Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - A TÖLTÖTT CSIRKÉK 5.

2016.09.05

BAROMFILEXIKON

RAKOTT CSIRKEMELL, AHOGY ÖCSÉM SZERETI
Hozzávalók:
3 kisebb csirkemell vagy kb. 70 dkg csirkemellfilé, só, őrölt bors, 8 vékony szelet húsos szalonna (ún. sliced bacon), 8 dkg liszt, 3 kisebb tojás, 1515 dkg reszelt trappista, és füstölt sajt, 8 szelet csirkesonka, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A csirkemellet kicsontozzuk, bőrét lefejtjük. Az így kapott filéket 4-5 dekás kisebb szeletekre vágjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk. Egy kb. 15 centi átmérőjű, 10 centi magas, kerek tűzálló tálat a szalonnával kibélelünk úgy, hogy az, az edény peremén túllógva később a rakottas tetejére hajtható legyen. A húst lisztbe, fölvert tojásba, majd a kétféle sajt keverékébe forgatjuk, egy sort a tálba rakunk. Erre néhány szelet csirkesonka kerül, majd ismét a bundázott csirkemell következik. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalókból tart, ügyelve arra, hogy a tetejére hús kerüljön. A tejföllel meglocsoljuk, a lelógó szalonnát ráhajtjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 1 órán át sütjük. Az elején, 45-50 percre érdemes alufóliával letakarni, mert sülés közben nagyon fröcsköl. Megvárjuk, amíg kihűl, majd egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük. Másnap deszkára borítjuk, fölszeleteljük, s mikrohullámú készülékben vagy sütőben megforrósíthatjuk, de hidegen is kitűnő.
Ez az étel olyan laktató, hogy csak salátával vagy savanyúsággal tálaljuk.

RAKOTT CSIRKE OLASZ MÓDRA
Hozzávalók 2 személyre:
15 dkg csirkemell-filé, 2 db paradicsom, 20 dkg padlizsán, 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg mozzarella sajt, egy csokor bazsalikom, egy kevés ketchup, só, őrölt bors, egy evőkanál olaj

Elkészítése:
A húst daráljuk le, majd keverjük el a ketchuppal, az összetört fokhagymával, a sóval és az őrölt borssal. A paradicsomot, a padlizsánt és a sajtot felszeleteljük vékony csíkokra. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, és beletesszük a paradicsomot, padlizsánt, sajtot majd a húsos keveréket, és minden réteg közé bazsalikomot szórunk. A legtetejére paradicsomot és sajtot tegyünk, majd rakjuk be a sütőbe.
Körülbelül 20 perc múlva tálalhatjuk.

RAKOTT CSIRKE PADLIZSÁNNAL
Hozzávalók:
1 nagyobb csirke, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 10 dkg füstölt szalonna, 2 nagyobb padlizsán (70-80 dkg), 3 paradicsom, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, ízlés szerint só és törött bors

Elkészítése:
A csirkét megtisztítom, és kis darabokra vágom. Megsózom, és a borssal megszórom. A padlizsánt megmosom, és héjastól egy centis karikákra vágom, majd megsózva 10 percig állni hagyom (míg levet ereszt). Közben a vöröshagymát vékonyra karikázom. A füstölt szalonnát nagyon apróra metélem, zsírját kisütöm, és a pörcöt félreteszem. A visszamaradt zsíron a csirkedarabokat erős lángon átsütöm. Tűzálló tál alját beborítom a lecsöpögtetett padlizsánszeletekkel, és meghintem reszelt sajttal. Erre ráfektetem a csirkedarabok egy részét. Beborítom hagymakarikákkal, megsózom, megborsozom, és a pépesre zúzott fokhagymával elkevert tejföllel megkenem. Erre ismét padlizsánszeleteket helyezek, majd a rétegezést addig folytatom, amíg elfogy a hozzávaló. Tetejére tejfölnek és reszelt sajtnak kell kerülnie, ezt beborítom a lehéjazott paradicsomszeletekkel, lelocsolom a csirke pecsenyelevével, és rászórom a szalonnapörcöt. A tálat befedem és előmelegített, forró sütőben 40 percig sütöm, majd a tetejét levéve pirosra pirítom.
Saláta illik mellé.

