Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÁRÁNY, BIRKA ÜRÜLEXIKON 25.

2018.12.18

BÁRÁNY, BIRKA ÜRÜLEXIKON

CIBERELEVES BÁRÁNYHÚSSAL
Hozzávalók:
1 bárány feje és lábszárai, 1 köteg zöldhagyma, 6 szál zöld fokhagyma, 1 ek tejföl, csésze tejszín, 3 ek rizs vagy köles, 1 l korpacibere (ld. föntebb), 1 fej vöröshagyma, zöldkapor, lestyán, petrezselyemzöldje, 1 tojássárgája, só, bors

Elkészítése:
A bárány fejét és alsó lábszárait megmossuk, megtisztítjuk, és főni tesszük. Megtisztítjuk, és apróra vágjuk a zöldhagymát és a zöld fokhagymát, és amikor már mind leszedtük a hús habját, beletesszük a zöldséget.
Amikor a hús félig puha, beletesszük a 3 kanál rizst vagy kölest és egy liter korpaciberét, amelyet előbb felfőztünk egy fej vöröshagymával.
(Mikor kész, a hagymát kidobjuk.)
Apróra vágjuk a zöld kaprot, zöldpetrezselymet és lestyánt. A levesbe tesszük, gyenge tűznél még vagy tíz percig forraljuk.
Sóval és borssal ízesítjük.
Beletéve a tejfölt egyszer meglobbantjuk.
Tálalás előtt behabarjuk tojássárgájával és tejszínnel.

CITROMFŰVEL ÍZESÍTETT KEBAB
Hozzávalók 6 személyre:
1,5 kg kicsontozott, 2-3 cm-es kockákra vágott báránycomb, 1 gerezd fokhagyma, 1 vastagon szeletelt, nagy fej vöröshagyma, 2 nagy marék citromfűlevél
Pác:
0,5 dl borecet, 1 ek őrölt koriander, 1 ek őrölt kömény, 3 késhegynyi őrölt chili, 1 kiskanál őrölt kurkuma-gyökér, 1 ek nyerscukor, 1 ek mangó chutney (indiai fűszerkeverék), 2 babérlevél, 2 chili (ízlés szerint), só, feketebors

Elkészítése:
Dörzsöljünk be egy mélyebb tálat a felvágott fokhagymával. Helyezzük a felvágott báránycomb darabokat a tál aljára. Rétegezzük rá a hagymát és tetejére a citromfűleveleket. A páchoz keverjük össze az ecetet, a koriandert, a köménymagot, a chilit, a kurkuma gyökeret, a nyerscukrot, a chutney-t és a babérlevelet és forraljuk 5 percig. Hagyjuk kihűlni. Öntsük a kihűlt pácot a húsra. Adjuk hozzá a chilit és fűszerezzük. Fedjük le, és hagyjuk állni egy éjszakát hűtőszekrényben.
Szedjük ki a bárány- és hagymadarabokat, s tűzzük fel őket fém nyársra.
Süssük 15-20 percig parázson, vagy grillsütőben, míg jól átsülnek, s közben öntözgessük a páclével.
Tálalás előtt távolítsuk el a babérleveleket.
Tálalhatjuk meleg fokhagymás pirítóssal vagy rizzsel; ropogós zöldsalátát adhatunk hozzá.

CITROMOS BÁRÁNYOLDALAS
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg bárányborda, 3 dl olívaolaj, 1 citrom leve, 1 gerezd fokhagymasó, bors, oregánó

Elkészítése:
Egy mély lábasban páclevet készítünk egy deci olívaolajjal, a citrom levével, a zúzott fokhagymával, a sóval, az őrölt borssal és az oregánóval. A báránybordát húszdekás csíkokra vágjuk, a páclébe tesszük, és lefedve, két órán át, hideg helyen pihentetjük.
A bordákat kivesszük a pácból, szalvétával leszárítjuk, és forró olajban kisütjük.
Tálaláskor bőven meglocsoljuk citromlével.

CITROMOS BÁRÁNYSÜLT
Hozzávalók 4 személyre:
1, 5 kg bárányhús (hátulsó része), 2 citrom, 2 cikk fokhagyma, 1 dl olívaolaj, zsálya, 1 babérlevél, friss rozmaring, egész bors, só

Elkészítése:
A húst a sütés előtt két nappal előkészítjük. A zöld-fűszereket és a fokhagymát finomra vágjuk, sóval összekeverjük, és bedörzsöljük a megmosott, szárazra törölt bárányhúst. Egy mély porcelántálba tesszük, ráöntjük az olajat, pár szem borsot teszünk rá, bőségesen meglocsoljuk citromlével, és citromkarikákkal befedjük. Hűvös helyen, két napig pácoljuk, közben néha megforgatjuk. Forró sütőben sütjük, közben páclével gyakran meglocsoljuk.
Sült burgonyát és friss salátát adunk hozzá köretnek

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.