Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - A TÖLTÖTT CSIRKÉK 8.

2016.08.17

BAROMFILEXIKON

SZABOLCSI TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók
1 csirke, 5 dkg füstölt szalonna, 1 alma, 2 dl tejföl, só, bors, 1 dl bor

Elkészítése:
A csirke bőre alá nagyon vékony szalonna csíkokat dugunk. Különösen a mellénél és a comboknál. Belsejébe tesszük a megtisztított, kettévágott almát, belül enyhén meg is sózhatjuk. Egy kevés bort aláöntve, lefedve, puhára pároljuk. Ha megpuhult, a belsejében párolódott almát apróra daraboljuk, levében még egy kicsit pároljuk, majd elkeverjük a tejföllel.
Ezzel a mártással tálaljuk.

SZANDI FENSÉGES TÖLTÖTT CSIRKÉJE
Hozzávalók:
4 egész tanyasi csirkecomb, 25 dkg vegyes zöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma, ételízesítő, 5 dkg száraz kolbász, 1 zsemle, kevés tej, 1-2 tojás, friss rozmaring, friss tárkony, Worcester szósz, olaj Körethez: 2 fej hagyma, liszt, 30 dkg burgonya, olaj

Elkészítése:
Először a töltött csirke töltelékét készítjük el. A vegyes zöldségeket, a reszelt vöröshagymát, a sót, borsot, ételízesítőt, a kolbászt, fokhagymát, rozmaringot, tárkonyt és a Worcester szószt jól összepürésítjük a robotgéppel. Hozzáadunk egy tejben áztatott zsemlét, a tojásokat és alaposan elkeverjük. A csirkecombokat kettévágjuk, és mind az alsó, mind a felső combokat alaposan besózzuk még a bőrük alatt is, és egy fél óráig állni hagyjuk. A tölteléket a combok bőre alá töltjük.
Egy tepsit kikenünk olajjal és belehelyezzük a csirkecombokat, majd lefedjük alufóliával. 20 percig sütjük, időnként meglocsolgatjuk a saját levével, majd levesszük az alufóliát, és újabb 20 percig sütjük, hogy szépen megpiruljon.
Köretnek sült burgonyát és lisztben megforgatott, olajban kisütött hagymakarikát adhatunk.

SZATMÁRI TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók:
egy jó kilós csirke, 25 dkg darált sertéshús, 10-10 dkg csirkemáj és zúza, 2 tojás, fél csokor petrezselyem, olaj, majoránna, paprika, só, bors

Elkészítése:
A csirkét megtisztítjuk, belül megsózzuk és félretesszük. Kevés olajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a darált húst, sóval, borssal, paprikával fűszerezzük. Az előre megfőzött, apróra vágott zúzát és a darált csirkemájat is beleadjuk, ha kell, kevés vizet hozzáadunk, és az egészet puhára pároljuk. Levesszük a tűzről, megszórjuk vágott petrezselyemmel, majoránnával, majd beleütjük a tojásokat is. A töltelék egy részét a csirke bőre alá dugjuk, a többit a hasüregébe töltjük. Tepsibe ültetjük a pipit, majd sütőben, gyakran locsolgatva megsütjük. Párolt rizs és vagy édes szilvakompót, vagy savanyú szilva jól megy hozzá.
A hústekercset egy deszkán pihentetjük, majd felszeleteljük. Előmelegített tálra rakjuk, és körül öntjük mártással.

SZILVÁVAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL
Hozzávalók:
2 nagy csirkemell, 1 kis üveg vörösboros aszalt szilva, 1 tojás, 3-4 evőkanál liszt 1 dl tej 2 szem összetört szegfűszeg, 1 evőkanálnyi sós mogyoró (v. mandula), ízlés szerint só, őrölt fehér bors, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A csirkemelleket úgy csontozom ki, hogy 4 db tömör húst kapjak. A fél csirkemelleket húskalapáccsal kissé kiverem, de ügyelek arra, hogy ne szakadjon el, tölthető legyen.
Az aszalt szilvát a levétől leszűröm, kimagozom és a mag helyére darát sós mogyorót (mandulát) teszek. Az éles, hegyes késsel felszúrt csirkemell darabba kb. 5 szem töltött szilvát teszek, majd a nyílást hústűvel (esetleg fogpiszkálóval vagy hurkapálcával) megtűzöm, hogy a szilva ne tudjon kiesni belőle. A tojást habosra verem, megfűszerezem az őrölt szegfűszeggel, a borssal majd 1 dl vörösboros szilvalével és annyi liszttel elkeverem, hogy palacsinta-tészta sűrűségű masszát kapjak. A töltött húsdarabokat először jól megsózom, azután lisztbe majd a tésztába mártom és bő, forró olajban világosbarnára sütöm.
Krumplipüré, párolt rizs, saláta egyaránt illik hozzá.

