Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOROS, MÉZES, MUSTÁROS CSIRKÉK 1.

2019.01.26

BAROMFILEXIKON

BOROS MUSTÁROS CSIRKE
Elkészítése:
Egy kisebb csirke, amit szépen feldarabolsz. Egy nagy lábosban vajat olvasztasz, bele a csirke. Mindkét oldalát jól átsütöd, jöhet a félédes fehérbor 2-2,5 dl, két evőkanál mustár, só, bors, pirospaprika. Takarék lángon fedő alatt 35-40 percig párolod. Mikor kész, a csirke darabokat jénai tálon szépen elrendezed. Egy edénykében 3 dl tejszínt és kb. 5-6 teáskanál lisztet csomómentesen elkeverve a csirke levére öntöd.... felforralod majd a tálon elhelyezett csirkére öntöd a mártást. Sajtot reszelsz rá és előmelegített sütőben 5-10 perc alatt szépen megpirítod.
Burgonyakrokett vagy rizs a köret.

BOROS - MUSTÁROS CSIRKECOMB
Hozzávalók:
4-6 csirkecomb, 1-2 fej vöröshagyma, 5-8 dkg olaj, 1-1,5 dl fehérbor, ízlés szerint só, mustár

Elkészítése:
A csirkecombokat megtisztítjuk és megmossuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, kis lyukú reszelőn lereszeljük, 1-2 evőkanál mustárral elkeverjük, hozzáadjuk a bort, az olaj felét, ízlés szerint sózzuk és az előkészített combokat a masszával egyenletesen megkenjük. A bekent csirkecombokat szorosan egymás mellé helyezve a maradék olajjal megkent alufóliába csomagoljuk és 1-1,5 órára hűtőszekrénybe tesszük.
A fóliába becsomagolt csirkecombokat tepsibe helyezzük, majd sütőbe tesszük és a combok számától és nagyságától függően 40-50 percig sütjük. A sütés végén a fóliából kibontjuk, és ha nem találjuk elég pirosnak, akkor fólia nélkül még rövid ideig süthetjük.
Melegen, burgonyapürével vagy vajban párolt zöldbabbal tálaljuk.

CAJUN MUSTÁROS-CSIRKE
Hozzávalók:
6 evőkanál Cajun fűszerkeverék (*), 2,4 dl zsemlemorzsa, 45 dkg csirkemell-filé, 1,5 dl olaj, 2,4 dl tej, 2 evőkanál vaj, 1,5 dl dijoni mustár

Elkészítése:
Forgassa egybe a zsemlemorzsát és a fűszer keveréket. Ebbe alaposan nyomkodja bele, hogy mindenütt teljesen befedje a bőr nélküli, kissé kiklopfolt, féltenyérnyi darabokra vagdalt mellfiléket. Forrósítsa fel az olajat, és a húsokat mindkét oldalukon süsse aranybarnára. Éppen csak forralja össze a tejet és a vajat, majd habverővel keverje el benne a mustárt. Fektesse a mártásba a kisült húsokat, végül sütőben melegítse össze. A tetejét hintse meg kevés fűszerkeverékkel, és azonnal tálalja.

(* A Cajun fűszerkeverék legtöbbje tartalmaz sót, chili paprikát, fokhagymaport, vöröshagymaport, őrölt fehér borsot és szárított zöld fűszereket, oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet.)

CAJUN-RIZS
Hozzávalók 6 személyre:
6 dkg vaj, 1 összevagdalt vöröshagyma, 2 tört fokhagymagerezd, 1 felszeletelt zöldpaprika, 1 felszeletelt zellerszár, 20 dkg összevagdalt csirkemáj, 3 evőkanál barna rántás, 2 kiskanál ételízesítő por. 1 kiskanál Tabasco mártás, 25 dkg darált sertéshús, 1 kiskanál fokhagymapor, 1 kiskanál vöröshagymapor, 1/2 kiskanál őrölt babérlevél, 1/2 kiskanál őrölt fehér bors, 1/2 kiskanál durvára tört, fekete bors. 1/4 kiskanál oregánó, 40 dkg hosszú szemű rizs 3/4 liter víz, 1 1/2 csirkeleveskocka

Elkészítése:
A hagymát a vajon megfonnyasztjuk, majd a fokhagymával, a paprikával és a zellerivel puhára pároljuk, de nem pirítjuk meg. Szűrőlapáttal tányérra kiszedjük. A májat és a darált húst a serpenyőbe öntjük, és a szemeket villával szét - szétbontva erős lángon 2-3 percig sütjük. A zöldséget az edénybe visszarakjuk, 2-3 percig pároljuk, majd barna rántással besűrítjük. Ételízesítő porral, Tabasco mártással, a kétféle hagymaporral és a fűszerekkel adjuk meg az ízét, alaposan összekeverjük.
A rizst beleszórjuk, vízzel felengedjük, a leveskockát belemorzsoljuk, és időnként megkeverve kb. 30 perc alatt megpuhítjuk. Azon frissiben tálaljuk. A barna rántáshoz 3 evőkanál lisztet 3 evőkanál olajon kevergetve barnára sütünk, de vigyázzunk, nehogy odakapjon.
A további felhasználásig félrehúzzuk, és hidegen keverjük a forró ételbe.

CSIRKE BOROS-MUSTÁROS MÁRTÁSBAN
Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkemell, 1 kk bors, 3 dl csirkeleves-lé, 1,2 dl bor, 2 ek dijoni mustár, olaj, rizs

Elkészítése:
A melleket bőrözze le, csontozza ki, szórja meg borssal. Mély serpenyőben vagy lábasban hevítsen olajat, süsse rajta a csirkét közepes hőn, egyszer megfordítva aranybarnára. Keverje simára a levest, bort és mustárt, öntse a csirkére, forralja fel, majd a hőt lejjebb véve párolja 15 percig. Főtt rizsre tálalja a csirkét, kanalazza rá a mártást.
Sütése mikróban: a megkevert mártásalapot tegye kb. 20 x 20 x 5 cm-es mikróálló edénybe, fedje fóliával, a gőznek kis nyílást hagyva egy sarkán, vagy tűvel kilyuggatva. Mikrózza magas hőn 3 percig. Tegye rá a fentiek szerint előkészített csirkét, fóliázza újra és mikrózza magas hőn 5-6 percig.
Hagyja állni 10 percet, majd tálalja fentiek szerint.

CSIRKE MUSTÁROS PÁCBAN
Hozzávalók:
1 közepes nagyságú csirke, 2 evőkanál, csípős mustár, 2 evőkanál reszelt vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt mustármag, késhegynyi őrölt koriander, 1 dl száraz fehérbor, 3 evőkanál olaj, ízlés szerint só

Elkészítése:
Az olajat és a bort összekeverem, beleteszem a mustárt, a fűszereket meg a sót. A megtisztított, megmosott, letörölgetett csirkét darabjaira vágom és bekenem a mustáros páccal. Két órán keresztül pihentetem, ezután tűzálló tálba teszem, a maradék páclevet rácsöpögtetem, és a tálat lefedem.
Előmelegített, forró sütőben 50 percig sütöm, majd a tetejét levéve, mindkét oldalát pirosra pirítom.
Párolt vegyes zöldséget és szilvabefőttet kínálok mellé.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BAROMFILEXIKON - BOROS, MÉZES MUSTÁROS CSIRKÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.