Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOROS, MÉZES, MUSTÁROS CSIRKÉK 3.

2019.04.06

BAROMFILEXIKON

MAJORÁNNÁS, MUSTÁROS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál finomliszt, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál morzsolt majoránna, 1 késhegynyi törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A csirkemájat óvatosan szétszedjük, a nagyobb ereket eltávolítjuk. Gyorsan megmossuk, leszárítjuk. Minden darabot bekenünk kevés mustárral, és meghintjük parányi törött borssal. Ezután lisztbe mártjuk mindkét oldalát. Egy jó nagy serpenyőben - amekkorába az összes máj belefér - felforrósítjuk az olajat, és megfonnyasztjuk rajta a nagyon finomra vágott vöröshagymát. Ezután a lisztes májdarabokat beletesszük a hagymás olajba. Rászórjuk a majoránnát, és azonnal lefedjük. Ha az alsó felük megsült (3-4 perc) lapátkanállal óvatosan alányúlva megfordítjuk, és a másik oldalukat is megsütjük, de már fedő nélkül. Ha az étel elkészült, csak akkor sózzuk meg, vagy pedig a tányéron, ki-ki, ízlés szerint. Bármilyen burgonyaköret és saláta illik hozzá. Ez az étel kizárólag frissen jó. Ha megmarad belőle, érdemes 12 főtt burgonyával megdarálni, és reszelt sajttal összekeverve meleg szendvicsre kenni.

MÉZES-MUSTÁROS CSIRKE 01.
Hozzávalók 4 személyre:
1 darab 1.2 kg-os csirke, 30 dkg fejes káposzta, 25 dkg sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 1.5 dl tejföl, 5 evőkanál majonéz, 1 evőkanál ecet, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál mustár, 2 evőkanál cukor, 1.2 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál vaj/margarin, só, bors

Elkészítése:
Az egész csirkét szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk, majd vízzel kiöblített tepsiben, vajon 40 percig sütjük. Közben a salátához legyaluljuk a káposztát, durvára reszeljük a sárgarépát és felkockázzuk a vöröshagymát. A tejfölt simára keverjük a majonézzel, majd hozzáadjuk az ecetet, a cukrot, sózzuk, borsozzuk. A zöldségeket összekeverjük, leöntjük a szósszal, és legalább fél órára hűtőszekrénybe tesszük. Az apróra vágott petrezselymet összekeverjük a mustárral, a mézzel, és bekenjük vele a csaknem kész csirkét, melyet még 15 percig sütünk.

MÉZES-MUSTÁROS CSIRKE 02.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg sárgarépa, 50 dkg burgonya, 4 kis fej vöröshagyma, 1 konyhakész csirke (kb. 1.2 kg), szárnyas fűszerkeverék, 1 evőkanál olaj, 3 evőkanál folyékony méz, 3 evőkanál közepesen erős mustár, 1 közepes szál póréhagyma, 15 dkg zöld-fűszeres túrókrém, 1 evőkanál tej, őrölt bors, só, a díszítéshez petrezselyemzöld

Elkészítése:
A sárgarépát megtisztítjuk, és közepes darabokra vágjuk. Én kisujj nagyságúra daraboltam (hasábok lettek). A megmosott, megtisztított burgonyákat félbevágjuk. Vastagabb hasábokat csináltam, mert a krumplik eredetileg túl nagyok voltak. A vöröshagymákat megtisztítjuk, és négyfelé vágjuk. A zöldségeket egy tálban összevegyítjük, és enyhén megsózzuk.
A csirkét kívül-belül megmossuk, megtöröljük, és a fűszerkeverékkel bedörzsöljük, és a zöldségekkel együtt az olajjal megkent tepsire fektetjük.
Nem kell ragaszkodni az egész csirkéhez. Én is csak csirkemellet sütöttem.
Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 40 percig sütjük. A zöldségeket időnként megfordítjuk, és a csirkét a pecsenyelével többször meglocsoljuk.
A folyékony mézet a mézzel simára kikeverjük. A csirkét ecsettel egyenletesen megkenjük, majd ugyanazon a hőfokon kb. további 20 perc alatt készre sütjük.
Sütés közben többször átkentem a pipit a mustáros-mézes keverékkel.
Közben a póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és vékony karikákra vágjuk. A zöld-fűszeres túrókrémet elkeverjük a tejben, majd belevegyítjük a póré-karikákat. A mézes-mustáros csirkét tálra fektetjük, melléhalmozzuk a zöldségeket, és petrezselyemzölddel díszítjük. A zöld-fűszeres túrómártást külön kínáljuk hozzá.

MÉZES MUSTÁROS CSIRKECOMB
Hozzávalók:
csirkecombok, méz, mustár, só, tej, fokhagyma, sör a locsoláshoz

Elkészítése:
A csirkecombokat megtisztítjuk, majd egy éjszakára tejben áztatjuk, amibe ízlés szerint fokhagymát reszelünk. Készítés előtt lemossuk a tejet a combokról. Kis tálkában összekeverünk mustárt és mézet. Ezután sózzuk, majd a mustáros mézes keverékkel ízlés szerinti vastagságban bekenjük a húsokat. Kizsírozott tepsibe egymás mellé fektetve kis vizet öntünk a combok alá, és lefedve pároljuk őket. Amikor már puhák a húsok, az alufóliát eltávolítjuk a tepsiről, és szép pirosra, ropogósra sütjük, közben sörrel locsolgatjuk a combokat. Köretnek bármi elképzelhető, rizs, sült krumpli, párolt káposzta, mellé knédli.

MUSTÁROS CSIRKECOMB ÉS MELL
Elkészítése:
A csirkecombját és mellét lebőrözzük, húsát szálára merőlegesen bevagdossuk és a húsdarabokat egy kiterített alufóliára egymás mellé szorosan lefektetjük. Összevegyítjük a mártást; evőkanálnyi mustárt simára keverünk 2 kanálnyi reszelt hagymával, 2 evőkanálnyi étolajjal, csipet sóval és 1 dl fehér borral. Ezt a mártást a csirkedarabokra kenjük, a fóliát ráhajtogatjuk és széleit légmentesen összenyomkodva a sütőbe tesszük, 30-40 percig sütjük, mikor a fóliát kibontjuk a pecsenye a mártást teljesen magába kell, hogy szívja.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BAROMFILEXIKON - BOROS, MÉZES MUSTÁROS CSIRKÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.