levesbe tesszük.

BÁRÁNYLEVES TÁRKONNYAL
Hozzávalók 4 személyre:- A leveshez:
30 dkg bárány színhús, 1/2 kg leves zöldség, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 db citrom, őrölt tárkonylevél, 1 l csontleves, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, liszt, vaj, só, őrölt fehér bors
A burgonyagombóchoz:
30 dkg burgonya, 5 dkg szalonna, 1/2fej vöröshagyma, 2 db tojás, 15 dkg liszt, 1 evőkanál tejföl, olaj, só
Az apró zsemlegombóchoz:
1 db tojás, 1 csomag petrezselyem zöldje, 2 zsemle, só, liszt, őrölt fehér bors

Elkészítése:
A zsemlét apró kockára vágom, és megpirítom. Hozzáütöm az apróra vágott petrezselymet, tojást, lisztet, kevés vizet, sót, őrölt borsot, és jól összekeverem, majd rövid ideig pihentetem. Utána a masszából gombócokat formálok, és forrásban lévő sós vízben kifőzöm. Ha megfőtt, leöblítem, leves csészébe elosztom, ráöntöm a forró levest, citromkarikával és petrezselyem zölddel meghintve tálalom.
A burgonyát héjában megfőzöm, majd megpucolom és áttöröm. Hozzáadom a kevés olajon lepirított szalonnát, a vöröshagymát és a többi anyaggal összekeverem. Apró gombócokat formálok, és a tésztát a levesben kifőzöm.
A finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát vajon üvegesre párolom, hozzáteszem az apró kockára vágott bárányhúst, sárgarépát, petrezselyemgyökeret. Sóval, borssal, őrölt tárkony levéllel fűszerezem, és az egészet átpárolom. Csont lével, felengedem, és készre főzöm. Tejfölös habarást készítek, és a leveshez adom. Ha szükséges kevés őrölt tárkonnyal, citromlével utána ízesítem, és jól átforralom. Hozzáöntöm a tejszínt, de forralni már nem szabad, és tálalásig melegen tartom.
A fent említett gombócok valamelyikét adom a leveshez.

BÁRÁNYLEVES ZÖLDBORSÓVAL
Hozzávalók:
Báránylapocka 1 kg, vegyes zöldség 1/2 kg, zöldborsó 1/4 l, petrezselyem 1 kis csomó, víz 1,5 l, só 1 kávéskanál, cukor 2 kocka, zsír 5 dkg, liszt 2 dkg

Elkészítése:
A bárányhúst zöldséggel, sóval meg kell főzni, mint a húslevest. Zöld szemes borsót zsírban puhára párolunk, ha puha, liszttel meghintjük, és tovább pirítjuk, végül a már megfőtt báránylevessel feleresztjük, adunk bele ízlés szerint egy kis cukrot, és sót.
Ezekkel felforrni hagyjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.