Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - RECEPTEK GYÖNGYTYÚKHÚSRA 5.

2016.09.21

BAROMFILEXIKON

TEJFÖLÖS GYÖNGYÖS-LEVES
Hozzávalók:
egy gyöngytyúk, 20 dkg vegyes leveszöldség, 1 fej hagyma, 1 babérlevél, 1 kanál étolaj, 1 kanál liszt, egy kis kanál pirospaprika, só, 1 dl tejföl, fél citrom, törött bors

Elkészítése:
A gyöngytyúkot egészben, 2 liter vízben, a megtisztított, szintén egészben hagyott zöldséggel, a hagymával, és a babérlevéllel puhára főzzük. Az étolajban a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, megszórjuk a pirospaprikával, hideg vízzel felöntjük, és rászűrjük a levest.
Belekeverjük a tejfölt, ízesítjük törött borssal, citromlével.
A zöldséget vékony metéltre, a húst pedig darabokra vágva tesszük a levesbe.

 

TEJSZÍNES FÁCÁN VAGY GYÖNGYTYÚK
Elkészítése:
Süssünk meg (polírozzunk) 25-30 percen keresztül serpenyőben egy fiatal fácánt 3 dkg vajon és negyedekre vágott vöröshagymán. Eközben vágjunk vékony csíkokra 2 dkg előzőleg megtisztított és megmosott apró fehér csiperkegombát, amit vajban átpirítottunk és felöntöttük 2 dl friss tejszínnel. Az egészet sózzuk, borsozzuk, és gyorsan forraljuk fel, majd öntsük rá a fácánra, amikor ez már 2-3-ára megsült. Előtte vegyük le a kötöző zsinórokat és a szalonnacsíkot. Hagyjuk három percig a sütőben, a fácánt helyezzük hátára, hogy a hasi rész ne főjön meg a tejszínben, ezáltal ne keményedjen meg, majd tálaljuk kerek, lapos, előmelegített tálra, és tegyük a kikapcsolt, nyitott ajtajú sütőbe. A tejszínt még egy kicsit forraljuk, hogy kissé sűrű mártássá váljon, majd öntsük le vele és a gombával a fácánt. Helyezzünk a fácán köré háromszög alakúra vágott, vajon pirított kenyérszeleteket.
Ugyanígy készíthetjük el a foglyot, a gyöngytyúkot, és a fürjet.

TEPSIBEN SÜLT GYÖNGYTYÚK ZÖLDSÉGÁGYON
Hozzávalók:
1 db gyöngytyúk (kb. 1.5 kg), 10 dkg bacon, 1,5 dl étolaj, só, bors, majoránna, kakukkfű, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg cukkini, 10 dkg alma, 10 dkg zeller, 1 dl fehérbor

Elkészítése:
A megtisztított gyöngytyúkot kívül-belül bedörzsöljük a fűszerekkel, majd a hosszúra vágott, vékony szalonnaszeletekkel körültekerjük. Tepsibe tesszük, az olajhoz hozzáöntünk 1.5 dl vizet, lefedjük alufóliával, és 20-25 percig 180 fokon sütjük. Levesszük a fóliát, és a bort is hozzáadva, locsolgatva még 20-25 percig pirosra sütjük. Közben a zöldségeket nagyobb darabokra vágva vízben megfőzzük.
A gyöngytyúkot a pecsenyelével meglocsolt zöldségágyra helyezve tálaljuk.

TŰZDELT GYÖNGYTYÚK
Hozzávalók:
2.5 kg-os gyöngytyúk, 10 dkg füstölt szalonna, egy kevés majoránna, só, 10 dkg zsír, 1,5 dl pecsenyelé

Elkészítése:
A gyöngytyúkot megtisztítjuk, jól megmossuk, és szárnyait visszahajtjuk. Combjait zsineggel a hátsó részéhez kötözzük, hogy sütés közben megtartsa eredeti alak-ját. A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és spékelőtűvel a gyöngytyúkot megtűzdeljük. Megsózzuk, a belsejébe egy kis majoránnát hintünk. Tepsibe tesszük, a zsírt hozzáadjuk, egy kevés vizet öntünk alá, és jó meleg sütőben, gyakori forgatás közben, a saját zsírjával meg-meglocsolva puhára és mindenütt szép pirosra sütjük. Utána kivesszük a zsírjából, a zsineget eltávolítjuk, és a gyöngytyúkot tálalásig félretesszük. Közben a zsírját lepirítjuk, a pecsenyelével felengedjük, jól felforraljuk, és szitán átszűrjük. Tálaláskor a gyöngytyúkot félbevágjuk, a csontos részeit a tál aljára helyezzük, a combjait feldarabolva mellétesszük, és a mellhúsát szép, vékony szeletekre vágva ízlésesen rárakjuk.
Forró pecsenyelevet és külön párolt vörös káposztát adunk hozzá.

 

TŰZDELT GYÖNGYTYÚK PECSENYE
Hozzávalók 4-6 személyre:
1 db gyöngytyúk 1,90 kg, füstölt szalonna 10 dkg, zöldpetrezselyem 1 csomó, étolaj 5 cl, só

Elkészítése:
A jól megmosott gyöngy-tyúkot megtűzdeljük úgy, hogy a combjaiba, de főként a melle részébe, egymástól egyenlő távolságra, a tűzdelőtű segítségével rögzítjük a vékony csíkokra vágott füstölt szalonnát.
Ezután a szárnyast kívül-belül megsózzuk, a hasüregébe majorannát szórunk, és megmosott zöldpetrezselymet teszünk bele. A formázott gyöngytyúkot sütő tepsibe tesszük, leöntjük forró olajjal, kevés vizet öntünk alá, és közép meleg sütőbe toljuk. Pecsenyelével gyakran locsoljuk, hogy a hús ne száradjon ki, hanem puha, felülete étvágygerjesztően piros, pecsenyeszínű legyen.
Amikor elkészült, a sütőből kivesszük, néhány percig pihentetjük, majd a vágódeszkára téve feldaraboljuk.
Tálaláskor a húsdarabokat úgy tesszük a tálra, hogy tetején szép fehér húsú mellrész legyen.
Zsírjából pecsenyelevet készítünk (lásd: pecsenyelé), amellyel a húst meglocsoljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK GYÖNGYTYÚKHÚSRA
Szerző:

Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.