Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - RECEPTEK GYÖNGYTYÚKOKRA 3.

2016.08.18

BAROMFILEXIKON

GYÖNGYTYÚK MELLE KRÉMMÁRTÁSBAN
Hozzávalók:
4 db gyöngytyúk filé, 5 ek étolaj, 1 fej vöröshagyma, 1 ek cukor, 2 db babérlevél, 1 csipet őrölt bors, 1 ek mustár, 1 citrom reszelt héja, 3 dl pezsgő, 1 dl tejszín, 1 fej édeskömény, 4 adag almakompót

Elkészítése:
A gyöngytyúk mellfiléket sóval, borssal bedörzsöljük, majd forró zsiradékban hirtelen mindkét oldalát pirosra sütjük. Ezután kivesszük az edényből és a visszamaradt zsírban karamellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát. Babérlevéllel, őrölt borssal, reszelt citromhéjjal ízesítjük és hozzáadunk 1 ek mustárt. Felöntjük a pezsgővel, és jól kiforraljuk. Kézi mixerrel pürésítjük, majd leszűrjük. Hozzáadunk 1 dl tejszínt és a leforrázott édesköményt, melyet csíkokra vágtunk.
Tálalás előtt hozzáadjuk az elősütött mellfiléket, és készre pároljuk.
Almakompóttal tálaljuk.

GYÖNGYTYÚK PADLIZSÁNOS RAGUVAL
Hozzávalók:
1 1/2 kg-os gyöngytyúk, 25 dkg paradicsom, 1 csokor petrezselyem, 1 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg fiatal tök, 25 dkg padlizsán, 3 kemény tojás, 5 evőkanál olaj, só, törött bors, 1 babérlevél, 2 dl száraz fehérbor

Elkészítése:
A gyöngytyúkot megtisztítjuk, és darabjaira vágva megsózzuk. 3 evőkanál forró olajon átsütjük a húsdarabok mindkét oldalát, majd 2 dl bort aláöntve, megborsozzuk, beletesszük a babérlevelet, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben a megmaradt forró olajon megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát. Rátesszük a meghámozott és kockákra vágott tököt és padlizsánt. Megsózzuk, megborsozzuk és gyorsan, erős lángon megpirítjuk. Hozzátesszük a gerezdekre vágott paradicsomot, végül a kemény tojáskockákkal sütjük addig, amíg a paradicsom héja ráncosodni kezd. Ezután beleszórjuk a finomra vágott petrezselymet.
A megpárolódott húsdarabokra öntjük a ragut és párolt rizzsel tálaljuk.

GYÖNGYTYÚK PÖRKÖLT GOMBÁVAL, KAPROS TÚRÓGALUSKÁVAL
Hozzávalók 4 személyre - A gyöngytyúkhoz:
fél gyöngytyúk, olaj, 2 db vöröshagyma, pirospaprika, 20 dkg gomba, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, só
A túrógaluskához:
vaj, 2 db tojás, 25 dkg tehéntúró, 10 dkg búzadara, kapor, só, 5 dkg húsos füstölt szalonna

Elkészítése:
A gyöngytyúkot megtisztítom, feldarabolom és megmosom. Olajban aranysárgára pirítom a finomra vágott megtisztított vöröshagymát és megszórom pirospaprikával. Beleteszem a gyöngytyúkhúst, megsózom, és egy kevés vizet öntök alá, és fedő alatt párolom. Amikor a hús már majdnem puha, zsírjára pirítom, és hozzáadom a megmosott, cikkekre vágott gombát. Mikor a gomba a levét kiengedte, beleöntöm a kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot. Így együtt a hús teljes puhulásáig párolom. Amíg a hús fő, addig elkészítem a túrógaluskát. A vajat a tojásokkal simára keverem, hozzáadom az áttört tehéntúrót, a búzadarát, sóval és apróra vágott friss kaporral ízesítem. Az összegyúrt masszát 20 percre a hűtőszekrénybe rakom, majd egy evőkanál segítségével galuskákat formálok, és forrásban lévő sós vízben kifőzöm. Serpenyőben megpirítom a kockára vágott szalonnát, és erre szedem a leszűrt és jól lecsepegtetett túrógaluskát.
Tányérra teszem a forró túrógaluskákat és mellé tálalom a gombás gyöngytyúk pörköltet.
Tejfölös uborka-salátát kínálok hozzá.