RAKOTT CSIRKE RÓMAI TÁLBAN
Hozzávalók:
1 kg csirke vagy bármely része, 1/2 kg burgonya, 30 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöld, só, őrölt bors, 10 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 tojás

Elkészítése:
A csirkét tisztítsa meg és tetszés szerint darabolja fel. Sóval, borssal fűszerezze és hagyja állni 1 órát. A vöröshagymát és a gombát szeletelje fel, a burgonyát hámozza meg és karikára vágja fel. A római tálat áztassa 20 percet vízben, majd kenje ki a margarin felével.
A burgonya felét terítse a tál aljára, a csirke darabokat rendezze rá. A gombát és a hagymát szórja a csirkére, takarja be a maradék burgonyával. A tejfölt keverje el a tojással és egyenletesen simítsa a tetejére. A maradék margarint tegye a tetejére. Fedje a tálat és hideg sütőbe téve süsse magas hőmérsékleten.
40 perc elteltével vegye le a fedelét és süsse pirosra.
Káposzta vagy uborkasalátával forrón kínálja.

RAKOTT HÚS
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg csirkemáj, fél kiló sertéstarja, egy doboz gomba, egy közepes fej vöröshagyma, 4 főtt s egy nyers tojás, 5 zsemlye, só, bors, petrezselyemzöld

Elkészítése:
A májat és a főtt tojást apróra, a tarját vékony szeletekre vágjuk. a fölaprított vöröshagymát megdinszteljük, majd beletesszük a csirkemájat, s együtt pároljuk tovább. amikor kész, belekeverjük a főtt tojásokat, a gombát, a beáztatott és kicsavart zsemlyéket, apróra vágott petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd összedolgozzuk a nyers tojással. az így kapott masszát tepsibe simítjuk, s a tetejére tesszük a tarjacsíkokat.
Közepes lángon kb. 40 percig sütjük.
A rakott húshoz köretnek krumplipürét, savanyú uborkát kínálunk.

RAKOTT HÚS, JUSZTINA MÓDRA
Hozzávalók:
20 dkg csirkemáj, 8 szelet hús (a legjobb a filézett csirkemell), só, liszt, 1 fej hagyma, 20 dkg gomba, 20 dkg zöldborsó, 1 dl tejszín

Elkészítése:
A húst, ha szükséges kiklopfolom, besózom, lisztbe forgatom, majd kevés olajon elősütöm. A hús szeleteket tűzálló tálba teszem. Az olajon megpirítom az apróra vágott hagymát, beleteszem a felszeletelt gombát, apróra vágott májat, borsót, sóval, borssal ízesítem, és puhára párolom. Ráteszem a húsra. Összekeverem a tejszínt 2 dkg liszttel, ráöntöm a ragura, a tetejére pedig rászórom a reszelt sajtot.
Sütőben pirosra sütöm.

TAVASZI RAKOTT CSIRKE
Hozzávalók:
csirkecomb (amennyit gondoltok), 15-20 dkg bármilyen sajt, 1-1,5kg burgonya, 1 bögre rizs (2 dl), 23 fej hagyma, 3 paradicsom, 2 zöldpaprika, 1 bögre mirelit zöldborsó, só, bors, majoranna, ételízesítő, esetleg zöldpetrezselyem (szárított v. mirelit)

Elkészítése:
a burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk. Egy nagy tálba tesszük, rászórjuk a rizst, a mirelit borsót, rákarikázzuk a paradicsomot, paprikát, hagymát, megszórjuk a fűszerekkel. Az egészet lazán, óvatosan összekeverjük. Kiolajozunk egy tepsit, beletesszük a fenti köretet, majd ráhelyezzük a csirkecombokat, sózzuk, borsozzuk (fűszerezzük ízlésünk szerint), majd ráreszeljük a sajtot. Alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőben puhára sütjük. Nekem gáztűzhelyem van, nem tudom hány fokon kell sütni, de szép lassan szoktam, hogy minden hozzávaló megpuhuljon.
Nagyon ízletes étel, természetesen, ha füstölt sajtot reszelünk rá, akkor még különlegesebb.

TEJFÖLÖS RAKOTT CSIRKE 01.
Hozzávalók 4 személyre:
4 db csirkemell-filé, 1/2 l tejföl, ½ kg burgonya, 3 fej vöröshagyma, 30 dkg gomba, bors, majoránna, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 20 dkg reszelt sajt, vaj, só

Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítom, megmosom, felszeletelem, és egy kivajazott tepsibe teszem. Ráteszem a felszeletelt a csirkehúst, sóval, majoránnával megszórom. Az egészet leöntöm 3 dl tejföllel és összekeverem. Fólia alatt 50 percig párolom a sütőben. A fóliát levéve hozzáadom a maradék tejfölben elkevert sajtot, és még forró sütőben 10 percig pirítom.

