Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - RECEPTEK GYÖNGYTYÚKOKRA 2.

2016.08.08

BAROMFILEXIKON

GYÖNGYTYÚK FEHÉRBORBAN
Hozzávalók:
1 gyöngytyúk, 5 dkg vaj, 1 sárgarépa, 1 pohár fehérbor, 10 dkg szalonna

Elkészítése:
A megtisztított állatot megsózzuk, mellét megtűzdeljük füstölt szalonnával. Megforrósítjuk a zsiradékot, megforgatjuk rajta a gyöngytyúkot, mellédobjuk a megtisztított hosszában négyrét vágott répát, és a borral lassú tűzön jó puhára pároljuk.
Ezután tűzálló tálra rakjuk, rászűrjük a levét, és a sütőben, felső lángon, a pecsenyelevével öntözgetve szép pirosra sütjük.

GYÖNGYTYÚK, HÁLÓBAN SÜTVE
Elkészítése:
Az egészben hagyott gyöngytyúkot kívül-belül megsózzuk, borsozzuk. Veszünk egy sertéshálót (recekövér) belegöngyöljük, mint egy csomagot, tepsiben, fedő alatt, sütőben, kevés víz hozzáadásával sütjük, forgatjuk és locsolgatjuk. Ha már puhára párolódott, megpirítjuk. A foglyot ugyanígy süthetjük, jobb, mint szalonnába csomagolva. Szokás, vágás után víz alá dugni a pulykát tollastól, így a húsa ízesebb lesz. Besózva 1-2 napig állni hagyjuk - porhanyósabb lesz. Az inakat kiszedjük, s a combokat bevagdossuk, nem lesz rágós.
Foglyot és öreg galambot is vágás után azonnal, tollastól egy veder vízben 4-5 óráig állni hagyjuk.

GYÖNGYTYÚK HÚSA CITROMOS PARADICSOMMÁRTÁSBAN
Hozzávalók 4-6 személyre:
180 dkg gyöngytyúk, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg vöröshagyma, 1 szál zeller zöldje, 5 cl étolaj, 6 dkg liszt, 20 dkg paradicsompüré, 5 dkg cukor, 1/2 db citrom, egész bors, ételízesítő

Elkészítése:
A gyöngytyúkot negyedekbe vágjuk, és egy lábasba helyezzük. Annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Beletesszük a karikákra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, vöröshagymát és a zeller zöldjét. Ételízesítővel, egész borssal ízesítjük, és fedővel letakarva, takaréklángon a húst puhára pároljuk. Világos rántást készítünk, hozzákeverjük a paradicsompürét, majd a gyöngytyúk átszűrt levével felengedjük, és habverővel simára keverjük. Sóval, cukorral, citromlével, reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd a szárnyas húsra öntjük az ízes, forró paradicsommártást.
Főtt burgonyával tálaljuk.

GYÖNGYTYÚKHÚSLEVES NAGYI MÓDRA
Hozzávalók 4-6 személyre:
1 db gyöngytyúk (kb. 1.5 kg), 20 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 2 db zellergumó, 1 db vöröshagyma, 1/4 köteg petrezselyem, 3 db húsleveskocka, 15 dkg tészta (szarvacska)

Elkészítése:
A jól megtisztított, megmosott gyöngytyúkot zsineggel formázzuk, azaz a lábakat és a szárnyakat a testhez kötjük, majd kockákból készült húslevesben feltesszük főni. A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, megmossuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. Kb. 1-1,5 órai lassú forralás után hozzáadjuk a leveshez. Készre főzzük. Tálaláskor a gyöngytyúkot negyedekbe daraboljuk, leves tálba helyezzük, a zöldséggel és a kifőzött tésztával együtt.
Rámerjük a forró levest, és tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.

