Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - KAKASOK ÉS TYÚKOK 2.

2016.11.19
BAROMFILEXIKON

AGYAGBAN SÜLT PIKÁNS CSIRKE
Hozzávalók 4 személyre:
egy 1,5 kg-os csirke, 1 dl olíva-olaj, őrölt gyömbér, só, bors, 1 ek. chili-krém, fehérbor, 3 kg agyag

Elkészítése:
A csirkét megtisztítjuk, alaposan megmossuk, majd sóval, borssal, gyömbérrel ízesítjük. A chili krémhez hozzáadjuk az olajat, borsot és gyömbért, majd a rákenjük vele a csirkére, és néhány órát állni hagyjuk. Utána az agyaghoz gyúrunk egy kis vizet és bort, majd 2-3 cm vastagon bevonjuk vele a csirkét. Parázsba tesszük, úgy, hogy teljesen beborítsa. Addig hagyjuk benne, amíg az agyag kemény nem lesz (2-3 óra).
Utána az agyagot feltörjük, majd burgonyával tálaljuk.

ALFÖLDI CSIRKELEVES
Elkészítése:
A kb. 1 kg-os csirkét 8 részre vágjuk és tisztított, karikákra vágott vegyes zöldséggel (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, gomba), feltesszük főni. Sóval, szemes borssal, 1/2 fej vöröshagymával és 1 csomag kötözött petrezselyemmel ízesítjük.
Amikor a hús félig megpuhult, akkor a vagdalt hússal megegyező húspépből kis gombócokat formálunk, és a levesben kifőzzük. Ez egyben a levesbetét is.
Tálaláskor tejfölre szedjük.

ALFÖLDI ZÚZAPÖRKÖLT
Elkészítése:
Apró kockákra vágunk, és üvegesre kisütünk 10 deka füstölt szalonnát. Aranysárgára pirítunk rajta egy jókora fej finomra vágott vöröshagymát, meghintjük egy csapott evőkanálnyi édes-nemes pirospaprikával, és beleforgatunk egy csomag felengedett, fagyasztott csirkezúzát. (Ajánlatos átvizsgálni, hogy mindegyik megtisztított-e, és félbe vágni a zúzadarabokat.) Annyi vízzel, hogy éppen ellepje, pároljuk, 1-1 késhegynyi őrölt köménnyel, meg őrölt borssal, sóval, két gerezd összevagdalt fokhagymával fűszerezve. Ha a zúza már félig megpuhult, közé keverünk egy fél kiló meghámozott, cikkekre vágott burgonyát, és annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, teljesen megpároljuk.
Salátával adjuk asztalra. (Tehetünk bele a párolás során 1-1 darab mirelit paradicsomot meg zöldpaprikát is, vagy e helyett egy mokkáskanálnyi Píros Arany krémet, illetve egy kevés paradicsompürét.)

ALFREDO CSIBÉJE
Hozzávalók:
2 db bőr nélküli csirkemell-filé, 2 tojás, 1 evőkanál tej, 5 dkg füstölt sajt, fél csokor petrezselyem, zsemlemorzsa, 4 szelet mozzarella
Az öntethez:
3 evőkanál vaj, 1,2-1,2 dl tejszín és tej, 4 dkg reszelt parmezán, fél csokor vagdalt petrezselyem
A sütéshez:
olívaolaj

Elkészítése:
A tojásokat alaposan verje fel a tejjel. Keverje bele a reszelt sajtot és a finomra vagdalt petrezselymet. A nagyobb darabokra vágott, kissé kiveregetett csirkemelleket ebben, majd a zsemlemorzsában jól forgassa meg. Süsse a panírozott húsokat világos barnára kevés felforrósított olajban. Emelje át a sülteket egy magasabb falú tepsibe. A húsok sütése közben olvassza fel lábosban a vajat. Öntse hozzá, és keverje el benne a tejet és a tejszínt. Folyamatosan kavarva elegyítse hozzá a reszelt sajtot. Ezt az öntetet öntse a húsokra. Tolja a fóliával letakart tepsit 20-30 percre a 175 fokra előmelegített sütőbe. A sütés utolsó öt percére vegye le a fóliát, és helyezze az étel tetejére a mozzarella szeleteket. Ha ráolvadt az ételre, máris tálalhatja.

Forrás:
BAROMFILEXIKON - KAKASOK ÉS TYÚKOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.