GYÖNGYTYÚK RAGU
Hozzávalók:
1,5 kg gyöngytyúk, fél dl étolaj, 2 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 3 dl testes vörösbor, 10 dkg gomba, 5 dkg füstölt szalonna, 15 dkg gyöngyhagyma, 1 evőkanál konyak, törött bors, kakukkfű, só

Elkészítése:
A tyúkot darabolja fel, sózza, borsozza. A forró olajon a csíkokra darabolt sárgarépát és vöröshagymát pirítsa le. Dobja rá a csirkedarabokat, és minden oldalukon fehéredésig pirítsa. Szórja rá a lisztet, ízesítse a zúzott fokhagymával, forgassa össze, és néhány percre tolja forró sütőbe. A sütőből kivéve locsolja meg a vörösborral és a vízzel. Amikor felforrt, tegye bele a felszeletelt gombát. Fűszerezze kakukkfűvel, és fedővel letakarva, a sütőben a húst párolja puhára. Eközben a felcsíkozott füstölt szalonnát pirítsa üvegesre. Zsírjában párolja meg a gyöngyhagymát. A megpuhult húst az edényből emelje ki, és tegye pecsenyés tál közepére. A visszamaradt pecsenyeléhez adja a pirított szalonnát, a gyöngyhagymát és alaposan forralja össze.
Végül keverje bele a konyakot. Tálaláshoz a tál közepére rendezett húsokat, öntse le a raguval.
Vajban megpirított, fokhagymával enyhén bedörzsölt fehér kenyeret kínáljon hozzá.

GYÖNGYTYÚKROPOGÓS
Hozzávalók:
1 kg-s gyöngytyúk, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál zsiradék, 1 diónyi vaj, 10 dkg gomba, 1 db tojás, 1 evőkanál liszt, 1 dl bor, ízlés szerint só
A panírozáshoz:
liszt, tojás, zsömlyemorzsa, s a sütéshez olaj

Elkészítése:
A szalonnával megtűzdelt gyöngytyúkot a forró zsiradékban, egy kevés húslével puhára pároljuk.
Ha megpuhult, a hús lefejtjük a csontról, megdaráljuk, összedolgozzuk, az apróra vágott, vajban párolt gombával, egy tojással és a következő mártással; a gyöngytyúk levét zsírjára sütjük, meghintjük a liszttel, fölengedjük a borral, és sűrűre főzzük.
A vagdalékot megsózzuk, vizes kézzel kroketteket formálunk belőle, és lisztbe, tojásba, morzsába mártva, bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük.
Tálalása:
A frissen sütötteket, adagonként petrezselymes burgonyával körítve kínáljuk, mellé idénysalátát adunk.

GYÖNGYÖS HORDÓS KÁPOSZTÁVAL TÖLTVE
Hozzávalók:
1 gyöngytyúk alsó-felső combja, melle húsa, 25 dkg hordós savanyú káposzta, 0,5 dl olívaolaj, ételízesítő, só, bors
A sztrapacskához:
50 dkg liszt, 10 dkg mangalicazsír, 2 db nagyobb burgonya, 1 egész tojás, 25 dkg hordós savanyú káposzta só
A sajtmártáshoz:
14 dkg vaj, 16 dkg liszt, 7 dl tej, 1 dl tejszín, 30 dkg trappista sajt, só, őrölt fehér bors, őrölt szerecsendió

Elkészítése:
A húst befűszerezzük a fellazított bőr alatt, a melle húsát be is hasítjuk és ott is fűszerezzük. A savanyú káposztát betöltjük a bőr alá, a mellén a behasított részekbe is. Tűzálló tálba helyezzük, meglocsoljuk olívaolajjal, a káposzta levéből ráöntünk fél decilitert. Minimum két órát állni hagyjuk, hogy az ízek jól átjárják a húst. Ezután alufóliával lefedve közepes tűzön sütjük. Feltétként savanyú káposztás sztrapacskát készítünk és sajtmártással öntjük le. A sztrapacskához a burgonyákat nyersen lereszeljük, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, egy csipetnyi sót és összedolgozzuk, hogy nokedli-szaggatón lehessen a forró vízbe szaggatni. Ha megfőtt, kiszedjük a vízből és meglocsoljuk olvasztott mangalicazsírral és az apróra vágott savanyú káposztával.
Tálaláskor sajtszósszal öntjük le.
Ennek elkészítése:
a vajat felolvasztjuk, habzásig megpirítjuk benne a lisztet, forró tejjel felengedjük, belekeverjük a reszelt sajtot és a tejszínt, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.