GYÖNGYTYÚKCOMB KAPROSAN (SZENTESI RECEPT)
Hozzávalók:
8 gyöngytyúkcomb, 10-10 dkg sárgarépa és gyökér, 5-5 dkg zeller, vaj és liszt, 1 fej vöröshagyma, fél citrom, 1-1 dl fehérbor és tejszín, 2 cs kapor, cukor, só, szemes bors

Elkészítése:
A combokat a karikázott répákkal, zellerrel és a negyedelt hagymával feltesszük főni annyi vízbe, ami éppen ellepi. Sózzuk, szemes borsot adunk bele. Ha megpuhult, kivesszük a combokat, s a levét leszűrjük. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, belekeverjük a vágott kaprot, majd a húslével felengedjük. Beleöntjük a bort és a tejszínt, sóval, cukorral, citromlével ízesítjük, és jól kiforraljuk.
A vajas burgonyával körített combokat a mártással leöntve tálaljuk.

GYÖNGYTYÚK FEHÉRBORBAN
Hozzávalók:
1 gyöngytyúk, 5 dkg vaj, 1 sárgarépa, 1 pohár fehérbor, 10 dkg szalonna

Elkészítése:
A megtisztított állatot megsózzuk, mellét megtűzdeljük füstölt szalonnával. Megforrósítjuk a zsiradékot, megforgatjuk rajta a gyöngytyúkot, mellédobjuk a megtisztított hosszában négyrét vágott répát, és a borral lassú tűzön jó puhára pároljuk.
Ezután tűzálló tálra rakjuk, rászűrjük a levét, és a sütőben, felső lángon, a pecsenyelevével öntözgetve szép pirosra sütjük.

GYÖNGYTYÚK KELKÁPOSZTA-FÉSZEKBEN
Hozzávalók 4-6 személyre:
180 dkg gyöngytyúk, 8 cl étolaj, 1,5 kg kelkáposzta, 6 dkg vaj, 10 dkg angolszalonna, 15 dkg füstölt kolbász, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg vöröshagyma, törött bors, kakukkfű, szegfűszeg, 1 mokkáskanál ételízesítő

Elkészítése:
A gyöngytyúkot kívül-belül megsózzuk, forró olajjal leöntve, a sütőbe téve 5-6 percig sütjük. A külső leveleitől megtisztított kelkáposzta torzsáját kivágjuk, majd a kelkáposztafejet negyedekbe vágjuk. Forrásban lévő, Delikát ételízesítős vízbe téve néhány percig főzzük, majd kivéve jól lecsepegtetjük. Megsózzuk, és meghintjük törött borssal. Egy megfelelő nagyságú lábast vajjal kikenünk, aljára sorba rakjuk a kelkáposzta felét. Ráhelyezzük a feldarabolt, elősütött gyöngytyúkot. Rászórjuk a kockákra vágott angolszalonnát és a kockákra szelt füstölt kolbászt. Erre tesszük a karikákra darabolt sárgarépát és két kisebb fej vöröshagymát, amelyekbe néhány szem szegfűszeget szúrunk.
Törött borssal, kakukkfűvel fűszerezzük, és betakarjuk a megmaradt kelkáposztával. 2-3 dl vizet aláöntve, letakarva a sütőben készre pároljuk.

GYÖNGYTYÚK KELKÁPOSZTÁBAN
Hozzávalók:
1 gyöngytyúk, 1 kanál zsír, 1 pár virsli, só, 5 dkg füstölt szalonna, 1 közepes kelkáposzta, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, néhány szem köménymag

Elkészítése:
A megtisztított gyöngyösről lábait és a nyakát levágjuk, a többit egészben hagyjuk. Lábosba tesszük, megsózzuk, egy kanálnyi forró zsírral, 2 dl vízzel leöntve, fedő alatt puhára pároljuk, majd felszeleteljük.
A kelkáposztát kevés sós, köménymagos vízben a megtisztított sárgarépával és petrezselyemgyökérrel együtt félpuhára pároljuk és ízesítjük. A zsírral, melyben a gyöngyös sült, vastagon kikenünk egy tűzálló tálat, széthintjük benne a fele mennyiségű párolt kelt, rátesszük a hámozott, karikára vágott virslit, a karikára szelt sárgarépát és petrezselyemgyökeret, rátesszük a hússzeleteket, beborítjuk a többi kellevéllel, végül a tetejére tesszük a nagyon vékonyra vágott szalonnaszeleteket. A lábosban, melyben a gyöngyös sült, 2 dl vizet forralunk, a kelre öntjük és a sütőben kb. 30 perc alatt készre pároljuk.
Ugyanabban az edényben tálaljuk.

