Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON 9..

2016.10.27

BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON

BÁRÁNYNYÁRSAK
Hozzávalók:
60 dkg báránycomb, 2 nagy fej hagyma, 2 szál borsmenta, 1 citrom leve, só, bors, 1 dl olaj, 2 evőkanál mandulaforgács, 2 dl joghurt vagy tejföl

Elkészítése:
A húst megmossuk, és 4 x 4 cm-es kockákra vágjuk. Mély tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk. A hagymákat meghámozzuk, és vékonyan felkarikázzuk. A bazsalikomot megmossuk, levélkéit lecsipkedjük. Néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit finomra vágjuk. A tojásokat elhabarjuk a liszttel, a joghurttal, a sütőporral és a bazsalikommal. A tálba öntjük és fedetlenül, további 25-30 percig sütjük (amíg az öntet kocsonyás nem lesz). A sütőedényben tálaljuk, a félretett bazsalikommal díszítjük. A mentát megmossuk, levélkéit lecsipkedjük. Néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk és a hagymával együtt, a húshoz adjuk. Meglocsoljuk a citromlével és az olajjal és összekeverjük. Lefedjük, 1-2 órán át, pácoljuk. Közben többször megkeverjük.
A húskockákat (a hagyma nélkül) fa, vagy fémnyársakra húzzuk. A pácolajjal megkenjük a szabadtéri rostot, vagy a grillsütőben lévő rácsot. Ráfektetjük a nyársakat és gyakran forgatva, mérsékelt tűzön, minden oldalukon pirosra sütjük (15-20 perc) Sütés közben a páclével kenegetjük. Közben a mandulát serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül megpirítjuk. A kész nyársakat tálra rendezzük.
Meglocsoljuk a joghurttal, megszórjuk a pirított mandulával, és a félretett mentalevelekkel díszítjük.

BÁRÁNY NYÁRSON 01. (SIS KEBAP) - TÖRÖKORSZÁG
Hozzávalók:
1,5 kg bárányhús 4 cm-es kockákra vágva, 2 fej vöröshagyma aprítva, só, bors, 2 kk. szárított csombor (borsikafű), 4 ek olaj, 4-6 db negyedelt paradicsom, 2-4 zöldpaprika 4 cm-es darabokra vágva, 4 nyárs

Elkészítése:
A bárányt 1 napra a hűtőben páclébe tesszük.
Pác:
olaj, hagyma, csombor, só, bors.
1 cm-es közökkel a nyársra húzzuk a húst - paradicsomot - paprikát - ... húst. Sütés előtt kenjük be olajjal.
Parázson, vagy nagyon forró sütőben forgatva, közben olajjal kenegetve megsütjük.
Piláffal tálaljuk.

BÁRÁNY NYÁRSON 02.
Hozzávalók:
70 dkg szeletelt bárány-comb (egyenként 2 cm vastag), 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál vörösborecet, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál kurkuma, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál cayenne-i bors só, citromgerezdek, ízlés szerint

Elkészítése:
Ehhez az ízletes és könnyű nyárson sült húshoz főtt rizs adunk köretként.
A húst kicsontozzuk és leszedjük a zsiradékot, majd 3 cm-es kockákra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. Az olajat, ecetet, fokhagymát, gyömbért, kurkumát, köményt, cayenne-i borsot és sót nagy tálban összekeverjük. Beletesszük a húst, bevonjuk mindenütt a keverékkel, és szobahőmérsékleten 15 percig pácoljuk.
A húskockákat felhúzzuk 4 nyársra. Nagy serpenyőt jól felforrósítunk.
Beletesszük a nyársakat, és egyik oldalról 7 percig grillezzük; közben 3 perc elteltével csökkentjük a hő-fokot. Azután ismét erősebbre vesszük a lángot, a nyársakat megfordítjuk, és a másik felén szintén 7 percig grillezzük, 3 perc múlva most is lejjebb vesszük a hőfokot.
A nyársakat tálra vagy 4 tányérra helyezzük, citromgerezdekkel díszítjük, és azonnal tálaljuk.

