Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - LIBASÁGOK 9.

2016.09.01

BAROMFILEXEKON

LIBACOMB GESZTENYÉS-KRUMPLIVAL
Hozzávalók:
4 libacomb, 1 ek libazsír, 50 dkg gesztenye, 50 dkg krumpli, 1 vöröshagyma, 1 dl fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál kakukkfű, só, bors

Elkészítése:
A libacombot sóval és borssal bedörzsöljük. Nagy serpenyőben mindkét oldalát a libazsíron megsütjük, majd bő egy deci vizet öntünk alá. A libacombokat bőrös felükkel felfelé fordítjuk, és közepesen meleg sütőben egy órát pároljuk. Közben a gesztenyék domború felét keresztbe bevágjuk, hideg vízben egy órát áztatjuk, majd forrásban lévő vízbe átszedve öt percet főzzük.
Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és meghámozzuk. A krumplit megtisztítjuk, hosszában cikkekre vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A libacombot kivesszük a sütőből, és a zsírt leöntjük róla. Az előkészített nyersanyagokat a serpenyőbe rakjuk, és megfűszerezzük. A borral meglocsoljuk. Húsos felükkel felfelé ráhelyezzük a combokat. A sütőbe visszatolva még egy-másfél óra hosszat sütjük. Közben mindig csak egy kis vizet öntünk alá.
Végül a combokat megfordítjuk, és a bőrös felüket ropogósra sütjük.

LIBACOMB GRILLEZÉSE
Hozzávalók:
2 db, levesben majdnem puhára főtt, nagy libacomb (vagy 4 db kicsi pecsenyelibacomb), 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése:
A főtt, bőrös libacombot kettévágom és kicsontozom, de a bőre ne sérüljön meg nagyon. Megkenem zúzott fokhagymával, fűszerezem kevés sóval, borssal, és a grillsütő rácsára először a bőrös felével lefelé helyezem, majd 10 perc után megfordítom, és ropogósra sütöm.
Salátával és hagymás tört burgonyával kínálom.

LIBACOMB KÁPOSZTÁS ALMÁVAL TÖLTVE
Hozzávalók:
4 libacomb, 30 dkg alma, 25 dkg savanyú káposzta, 10 dkg angolszalonna, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, majoránna

Elkészítése:
Az apró kockákra vágott szalonnát és hagymát sárgára pirítjuk. Beletesszük a káposztát, sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük, és puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a reszelt almát, majd a kissé kihűlt tölteléket a fellazított bőr alá töltjük. A combok másik oldalát előtte fokhagymával megtűzdeljük.
Sütőben, gyakran locsolgatva puhára sütjük.

LIBACOMB KÁPOSZTÁSAN
Hozzávalók:
2 méretes libacomb, 1-2 fej vöröshagyma, 11 paprika és paradicsom, 1 alma, 80 dkg savanyú káposzta, libazsír, 2-3 dl tejföl, csokor kapor, só, babér, félédes pirospaprika

Elkészítése:
A libacombokat kettévágjuk. Kevés libazsíron megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, tűzről lehúzva megszórjuk paprikával, beletesszük a húst. Erős tűzön átpirítjuk, sózzuk, beleadjuk a kockázott paprikát és paradicsomot, s lassú tűzön, lefedve puhára pároljuk. Ha levét elfőné, mindig csak kevéske meleg vízzel, vagy levessel pótoljuk. A káposztát kimossuk, lecsorgatjuk, s babérral és a gyufaszál méretűre hasogatott almával együtt puhára pároljuk. Ha minden puha, összekeverjük a húst a káposztával, leöntjük a tejföllel, és meghintjük a vágott kaporral.
Ha kell utána sózzuk, egyet rottyantunk rajta.

LIBACOMB KÁROLY MÓDRA
Hozzávalók:
4 libacomb, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 evőkanál olaj, só, őrölt bors, majoránna

Elkészítése:
A megtisztított megmosott libacombokról konyharuhával leitatjuk a nedvességet, és sóval, borssal, majoránnával alaposan bedörzsöljük. Az olajat egy serpenyőben megforrósítjuk, a combokat minden oldalról hirtelen megpirítjuk benne, majd lecsepegtetve egy tűzálló tálba szedjük. A karikákra vágott vöröshagymát a maradék olajon megpároljuk, beletesszük a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét, és kevergetve még néhány másodpercig a tűzön hagyjuk. Majd a libacombokra öntjük, és kevés vízzel felengedve, a húst fedő alatt majdnem puhára pároljuk.
Végül levesszük a fedőt, és a tálat sütőbe tolva a combokat ropogósra sütjük.