SZÓJÁS TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók:
1 sütni való csirke és a mája, 1 zsemle, 3 tojás, 1 alma, 1 csomó petrezselyemlevél, 10dkg gomba, 4 evőkanál texturált szójapehely (TVP), kb. 1 dl tej, olaj, törött bors, majoránna, só

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott csirkemájat, sóval, borssal, majoránnával, petrezselyemmel fűszerezzük. A zsemlét vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és a gombához adjuk. A szóját langyos tejben áztatjuk, majd ezt is a gombához adjuk. Az egészet jól összekeverjük, és a csirke bőre alá töltjük. A csirkét kívül-belül megsózzuk.
A hasüregbe tesszük a négybe vágott, kimagozott almát, és közepes tűznél pirosra sütjük.

SÜLT TÖLTÖTT CSIRKEMELL (USA/CAJUN)
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy csirkemell, 3 ek olívaolaj, 3 ek növényi olaj, 5 zöldhagyma, 2 petrezselyem, 4 dl tört sült krumpli szelet (chips), 2 friss erős paprika, 3 ek vágott petrezselyemlevél, 1 tojás, ½ kk Vegeta, ¼ kk chilipor, 2 dl gomba leveslé, 3 ek bor, liszt

Elkészítése:
A melleket bőrözze le, csontozza ki, vágja vékony szeletekre, a zöldhagymát, petrezselymet és paprikát vágja finomra, a tojást verje fel. Serpenyőben hevítse az olívaolajat, süsse rajta a zöldhagymát és petrezselymet kevergetve 5 percig. Adja hozzá a tört chipset, paprikát, petrezselyemzöldet, tojást, Vegetát és chiliport, keverje meg jól. Kanalazza a csirkeszeletekre, tekerje fel a keskeny résztől kezdve, forgassa meg a lisztben, rögzítse fogpiszkálóval. Hevítse a növényi olajat serpenyőben forróra, süsse rajta a csirkét világosbarnára, majd tegye tepsibe. Keverje a gombalevest a borral simára, öntse a csirkére.
Előmelegített sütőben, közepes hőn (180 C°) süsse meg.

SZŐLŐS, KÖRTÉS TÖLTÖTT CSIBESÜLT
Hozzávalók:
1 db tölteni való csirke (kb. 80 dkg), 15 dkg rizs, 15 dkg szőlő, 2 db körte, 3 dkg vaj, fél citrom, morzsolt majoránna, őrölt szerecsendió, só

Elkészítése:
A megmosott, lecsepegtetett csirkét kívülbelül bedörzsöljük az őrölt szerecsendió, morzsolt majoránna és só keverékével. A körtéket megmossuk, magházukat eltávolítjuk, húsukat felkockázzuk.
A szőlőt is megmossuk, leszemezzük, a nagyobbakat félbevágjuk. Olvasztott vajon megpároljuk a gyümölcsöket, hozzáadjuk a rizst. Kevés vízzel felengedjük, megsózzuk, lefedve félpuhára pároljuk. Szűrt citromlével ízesítjük. Kissé kihűtjük, majd betöltjük a csirke hasüregébe. A nyílást összetűzzük. Előmelegített sütőben, gyakran locsolgatva aranysárgára sütjük. Mikor elkészült, pár percet pihentetjük és feldaraboljuk.
Vajas burgonyapürével és a maradék párolt gyümölcsökkel körítjük.
Elkészítési idő: 70 perc

SZŐLŐS-KÖRTÉS TÖLTÖTT CSIRKE
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 4 személyre:
1 tasak Maggi Carbonara Fix, 1 db Maggi Sült hús-szaft kocka, 1 nagyobb bontott csirke (kb. 1,2 kg), 15 dkg rizs, 20 dkg szőlő, 2-3 körte, 3 dkg vaj, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 1 mokkáskanál morzsolt majoránna, 1/2 citrom, só

Elkészítése:
A megmosott, lecsepegtetett csirkét kívül-belül bedörzsöljük az őrölt szerecsendió, a morzsolt majoránna és a só keverékével. A körtéket megmossuk, magházukat eltávolítjuk, húsukat felkockázzuk. A szőlőt is megmossuk, leszemezzük, a nagyobb darabokat félbevágjuk. Vajon megpároljuk a gyümölcsöket, hozzáadjuk a kiválogatott, megmosott rizst, majd ráöntjük a csomómentesen elkevert Maggi Carbonara Fixet, és fedő alatt, lassú tűzön pároljuk, míg a rizs félig megpuhul. Szűrt citromlével ízesítjük. Az egészet betöltjük a csirke hasüregébe, a nyílást bevarrjuk.

Előmelegített sütőben gyakran locsolgatva arany sárgára sütjük, 10 perccel a befejezés előtt ráöntjük a Maggi Sült hús-szaft kockából készült szaftot. Mikor elkészült, pár percet pihentetjük, tetszés szerint daraboljuk, és a maradék gyümölccsel díszítjük.
Vajas burgonyapürével körítjük.

 

Forrás:
BAROMFILEXIKON - TÖLTÖTT CSIRKÉK
Szerző:
 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.