Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÁRÁNY, BIRKA ÜRÜLEXIKON 6.

2016.09.30

BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON

BÁRÁNYHÚS ZÖLDBABBAL ÉS RIZZSEL
Hozzávalók:
40 dkg bárány színhús, 1 fej vöröshagyma, étolaj, só, törött bors, curry, 25 dkg zöldbab, 15 dkg rizs, víz vagy húslé, pirospaprika, 1 db csípős paprika, finomra vágott snidling

Elkészítése:
A konyhakész húst kockákra vágjuk, és felhevített olajon az apróra vágott hagymával megpirítjuk. Azután megsózzuk, megborsozzuk és megszórjuk curryvel. Alaposan átforgatjuk és hozzátesszük a felaprított zöldbabot, s kevés vízzel felöntve lassú tűzön félpuhára pároljuk. Közben egy kevés olajon megpirítjuk a megmosott rizst, és a húshoz keverjük, s felöntjük még egyszer annyi vízzel, mint amennyi a rizs térfogata volt. Végül megszórjuk pirospaprikával meg az apróra vágott, kicsumázott csípős paprikával, s lefedve legalább húsz percig takaréklángon pároljuk.
Tálaláskor megszórjuk finomra vágott snidlinggel.

BÁRÁNYKARAJ GOMBÁVAL ÉS DÚSÍTOTT FEHÉR MÁRTÁSSAL
Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet báránykaraj, 5 dkg vaj, 10 dkg csiperkegomba, 2-3 dkg só, őrölt bors, 7-8 dkg liszt
A mártáshoz:
2 dkg liszt, 2 dkg vaj, 1,5 dl tej, 1 dl tejföl vagy tejszín, 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt, só

Elkészítése:
A báránykarajokat kiverjük, besózzuk, fél óráig így hagyjuk. Utána lisztbe forgatjuk és forró vajban (vagy olajban) 5-6 perc alatt pirosasra sütjük, majd lecsöpögtetve tepsire rakjuk. A gombát vajban megpirítjuk, enyhén megsózzuk, 1 csapott kiskanál liszttel meghintjük, és 1 dl vízzel felengedjük. (Tehetünk bele fél kávéskanálnyi elmorzsolt rozmaringot vagy bazsalikomot.) Sűrűre főzzük, és a báránykaraj szeletekre kenjük.
Fehér mártást készítünk: A lisztet az olvasztott vajba keverjük, és mielőtt megpirulna, a tejjel felöntjük. Megsózzuk és kevergetve pár perc alatt, mártássűrűségűre főzzük. A tejföllel elkevert tojássárgáját és a reszelt sajtot hozzáadjuk, a tűzről lehúzzuk.
Ezt a mártást a báránykarajokra öntjük, és forró sütőben aranysárgára sütjük.
Petrezselymes rizzsel kínáljuk.

BÁRÁNYKOCKÁK PÖSZMÉTÉVEL
Hozzávalók 4 személyre:
80-90 dkg báránylapocka, 1 fej hagyma, 1 kiskanál pirospaprika, 1 evőkanál zsír
A mártáshoz:
1 liter érett pöszméte, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, cukor, só, apróra vágott friss kapor

Elkészítése:
A báránylapockát 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk és hagymás, paprikás zsírban pároljuk egy kevés víz hozzáöntésével. A megtisztított pöszmétét egészben 1 evőkanálnyi zsíron átforgatjuk, 3-4 percig pároljuk, és egy kis vizet öntünk alá. Lisztből, tejfölből habarást készítünk és hozzáadjuk a gyümölcshöz. Tehetünk bele egy kevés apróra vágott kaprot, és ízlés szerint cukorral, sóval ízesítjük.
Amikor a hús megpuhul, szűrőkanállal a forró pöszmétéhez adjuk és felforraljuk.

BÁRÁNY- KOFTA
Hozzávalók:
1 kg darált bárányhús, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 zöldpaprika, 1 tojás, 4 ek zsemlemorzsa, 2 ek ghee (tisztított vaj) v. olaj, 3 tk őrölt gyömbér, 1 tk őrölt kardamom, só, bors
A mártáshoz:
2 dl joghurt, 3 dl kókusztej, 1 erős paprika, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek ghee v. olaj, 3-3 tk őrölt gyömbér és koriander, 2 tk őrölt római kömény, 1-1 tk. kurkuma, chilipor és ecet

Elkészítése:
A bárányt egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a felaprított paprikát, a gyömbért, a zúzott fokhagymát, a kardamomot, a tojást és a zsemlemorzsát. Sóval, borssal ízesítjük, és simára keverjük. Evőkanálnyi adagokból kis golyókat gyúrunk. A zsiradékot serpenyőben felhevítjük, s a húsgolyókat aranybarnára sütjük. A húsgolyókat egy nagy tálba tesszük.
A mártás készítéséhez először felforrósítjuk egy serpenyőben a zsiradékot. Beletesszük a felkarikázott hagymát, a zúzott fokhagymát, a finomra vágott paprikát, a gyömbért és a kurkumát, majd lassú tűzön állandóan kevergetve addig pároljuk, amíg a hagyma megpuhul. Korianderrel, római köménnyel, chilivel, ecettel ízesítjük. Hozzáadjuk a kisült húsgolyókat, és felöntjük 3 dl vízzel. Óvatosan megkeverjük, majd lefedve, lassú tűzön 30 percig főzzük.
Belekeverjük a kókusztejjel elkevert joghurtot, és még 10 percig félig lefedve főzzük.

BÁRÁNY- KOFTA PITÁBAN
Hozzávalók:
50 dkg darált bárányhús, 1 fej vöröshagyma, 5 szál friss koriander, 5 szál friss menta, 3 dl joghurt, 4 db pita kenyér, 1 fej saláta, 2 db nagyobb paradicsom, 20 dkg kígyóuborka, 1 dl olaj, só, bors

Elkészítése:
A darált húst összekeverjük a finomra vágott hagymával, a korianderrel, sóval, borssal ízesítjük. (Tojást nem kell kevernünk a húshoz, ha azt a legkisebb lyukú darálón daráltuk.)

Az ízesített húsból 12 tojás nagyságú pogácsát készítünk, ezeket forró olajon elősütjük mindegyik oldalukon, majd sütőben készre sütjük. A salátát és a zöldségeket tetszőlegesen összevágjuk, a pitát sütőben, vagy mikrohullámú készülékben megmelegítjük és szétnyitjuk. A nyílásba töltjük a zöldségeket, és a húspogácsákat, olyanformán, mint a gyrost szokás. Legutoljára az egészet meglocsoljuk a joghurttal, amit előzőleg összekevertünk a finomra vágott mentával.
Ha körettel szeretnénk enni, sült burgonya illik hozzá leginkább.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BÁRÁNY, BIRKA, ÜRÜLEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.