LIBACOMB KEMENCÉBEN
Hozzávalók:
4 kicsi pecsenyeliba-comb, 2 dl tejföl, 50 dkg húsos zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 kg burgonya, 4 gerezd fokhagyma, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése:
A libacombokat megtisztítom, megmosom és leszárítom, majd zsíros bőrét lenyúzva kis kockákra vágom. A húst kicsontozom, és ugyancsak kockákra vágom. A zöldpaprikát megmosom, csumáját kivágom, és vastagabb karikákra vágom. A paradicsomot héjától megfosztom és felnégyelem. Az előzőleg fél órán át, áztatott cserépedénybe terítem a meghámozott és hasábokra vágott burgonyát, jól megsózom, beborítom a libahússal, rászórom a sót, borsot. Rákarikázom a megtisztított vöröshagymát, rászórom a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd leöntöm a sóval, borssal, zúzott fokhagymával és pirospaprikával elkevert tejföllel. Végül a tetejére szórom a libabőrkockákat, és a tálat saját fedelével letakarva hideg sütőbe teszem. Ezután a sütőt begyújtom. Tíz percig takaréklángon, 20 percig kissé erősebb lángon, majd egy órán keresztül közepes erősségű lángon sütöm. A sütés végén a tál fedelét leveszem, és pirosra, ropogósra pirítom az étel tetején lévő libahájat. Szűrőkanállal tálalom, hogy a felesleges zsír lecsöpöghessen.
A tál alján maradó ízes mártást más étel készítésekor felhasználom.

LIBACOMBOK KARAMELLIZÁLT KÁPOSZTÁVAL SÜTVE
Hozzávalók:
4 libacomb (egyenként kb. 40 dkg), só, 3 evőkanál cukor, 1,2 kg fejes káposzta, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, kb. 60 dkg alma, 7-8 dkg frissen reszelt torma

Elkészítése:
A libacombokat - miután a tolltokokat eltávolítottuk - besózzuk, majd a csont végénél a húst körbevágjuk, így szépen lefő majd a csontról.
Megforrósított lábasba rakjuk, és vagy 10 percig köröskörül sütjük, ez alatt zsírjának java kiolvad. Lecsöpögtetve félrerakjuk. Zsírjából 3-4 evőkanálnyit hagyunk a lábasban, a többit egy pohárba töltjük, hogy megdermedjen; kenyérre kenve nagyszerű lesz. A cukrot a visszamaradó zsíron kevergetve karamellizáljuk, majd a legyalult káposztát hozzáadjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, 4 deci vizet aláöntünk. Amint forr, egyenletesen tepsibe halmozzuk, a combokat ráfektetjük.
Előmelegített sütőben lefedve, a közepesnél nagyobb lánggal (200 C; légkeveréses sütőben 180 C) kb. 1,5 órán át, sütjük, közben párszor megforgatjuk. Ha puha, a meghámozott, cikkekre vágott almát is hozzákeverjük, további 20-25 percig sütjük.
A tormával meghintve kínáljuk.
Adhatunk hozzá sült burgonyát is.

LIBACOMB SZÉKELYESEN
Hozzávalók:
1 kg libacomb, 2 evőkanál libazsír, 1 kg savanyú káposzta, 1 birsalma, 1 csomó kapor, 1 csomó csombor (borsikafű), 1 babérlevél, 1 vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, bors, pirospaprika, 2 dl húsleves

Elkészítése:
A hagymát vágjuk apróra, és pároljuk üvegesre a libazsíron. Szórjuk meg pirospaprikával, tegyük bele az enyhén sózott, borsozott libacombokat, és süssük körbe szép pirosra. Közben locsolgassuk meg kevés húslevessel, és többször fordítsuk meg, hogy jól átsüljön. A savanyú káposztát vágjuk apróra, a birsalmát kockázzuk fel, és a kettőt együtt pároljuk puhára. Közben ízesítsük a babérlevéllel, a csokorba kötött kaporral és a csomborral. Ha minden megpuhult, keverjük össze a káposztát és a húst, forraljuk össze. Emeljük ki a babért és a zöldfűszereket, majd locsoljuk meg jól tejföllel.
Székelyes ízét a kapor-csombor kettős markáns ízétől kapja.

LIBACOMB VADASAN
Hozzávalók:
2 db libacomb (60-70 dkg), 2 evőkanál libazsír, 10 dkg vöröshagyma, 1 szál (15 dkg) sárgarépa, 1 szál (10 dkg) fehérrépa, 2 babérlevél, 1 db citrom, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál mustár, 2 teáskanál só, 1 mokkáskanálnyi őrölt fehérbors

Elkészítése:
A libacombot besózzuk, kevés forró zsírban minden oldalán pirosra sütjük, kiemeljük. Ugyanebben a zsírban megpirítjuk a szeletekre vágott vöröshagymát, karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát. Felengedjük 1/2 liter vízzel, babérlevéllel, mustárral, cukorral, sóval, őrölt borssal ízesítjük és felforraljuk. E lébe visszatesszük a libacombokat, és az egészet együtt fedő alatt puhára pároljuk. Ezt követően a lét leszűrjük, a zöldségeket átpasszírozzuk, liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, majd citromlével, kevés fehérborssal ízesítjük.
Amikor jól kiforraltuk, a húsra öntve zsemlegombóccal tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BAROMFILEXIKON - LIBASÁGOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.