Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOROS, MÉZES MUSTÁROS CSIRKÉK 1

2021.06.19

BOROS MUSTÁROS CSIRKE
Elkészítése:
Egy kisebb csirke, amit szépen feldarabolsz.
Egy nagy lábosban vajat olvasztasz, bele a csirke.
Mindkét oldalát jól átsütöd, jöhet a félédes fehérbor 2-2,5 dl, két evőkanál mustár, só, bors, pirospaprika.
Takarék lángon fedő alatt 35-40 percig párolod.
Mikor kész, a csirke darabokat jénai tálon szépen elrendezed.
Egy edénykében 3 dl tejszint és kb. 5-6 teáskanál lisztet csomómentesen elkeverve a csirke levére öntöd.... felforralod majd a tálon elhelyezett csirkére öntöd a mártást.
Sajtot reszelsz rá és előmelegített sütőben 5-10 perc alatt szépen megpirítod.
Burgonyakrokett, vagy rizs a köret.

BOROS - MUSTÁROS CSIRKECOMB
Hozzávalók:
4-6 csirkecomb, 1-2 fej vöröshagyma, 5-8 dkg olaj, 1-1,5 dl fehérbor, ízlés szerint só, mustár

Elkészítése:
A csirkecombokat megtisztítjuk és megmossuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, kis lyukú reszelőn lereszeljük, 1-2 evőkanál mustárral elkeverjük, hozzáadjuk a bort, az olaj felét, ízlés szerint sózzuk és az előkészített combokat a masszával egyenletesen megkenjük.
A bekent csirkecombokat szorosan egymás mellé helyezve a maradék olajjal megkent alufóliába csomagoljuk és 1-1,5 órára hűtőszekrénybe tesszük.
A fóliába becsomagolt csirkecombokat tepsibe helyezzük, majd sütőbe tesszük és a combok számától és nagyságától függően 40-50 percig sütjük.
A sütés végén a fóliából kibontjuk, és ha nem találjuk elég pirosnak, akkor fólia nélkül még rövid ideig süthetjük.
Melegen, burgonyapürével vagy vajban párolt zöldbabbal tálaljuk.
CAJUN MUSTÁROS-CSIRKE
Hozzávalók:
6 evőkanál Cajun fűszerkeverék (*), 2,4 dl zsemlemorzsa, 45 dkg csirkemell-filé, 1,5 dl olaj, 2,4 dl tej, 2 evőkanál vaj, 1,5 dl dijoni mustár

Elkészítése:
Forgassa egybe a zsemlemorzsát és a fűszerkeveréket.
Ebbe alaposan nyomkodja bele, hogy mindenütt teljesen befedje a bőrnélküli, kissé kiklopfolt, féltenyérnyi darabokra vagdalt mellfiléket.
Forrósítsa fel az olajat, és a húsokat mindkét oldalukon süsse aranybarnára.
Éppen csak forralja össze a tejet és a vajat, majd habverővel keverje el benne a mustárt.
Fektesse a mártásba a kisült húsokat, végül sütőben melegítse össze.
A tetejét hintse meg kevés fűszerkeverékkel, és azonnal tálalja.
(* A Cajun fűszerkeverék legtöbbje tartalmaz sót, chili paprikát, fokhagymaport, vöröshagymaport, őrölt fehér borsot és szárított zöldfűszereket, oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet.)
CAJUN-RIZS
Hozzávalók 6 személyre:
6 dkg vaj, 1 összevagdalt vöröshagyma, 2 tört fokhagymagerezd, 1 felszeletelt zöldpaprika, 1 felszeletelt zeleriszár, 20 dkg összevagdalt csirkemáj, 3 evőkanál barna rántás, 2 kiskanál ételízesítő por. 1 kiskanál Tabasco mártás, 25 dkg darált sertéshús, 1 kiskanál fokhagymapor, 1 kiskanál vöröshagymapor, 1/2 kiskanál őrölt babérlevél, 1/2 kiskanál őrölt fehér bors, 1/2 kiskanál durvára tört, fekete bors. 1/4 kiskanál oregánó, 40 dkg hosszú szemű rizs 3/4 liter víz, 1 1/2 csirkeleveskocka

Elkészítése:
A hagymát a vajon megfonnyasztjuk, majd a fokhagymával, a paprikával és a zellerivel puhára pároljuk, de nem pirítjuk meg.
Szűrőlapáttal tányérra kiszedjük.
A májat és a darált húst a serpenyőbe öntjük, és a szemeket villával szét - szétbontva erős lángon 2-3 percig sütjük.
A zöldséget az edénybe visszarakjuk, 2-3 percig pároljuk, majd barna rántással besűrítjük.
Ételízesítő porral, Tabasco mártással, a kétféle hagymaporral és a fűszerekkel adjuk meg az ízét, alaposan összekeverjük.
A rizst beleszórjuk, vízzel felengedjük, a leveskockát belemorzsoljuk, és időnként megkeverve kb. 30 perc alatt megpuhítjuk.
Azon frissiben tálaljuk.
A barna rántáshoz 3 evőkanál lisztet 3 evőkanál olajon kevergetve barnára sütünk, de vigyázzunk, nehogy odakapjon.
A további felhasználásig félrehúzzuk, és hidegen keverjük a forró ételbe.
Összeállítás: 35 perc.
Főzés: 45 perc.
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BAROMFILEXIKON - MÉZES, MUSTÁROS RECEPTEK
Szerző:


Szerkesztette és Illusztrálta