GYÖNGYTYÚK KELKÁPOSZTAKÖPENYBEN
Hozzávalók 4 személyre:
1 konyhakész gyöngytyúk (1,5 kg), 6 nagy kelkáposztalevél, só, 2 mogyoróhagyma, 5 dkg olvasztott vaj, 3 szelet fehér kenyér, 0,5 dl tej, 1 csokor petrezselyem. 1 szál tárkony, 25 dkg darált hús, 1 tojás, őrölt bors, 1 csomó leveszöldség, 1 vöröshagyma, 1 dl fehérbor, 1 dl tyúkhúsleves (kockából), 2 evőkanál tejszín

Elkészítése:
A kelkáposztaleveleket sós vízben három percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, száradni hagyjuk és félretesszük. A gyöngytyúkot kívül-belül megsózzuk. A finomra vágott mogyoróhagymát olvasztott vajon megpirítjuk, félretesszük. A kenyeret a tejbe áztatjuk, utána jól kinyomkodjuk. A kenyeret, a pirított hagymát, a darált húst és a tojást összekeverjük, megsózzuk, borsozzuk és a gyöngytyúk hasüregébe töltjük. A nyílást hústűvel összezárjuk, majd olvasztott vajjal a tyúk mindkét oldalát bekenjük. A kelkáposztalevelekkel körbeborítjuk a tyúkot és sütőcérnával rögzítjük. A leveszöldséget darabokra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk. A gyöngytyúkot, a zöldséget és a hagymát tűzálló edénybe tesszük, kevés levest és a bort aláöntjük, az edényt lefedjük és előmelegített sütőben, közepes lángon, kb. 90 percig sütjük. (Ha szükséges, sülés közben még kevés levest aláöntünk.) A tyúkot az edényből kivesszük, és lefedve melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékot leszűrjük, a tűzre téve felforrósítjuk, hozzáadjuk a tejszínt és az így kapott mártást a tyúkhús mellé szervírozzuk.
Vajas burgonyapürével kínáljuk.

GYÖNGYTYÚKLEVES
Hozzávalók
1,8 -2 kg-os gyöngytyúk 20-25 dkg levestészta (csigatészta vagy cérnametélt) 1 közepes vöröshagyma 3-4 gerezd fokhagyma 1 kiskanál egész fekete bors 2-3 dkg só 4-4 kisebb sárgarépa és petrezselyemgyökér 1 kis karalábé 1 zellergumó 2-3 burgonya

Elkészítése:
A megtisztított gyöngytyúkot az elkészítés előtt legalább 1 napig pihentessük. Húsa sötétlila színű, de főzéskor kifehéredik. A szárnyast nagyobb darabokra bontjuk (szárny, comb, félbevágott mell), fazékba tesszük, és bő 3 liter vízzel felöntjük. Az egészben hagyott vöröshagymát, a megtisztított fokhagymagerezdeket és a borsot beledobjuk. Lassú tűzön gyöngyözve főzzük, hogy a leve tiszta maradjon. Amikor a hús kb. félig megfőtt, a sót, a zöldségeket és a burgonyát is hozzáadjuk. Ha megfőtt, levét finom szűrőn átszűrjük. A húst és a zöldségeket külön kínáljuk.
A kész levesből kb. fél litert kimerünk, a csigatésztát vagy a metéltet abban főzzük ki.
Mindig forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK GYÖNGYTYÚKHÚSRA
Szerző:
 
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.