TEJFÖLÖS RAKOTT CSIRKE 02.
Idő: 1,5 óra
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg csirkehús, 2 doboz tejföl, 80 dkg burgonya, 3-4 fej hagyma, ízlés szerint, gomba (1 doboz konzerv v. nyers), ételízesítő

Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük, és egy tepsibe tesszük. Rászeleteljük a csirkehúst. Kevés sóval vagy ételízesítővel megszórjuk. Az egészet leöntjük a 2 doboz tejföllel és összekeverjük. Fólia alatt 50 percig pároljuk a sütőben. A fóliát levéve még 10 percig pirítjuk.

TÖRÖK RAKOTT CSIRKE
Hozzávalók:
1 közepes nagyságú csirke, 2 padlizsán, 1 dl rizs, 50 dkg paradicsom, 4 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vegeta, kevés citromlé, ízlés szerint kevés só, törött bors

Elkészítése:
A megmosott padlizsánt héjastól egy centis karikákra vágom, citrommal megöntözöm és megsózom. 15 percig állni hagyom, hogy keserű levét kiengedje. Közben a megtisztított csirkét kis darabokra vágom, megsózom, majd a felforrósított olajon átsütöm, és félreteszem. A serpenyőben maradt zsiradékon lepirítom a megtörülgetett padlizsánszeleteket. Tűzálló tálra teszek egy sor padlizsánt, erre vöröshagyma-karikákat szórok, és jól megsózom. Ráfektetem a csirkedarabok felét, majd rászórom a megmosott rizst, és betakarom a felszeletelt paradicsom felével. Fűszerezem a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, majd folytatom a rétegezést a maradék padlizsánnal és a többi nyersanyaggal, míg el nem fogy. 3 dl vízben elkeverem a vegetát, és ráöntöm az ételre. (Legalább egy ujjnyira lepje el a lé az ételt.) Lefedem és előmelegített, forró sütőben addig párolom, míg az összes lé el nem tűnik alóla. Ha az étel elkészült, nyakon öntöm a fejföllel, és a tetejét megpirítom.
Tojásos fejes saláta illik hozzá.
Elkészítési ideje: 70 perc

ZÖLDSÉGES RAKOTT CSIRKE
Fogyókúrázóknak is jó!
Hozzávalók:
személyenként - 2 db csirkecomb, 2 db csirkemell, 1 db paprika, 2 db paradicsom, 10 dkg gomba, 5 dkg reszelt sajt, 1 db húsleveskocka, pici bazsalikom, 1 dl olívaolaj, 4-5 evőkanál liszt, 2 db fokhagymagerezd.

Elkészítése:
A combról eltávolítom a bőrt, ezután a csirkemellel együtt bevagdalom, megszórom sóval és bazsalikommal. Ezután állni hagyom kb. 1 óráig, majd lisztbe forgatom. Ezután serpenyőben, olíva olajon hirtelen (1-2 percig) sütjük. Ez után jénai tálba helyezzük oly módon, hogy alulra tesszük a húst, arra szeletelt gombát (lehet konzerv is), a gombára pedig a felszeletelt paradicsomot és paprikát.
A jénai fedelét lezárva előmelegített sütőben közepes hőfokon 25 percig sütjük. 25 perc után megszórjuk reszelt sajttal és fedél nélkül kb. 5 percig sütjük.

 

VISNYEI RAKOTT HÚS
Elkészítése:
Ehhez négy személyre számítva kell fél kiló csirkemáj, fél kiló sertéstarja, egy doboz gomba, egy közepes fej vöröshagyma, 4 főtt s egy nyers tojás, 5 zsemlye, só, bors, petrezselyemzöld. A májat és a főtt tojást apróra, a tarját vékony szeletekre vágjuk. a fölaprított vöröshagymát megdinszteljük, majd beletesszük a csirkemájat, s együtt pároljuk tovább. amikor kész, belekeverjük a főtt tojásokat, a gombát, a beáztatott és kicsavart zsemlyéket, apróra vágott petrezselymet; ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd összedolgozzuk a nyers tojással. az így kapott masszát tepsibe simítjuk, s a tetejére tesszük a tarjacsíkokat. Közepes lángon kb. 40 percig sütjük.
A rakott húshoz köretnek krumplipürét, savanyú uborkát kínálunk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
BAROMFILEXIKON - RAKOTT CSIRKÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.