Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - CSIRKE, TYÚK, KAKASPÖRKÖLTEK 1

2016.11.24

BAROMFILEXIKON

Alföldi zúzapörkölt
Elkészítése:
Apró kockákra vágunk, és üvegesre kisütünk 10 deka füstölt szalonnát. Aranysárgára pirítunk rajta egy jókora fej finomra vágott vöröshagymát, meghintjük egy csapott evőkanálnyi édesnemes pirospaprikával, és beleforgatunk egy csomag felengedett, fagyasztott csirkezúzát. (Ajánlatos átvizsgálni, hogy mindegyik megtisztított-e, és félbe vágni a zúzadarabokat.) Annyi vízzel, hogy éppen ellepje, pároljuk, 1-1 késhegynyi őrölt köménnyel, meg őrölt borssal, sóval, két gerezd összevagdalt fokhagymával fűszerezve. Ha a zúza már félig megpuhult, közé keverünk egy fél kiló meghámozott, cikkekre vágott burgonyát, és annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, teljesen megpároljuk.
Salátával adjuk asztalra.
(Tehetünk bele a párolás során 1-1 darab mirelit paradicsomot meg zöldpaprikát is, vagy e helyett egy mokkáskanálnyi Píros Arany krémet, illetve egy kevés paradicsompürét.)

Betyár csirkepörkölt
Elkészítése:
15 dkg apróra vágott vöröshagymát zsíron megpirítunk, 1,5 dkg pirospaprikát adunk hozzá és egy kevés vízzel rövid ideig pároljuk. 1kg csirkét megmosunk, feldarabolunk, belerakjuk a hagymás és paprikás lébe, majd az egészet 1 óráig pároljuk. Kb. 20 perc után beleteszünk 15 dkg összedarabolt gombát, ízesítjük sóval 1 gerezd fokhagymával, paradicsompürével.
Galuskával tálaljuk.

Csirkepörkölt 01.
Elkészítése:
Lábosba teszünk egy nagy kanál zsírt, s ha forró, hozzáteszünk egy fej karikára vágott hagymát. 1-2 percig kavarjuk, hogy meg ne égjen, beleteszünk egy kávéskanál jó paprikát s a darabokra vágott csirkét. Megsózzuk, s befödve pároljuk, illetve pörköljük, vizet csak keveset teszünk rá s csak akkor, ha már szükséges, hogy oda ne égjen. Ha a hús már puhulni kezd, 2-3 paradicsomot áttörve s ugyanannyi karikára vágott zöldpaprikát teszünk bele. Ez alatt külön bögrében néhány burgonyát kockára vágva, sós vízben puhára főzünk, lyukas kanállal kiszedjük, s a csirkéhez tesszük.
Jól megrázzuk az egészet, hogy elvegyüljön s forrón tálaljuk.

Csirkepörkölt 02.
Hozzávalók 4 személyre:
1 tasak Maggi Milánói Fix, 1 db Maggi Szárnyas-húsleves kocka, 1-1,5 kg-os bontott csirke. 15 dkg paradicsom, 2 sárgarépa, 1 kisebb zeller, 1 kisebb padlizsán,
1 kisebb cukkini, 2 babérlevél, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl fehérbor, 1 dl vörösbor, 1 dl olaj, 1/2 csomó friss petrezselyem, egy csipet őrölt fekete bors

Elkészítése:
A megtisztított csirkét alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd feldaraboljuk. Az előhevített olajon lepirítjuk az áttört fokhagymát. Hozzátesszük a húst, és felöntjük a Maggi Szárnyas-húsleves kockából készített levessel. Babérlevéllel, kevés őrölt borssal ízesítjük, és fedő alatt, lassú tűzön főzzük. Mikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a tisztított, kockákra darabolt zöldségeket, és tovább pároljuk. Az utolsó néhány percben öntjük rá a borokkal csomómentesen elkevert Maggi Milánói Fixet, és együtt készre főzzük.
Burgonyapürével vagy főtt burgonyával körítjük.

Csirkepörkölt 03.
Hozzávalók:
Csirke 2 db, zsír 15 dkg, hagyma 2 fej, paprika, só 1-1 késh., zöldpaprika 1 db. Elkészítése:
Középnagyságú csirkéket megtisztítunk, feldaraboljuk, és úgy járunk el vele, mint a pulykával.
Kikeverem a boros - cukros tojás sárgáját. Habverővel kevergetve éppen csak forráspontig hevítem, majd azonnal tálalom.
Nem szabad felforralni, mert a tojás kicsapódhat a levesben.

Forrás:
BAROMFILEXIKON - KAKASOK ÉS TYÚKOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.