Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOROS, MÉZES, MUSTÁROS CSIRKÉK 2.

2019.03.21

BAROMFILEXIKON

FEHÉRBOROS – MUSTÁROS CSIRKE
Hozzávalók:
2,5 dl száraz fehér bor, 3 evőkanál dijoni mustár, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 2 csirkecomb, 2 csirkemell, 2 közepes méretű, felszeletelt vöröshagyma, finom szemű tengeri só és frissen őrölt fekete bors petrezselyem

Elkészítése:
Előmelegítem a sütőt 245 fokra (gázsütőn 9es fokozat) Egy kis tálkában kézi habverővel simára keverem a bort a mustárral, és félreteszem. Egy nagy, sütőben is használható lábosban felforrósítom az olívaolajat, és a csirkedarabokat minden oldalukon barnára pirítom rajta kb. 6-8 perc alatt. Amint megbarnultak, kiveszem őket, és az edénybe dobom a szeletekre vágott hagymát. Mérsékelem a lángot, kevergetve 4-5 percig párolom a hagymát, amíg meg nem puhul és imitt-amott aranybarna nem lesz. Ekkor visszateszem rá a csirkedarabokat, és az egészet megsózom-megborsozom. (Ha a lábosnak műanyag füle van, burkoljuk be többrétegnyi alufóliába, így később betehetjük a sütőbe.) A boros-mustáros keveréket a csirkére öntöm, és az edényt a sütő középső rácsára teszem. Először kb. 25 percig sütöm a csirkét, majd amikor a húsdarabok fölül már arany barnák, egyenként megfordítom, és újabb 2025 perc alatt készre sütöm őket. A megsült húsokat szűrőlapáttal átemelem egy tálra, az edényt pedig takaréklángra állítom a tűzhelyen. Fakanállal felkapargatom az esetleg leragadt, ízes pörköket, majd megkóstolom a pecsenyét, és ha szükség szerint még ízesítem. Végül meglocsolom vele a csirkét, és petrezselyemlevéllel díszítve tálalom.

FIATAL CSIRKE MUSTÁROS KÖPENYBEN
Hozzávalók:
vaj a sütőforma kivajazásához, 1 fiatal csirke (kb. 1,5 kg), fekete bors, só, 1/2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 75 g frissen reszelt kenyér vagy zsemlemorzsa, 2 evőkanál finomra aprított petrezselyemzöld, 4 evőkanál majonéz, 2 teáskanál Dijoni mustár
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 34 perc
Ehhez a csirkeételhez brokkoli vagy karfiol illik.

Elkészítése:
A grillt vagy a sütőt 250°C-ra előmelegítjük. Kivajazunk egy hőálló sütőformát. A csirkét feldaraboljuk, megsózzuk és megborsozzuk majd bőrös felükkel lefelé, a sütőformába helyezzük. A hőforrástól 15 cm-re 20 percig grillezzük, amíg kissé meg nem barnul, és majdnem megsül. Félidőben megfordítjuk.
Közben a vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. Kis edényben a vajat közepes hőfokon megolvasztjuk. Beletesszük a vöröshagymát és a fokhagymát, majd 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a kenyérmorzsát és a petrezselymet, az edényt levesszük a tűzhelyről és félrerakjuk. Csészében összekeverjük a majonézt a mustárral.
A csirkedarabokat megforgatjuk a sütőformában, majd további 5 percig grillezzük.
A sütőformát kivesszük a sütőbál, ráöntjük, a húsra a majonézes keveréket, majd rászórjuk a petrezselymes keveréket. A csirkedarabokat további 3 percre a sütőbe toljuk, míg aranybarnára nem pirulnak. A kész csirkét tálra rendezzük és azonnal tálaljuk.

GRILLEZETT MÉZES-MUSTÁROS CSIRKE
Hozzávalók:
4 csirkemell filé, 1/3 bögre Dijoni mustár, 1/4 bögre méz, 2 evőkanál majonéz, 1 teáskanál steak szósz

Elkészítése:
Keverjük össze a mustárt, a mézet, a majonézt és a szószt. Tegyük a megmosott filéket egy tálba, és fedjük be a massza felével. Hagyjuk egy kis ideig a hűtőben állni. Előmelegített, olajozott grill-lapon süssük meg a filéket - mindkét oldalukat kb. 10-10 percig , közben fokozatosan adjuk hozzá a massza másik felét, ügyelve arra, hogy le ne égjen. Tálaljuk pirítóssal és az előre elkészített Garden salátával!

 

BARBECUE SZÓSZ, GRILLEZÉSHEZ
Hozzávalók 8 adag húshoz:
1 fej vöröshagyma, 3 db újhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl borecet, 1 dl víz, 1 dl ketchup, 1 dl citromlé, 10 dkg barnacukor, 1 dl chiliszósz, 1 evőkanál őrölt mustármag, 2 evőkanál Worcester-szósz, 1 mokkáskanál Cayenne-bors, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 mokkáskanál bazsalikom, 1 mokkáskanál szurokfű, só

Elkészítése:
A hagymákat apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Rászórjuk a fűszereket, jól összekeverjük, majd felengedjük vízzel, citromlével, borecettel, ketchuppal, chili szósszal. Hozzáadjuk a barnacukrot, megsózzuk. Hidegen tálaljuk a húsokhoz.

 

GARDEN SALÁTA
Az ételt a színes, lédús kaliforniai paprika dobja fel. Ha azonban az utolsó pillanatban jut eszünkbe vendégeket hívni, helyettesíthetjük néhány szem TV paprikával is. Hozzávalók:
1 kis fej saláta, 1-1 zöld, sárga és piros kaliforniai paprika, 1 kígyóuborka; a dresszinghez: 4 evőkanál olívaolaj, 4 evőkanál citromlé, 2 teáskanál mustár, 1 teáskanál barna cukor

Elkészítése:
A hozzávalókat mossuk meg, a salátát tépjük apró darabokra, a többit pedig vágjuk csíkokra. Tegyük a zöldségeket egy tálba. Készítsük el a dresszinget: az alapanyagokat tegyük egy üvegbe, és jól rázzuk össze. Öntsük a zöldségekre, keverjük össze, és hagyjuk a hűtőben 1-2 órát állni, hogy jól összeérjen.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BAROMFILEXIKON - BOROS, MÉZES MUSTÁROS CSIRKÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.