BÁRÁNY NYÁRSON 03.
Elkészítési idő: kb. 50 perc (+ 24 óra, a pácoláshoz)
Hozzávalók 2 személyre:
400 g bárányhús, 1 ek citromlé, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 cm hosszú gyömbér, 200 g joghurt (1,5% zsírtartalmú), 1 ek vörösborecet, 1 tk Garam Masala (fűszerkeverék), 1 tk őrölt paprika, só, 300 g párolt rizs (basmati rizs)

Elkészítése:
A bárányhúst megmossuk és 2-3 cm-es kockákra vágjuk, közben eltávolítjuk róla a faggyút. A citromlevet rácsepegtetjük a húsra. a hagymát megtisztítjuk, és a felét nagyon finomra felaprítjuk. Ezután megtisztítjuk a gyömbért és a fokhagymát. A fokhagymát, a gyömbért és a felaprított hagymát a joghurttal, az ecettel, a Garam Masalával, az őrölt paprikával, valamint a sóval együtt egy mixerben2-3 percig pépesítjük, míg krémes masszává nem alakul.
A felkockázott bárányhúst egy tálban összekeverjük a masszával, hűtőbe tesszük és 24 órán át pácoljuk. A marinírozás után előmelegítjük a grillt. A megmaradt hagymát ízlés szerint feldaraboljuk és a hússal váltogatva a nyársakra húzzuk.
Végezetül a nyársakat – néha megforgatva kb. 20 percig grillezzük, míg a hús megbarnul.
A nyárson sült húst főtt basmati rizzsel tálaljuk.
A nyárson sült bárányhús kiválóan alkalmas a nyári grill partikra.
Ekkor tálaljuk hozzá a különböző, többféle gyümölcsből készült, erősen fűszerezett indiai ízesítőket (chutney), és lepényt kínáljunk mellé.

BÁRÁNY NYÁRSON SÜTVE
Gyenge, fiatal, tavaszi bárányból húsvét körül nagyon finom sültet lehet készíteni szabadtéri tűzparázson is.
A levágott báránynak a fejéből és az alsó lábszárából, valamint a belső részekből savanyú bárányfej levest főzhetünk.
Hozzávalók:
egy 6-8 kg-os tejes-bárány 12-15 személy részére elegendő. Kell hozzá még: 10-15 dkg só, 4-5 fej vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 3-4 paradicsom, 25-30 dkg füstölt szalonna, 4-5 dl olaj, 15 dkg mustár, flekkenhez használatos fűszerkeverék, fél kávéskanál szerecsendió reszelék, 1-1 evőkanál őrölt gyömbér és borsikafű, 2-3 zöldpaprika, 20-30 dkg vegyes zöldség

Elkészítése:
A frissen levágott bárányt bedörzsöljük a sóban elkevert fűszerekkel (gyömbérrel, borsikafűvel, szerecsendió-reszelékkel), és 1-2 napra letakarva hűtőbe tesszük. Sütés előtt megspékeljük füstölt szalonna-csíkokkal és fokhagymával. 2-3 cm vastag akácfából készítünk nyársat, amelyet bevizezünk. (Kb. 4-5 méteres legyen a nyársrúd, hogy időnként el tudjuk rajta csúsztatni.) Erre a nyársra rozsdamentes huzallal felkötjük a bárányt, amelynek hasüregébe egy nagy vöröshagymát, zöldségeket és paradicsomokat teszünk.
Közepes nagyságú akác hasábfákból jó parazsat csinálunk, és a parázs fölött kb. 40-50 cm magasságban két ágason, forgatjuk a bárányt, amit gyakran locsolgatunk az alábbi lével: Kb. egyliteres kancsóba 4 dl olajat a mustárral, flekkenfűszer keverékkel és néhány deci barna sörrel összekeverünk. Sütés közben egy nagyobb kenőtollal 10-15 percenként, majd a sütés vége felé gyakrabban átkenjük a bárányt.
Hogy a bárány mindenütt jól átsüljön - a forgatások után -, két vaspálcából készített ágassal támasztjuk a nyaknál és a hátsó comboknál, ami megakadályozza, hogy visszaforogjon. Jó parázson kb. 3 és fél óra alatt megsül.
Ugyanígy süthetünk bárányt tepsiben, kemencében is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.