KAPROS-GOMBÁS GYÖNGYTYÚK VAJAS LÚDGÉGE TÉSZTÁVAL
Hozzávalók 6 személyre:
1 db gyöngytyúk 1,90 kg, étolaj 8 cl, vöröshagyma 10 dkg, pirospaprika 10 dkg, zöldpaprika 12 dkg, gomba 10 dkg, kapor 2 csomó, paradicsom 10 dkg, tejföl 2 dl, liszt 4 dkg, tejszín 1 dl, lúdgége tészta 25 dkg, vaj 3 dkg, só

Elkészítése:
A gyöngytyúkot feldaraboljuk. Olajban finomra vágott vöröshagymát pirítunk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és azonnal beletesszük a megmosott gyöngytyúk darabokat. Fedővel letakarva, mindig csak kevés vizet hozzáadva pároljuk. Sóval ízesítjük. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a kockára vágott, megmosott zöldpaprikát. Kevés olajban megpirítjuk a kockára darabolt gombát, kevés sóval ízesítjük, majd a friss, apróra vágott kapor felével meghintve néhány pillanatig pirítjuk, majd az egészet a gyöngytyúkra öntjük.
Ezután beletesszük a héjától megtisztított, kockára vágott, kimagozott paradicsomot is. Végül tejfölös habarást készítünk, amelyet a szűrőn keresztül az ételekhez öntünk. Tejszínnel javítjuk, és hozzáadjuk a vágott kapor másik felét is. Néhány percig mérsékelt tűzön forraljuk. Levének, simának bársonyosnak kell lenni.
A sós vízben kifőzött lúdgége tésztát olvasztott vajra téve átforrósítjuk, és külön edényben adjuk a gyöngytyúkhoz, amelyet kitálalva, egy kevés tejföllel meglocsolva díszítünk.

KAPROS GYÖNGYTYÚKCOMB
Hozzávalók 4 személyre:
8 db gyöngytyúkcomb, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, 8 szem egész bors, 1 kisebb vöröshagyma, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 2 csokor kapor, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl tejszín, fél citrom, 3 dkg cukor, só

Elkészítése:
A combokat vékony karikákra vágott sárgarépával, fehérrépával, zellerrel és a negyedelt vöröshagymával feltesszük főni annyi vízzel, hogy a húst ellepje. Sóval, egész borssal ízesítjük. Amikor a hús megpuhult, kiszedjük, és a levét átszűrjük. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, beleszórjuk az összevágott kaprot, majd a húslével, a borral és a tejszínnel felengedjük. Sóval, szűrt citromlével, cukorral ízesítjük, és jól átforraljuk.
Az így kapott mártással leöntjük a combokat, köretként vajas burgonyát adunk hozzá.

LÁNGOLT GYÖNGYTYÚK ÉSZAK-FRANCIA MÓDRA (PINTADE FLAMBÉE)
Hozzávalók:
1,2 kg-os gyöngytyúk, 5 dkg vaj, 15 dkg húsos füstölt szalonna, 2 kisebb hagyma, 1 babér, 0,5 mk kakukkfű, 1 gerezd fokhagyma, 10 szem borókabogyó, 1 ek fenyővíz (gin), 1 ek száraz fehérbor, só, bors

Elkészítése:
A kibontott gyöngytyúkot forró zsiradékon forgatva átsütjük, hozzáadjuk a felaprított szalonnát, a hagymafejeket, fűszereket. Állítsuk erősre a lángot, locsoljuk meg ginnel, gyújtsuk meg. Adjuk hozzá a vízzel hígított bort, sózzuk, borsozzuk és lefedve, közepes tűzön 50 percig pároljuk. Félidőben megfordítjuk a tyúkot. Vegyük ki a lábasból, tegyük előmelegített tálra. Öntsük a pecsenyelét 2 ek vízzel, forraljuk fel, locsoljuk a feldarabolt tyúkra.
Pirított burgonyával vagy párolt zöldséggel tálaljuk.

LENCSÉS GYÖNGYTYÚK
Hozzávalók: 4 gyöngytyúkcomb,
1 dl olaj, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 25 dkg lencse, 2 szál zeller-zöld, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál mustár, só, 4 babérlevél, 2 dl tejföl,
A körethez:
2 tojás, 25 dkg főtt, áttört burgonya, 15 dkg liszt, só, 5 dkg margarin, 1 evőkanál vágott petrezselyem, 1 evőkanál metélőhagyma

Elkészítése:
Olajon elősütjük a gyöngyös besózott combjait, majd a serpenyőben kicsit megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a darabolt zöldségeket, aj korábban beáztatott lencsét, babérlevelet, sót, az összezúzott fokhagymát. Kevés vizet öntünk alá, ráhelyezzük a combokat és] letakarva akár sütőben is megpároljuk. Elkészülése előtt mustárral és finomra aprított zellerzölddel ízesítjük. Tálaláskor egy kevés tejföllel meglocsoljuk. Köretnek burgonyagaluskát adhatunk, amelyhez a kihűlt, áttört burgonyát sóval, tojással, liszttel összegyúrjuk, majd két kanál segítségével galuskákat formázunk, és sós vízben kifőzzük.
Leszűrjük és átforgatjuk az olvasztott vajon kicsit megfuttatott petrezselyemmel, apróra vágott snidlinggel.
.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK GYÖNGYTYÚKHÚSRA
Szerző:

Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.