Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÁRÁNY, BIRKA ÜRÜLEXIKON 29.

2019.07.10

BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON

EGYIPTOMI BÁRÁNYCOMB 01.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg zöldbab, 2 burgonya, 25-50 dkg padlizsán, 1 gerezd fokhagyma, 1 kicsontozott báránycomb, só, bors, paprika, 2 fej vöröshagyma, 3 paradicsom

Elkészítése:
A babot sós vízben 5 percig főzzük.
A levéből 3 dl-t kimerünk, és félretesszük.
A padlizsánt meghámozzuk és felszeleteljük.
A fokhagymát összezúzzuk, majd a sóval és borssal együtt a báránycombba dörzsöljük.
A combot egy tepsibe tesszük, köré rendezzük a felszeletelt burgonyát, a padlizsánt és a zöldbabot.
Sóval, borssal és paprikával megszórjuk, majd a bab félretett levével felengedjük.
A hagymát felkarikázzuk, és a húsra rendezzük.
A paradicsomot félbevágjuk, levét a tetejére nyomjuk, majd megsütjük.

EGYIPTOMI BÁRÁNYCOMB 02.
(SAKHDAT - KHAROUF - MEHAMMARA)
Hozzávalók:
50 dkg zöldbab, 2 db burgonya hasábokra vágva, 25-50 dkg-os padlizsán, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kicsontozott báránycomb (csonttal együtt 2-3 kg-os), só, bors, paprika, 2 felkarikázott hagyma, 3 paradicsom

Elkészítése:
Öntsük forró sós vízbe a babot, főzzük 5 percig, szűrjük le.
Tegyünk félre 3 dl-t a főzővízből.
A hámozott padlizsánt 2 cm-es karikákra, majd ezeket negyedeljük.
20 percre lesózzuk.
A bárányt bedörzsöljük fokhagymával, majd sózzuk, borsozzuk.
A húst széles tepsi közepére tesszük, köré a burgonyát, babot, a leöblített padlizsánt.
Sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk.
Ráöntjük a főzőlé maradékát.
Elosztjuk rajta a hagymát, kézzel rányomjuk a paradicsom húsát, levét.
Kb. 2,5 órán át, sütjük forróra előmelegített sütőben, levével gyakran locsolgatjuk.
Felszeletelve a zöldségekkel tálra rendezzük.

EGY TÁL ÉTEL BÁRÁNNYAL, PARADICSOMMAL ÉS CUKKINIVEL
Hozzávalók:
60 dkg báránylapocka, 2 evőkanál olívaolaj, só, 1 evőkanál curry, 1 nagy fej hagyma, 1 db közepes cukkini, 2,5 dl húsleves (leveskockából), 85 dkg meghámozott paradicsom, őrölt fekete bors, 1 csipet köménymag, 1 kakukkfű ág

Elkészítése:
A húst megmossuk, szárazra itatjuk, és 1 cm-es kockákra vágjuk.
Forró olívaolajon adagonként lepirítjuk.
Sózzuk, és meghintjük curryvel.
Hozzákeverjük a kockákra vágott hagymát, felöntjük a húslevessel, és hozzáadjuk a paradicsomot.
Felforraljuk, és közepes tűzön 25 percig pároljuk.
Közben a cukkinit megmossuk és, szárvégződésének eltávolítása után vékonyan felszeleteljük.
(Tipp: tartalmasabbá tehetjük ezt az egy tál ételt, ha burgonyát vagy rizst főzünk bele.)
A fokhagymát megtisztítjuk, és szétnyomva az ételhez adjuk.
Sóval, borssal, köménnyel és kakukkfűvel fűszerezzük.
A párolási idő befejezése előtt 8 perccel hozzákeverjük a cukkini-szeleteket.
Ha szükséges utána ízesítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.