Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - RECEPTEK GYÖNGYTYÚKOKRA 4.

2016.08.30

BAROMFILEXIKON

MARINÍROZOTT FÁCÁN VAGY GYÖNGYTYÚK (OLASZ)
Hozzávalók 4-8 személyre:
1 megtisztított fácán, 2 sárgarépa, 2 fej vöröshagyma, 1 citrom, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 csomó friss bazsalikom, 1 szál rozmaring, 3 babérlevél, 2 zsályalevél, kevés kakukkfű, 1 kávéskanál szemes bors, 15 dkg borecet, 20 dkg olaj, száraz fehérbor, só

Elkészítése:
A megtisztított, kibontott fácán fejét, lábát, szárnya hegyét levágjuk, azután tiszta konyharuhával kívül-belül tisztára törölgetjük. A belsejét sóval bedörzsöljük, és egy darabka citromhéjat, egy karika hagymát, 45 karika sárgarépát, 1 babérlevelet és 3 szem borsot helyezünk bele. A fácánt zsineggel átkötözzük, ovális, zománcozott vagy cserép lábosba helyezzük (alumínium lábost nem szabad használni, mellétesszük a vékonyan lehámozott citromhéjat, a felszeletelt zöldségeket, a petrezselyemzöldet, a bazsalikomot, a rozmaringot, a vászonzacskóba kötött zsálya- és babérleveleket, valamint a kakukkfüvet, a szemes borsot. Ráöntjük az olajat, az ecetet, a citrom levét és fele víz, fele bor keverékével felengedjük annyira, hogy éppen ellepje. Forrásig hevítjük, ekkor megsózzuk, lefedjük, és egészen lassú tűzön puhára főzzük. A lábosban hagyjuk kihűlni. A kihűlt fácánt kiszedjük a levéből, darabokra vágjuk, és a húst lefejtjük a csontokról. A húsdarabokat cserép lábosba tesszük, és ráöntjük a levét a zöldségekkel együtt, amiből előzőleg eltávolítottuk a fűszercsomókat és a vászonzacskót. Kocsonyás leve lesz. Hűvös helyre állítjuk. 10-12 óra elteltével fogyaszthatjuk. Hasonló módon nyulat vagy gyöngytyúkot is marinírozhatunk.
Hűvös helyen tárolva sokáig eláll.

MÁRVÁNYSAJTOS OLASZ HÚSSALÁTA
Hozzávalók:
főtt gyöngytyúk-mell 50 dkg, alma 10 dkg, ecetes uborka 10 dkg, főtt burgonya 10 dkg, majonéz 12 dkg, paradicsompüré 2 dkg, mustár 3 dkg, citrom 1 db, márványsajt 12 dkg, őrölt fehér bors, só

Elkészítése:
A puhára párolt gyöngytyúk mellett vékony metéltre vágjuk. Az almát, ecetes uborkát, a sós vízben megfőzött burgonyát meghámozzuk és a húshoz hasonlóan metéltre vágjuk. A majonézt, a tejszínt, a paradicsompürét és a mustárt jól összekeverjük, sóval, őrölt fehér borssal, szűrt citromlével ízesítjük, majd belekeverjük az összevágott anyagokat.
Salátalevélre téve, üvegtányérra tálaljuk, és gazdagon megszórjuk reszelt márványsajttal.

MÁTRAI GYÖNGYTYÚK
Hozzávalók:
1 gyöngytyúk, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg sonka, 15 dkg gomba, 1 evőkanál liszt, só, bors, szerecsendió, egy fél citrom, 1 dl olaj

Elkészítése:
A gyöngytyúkot megtűzdeljük szalonna-csíkokkal. A maradék szalonnát vékonyan fölszeljük, és kibélelünk vele egy tűzálló tálat, rátesszük a húst, forró olajjal leöntjük. Egy kevés vizet aláöntögetve fedő alatt puhára pároljuk. Levesszük a fedőt, pirosra sütjük. Zsírjában megpároljuk a 15 dkg gombát, rátesszük a vékony metéltre vágott sonkát, és megszórjuk egy kanálnyi liszttel. Ha egy kicsit megpirult, öntünk rá 1-2 dl vizet, szükségszerit sózzuk, meghintjük szerecsendióval, megborsozzuk, és felforraljuk. A húst darabolva tálra tesszük, citromszeletekkel díszítjük, és a mártást melléöntve tálaljuk.
Párolt rizzsel körítjük.

SÁFRÁNYOS GYÖNGYTYÚKLEVES DARAGALUSKÁVAL
Hozzávalók:
1 db gyöngytyúk, 25 dkg tisztított leveszöldség, 1 db paradicsom, 1 db paprika, 1 db vöröshagyma, 2 csomó petrezselyemzöldje, 2 g sáfrányos széklice, 2 g egész bors, só.
A daragaluskához:
10 dkg búzadara, 5 dkg liba- vagy sertészsír, 1 db tojás, só

Elkészítése:
A tisztított, megmosott gyöngytyúkot földaraboljuk, és aprólékjával együtt hideg vízben föltesszük főni. Ha felforrt, többször lehabozzuk. Ezután tesszük bele a zöldségeket, a borsot, a sót, a megmosott és kettévágott, platnin pirított héjas vöröshagymát, valamint a sáfrányt. Lassan, gyöngyöző forrással - kb. 2-3 óra alatt - készre főzzük. Ha a hús megpuhult, levesszük a tűzről, kb. 20 percig hagyjuk ülepedni, majd leszűrjük. A levest tálban, húsával (esetleg a benne főtt zöldségekkel) tálaljuk. Betétnek daragaluskát teszünk bele. A daragaluska készítése:
A zsiradékot az egész tojással jó habosra kikeverjük. Ezután beleszórjuk a darát, sózzuk. A kapott masszát fakanállal alaposan összedolgozzuk, és kb. egy órát a hűtőben pihentetjük. Vizes evőkanállal apró galuskákat szaggatunk belőle, és sós vízben kifőzzük. Vigyázzunk: nem szabad nagyon forrnia! A végén a tűzről lehúzzuk az edényt, és fedő alatt, saját levében
hagyjuk megpuhulni.

SÁRKERESZTÚRI GYÖNGYTYÚK
Hozzávalók 4 személyre:
Fél gyöngytyúk, 15 dkg füstölt szalonna, 2 db vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 dl fehérbor, olaj, 1 kanál liszt, 4 db babérlevél, só

Elkészítése:
Mély tűzálló tálat kibélelek szalonnaszeletekkel, egy sor tisztított karikára vágott vöröshagymát rakok rá, és ráfektetem a félbevágott megtisztított gyöngytyúkot. Melléteszem a fokhagymát és a babérleveleket. Ráöntöm az ízesített olajat, a bort, és alufóliával lefedem. Forró sütőben, kb. 1 órát párolom, majd 20 percig sütöm. Közben a tyúkot megfordítom. Mikor a pecsenye már puha, kiveszem, és feldarabolom. A levét 1 kanál liszttel sűrűre forralom, és rászűröm a pecsenyére.
Krumplifánkkal tálalom.

SÜLT GYÖNGYTYÚK
Hozzávalók:
4 gerezd fokhagyma, 15 dkg gyömbérgumó, 8 szál friss koriander, 2 kisebb fahéj, fél db vanília rúd, 1 db zöldpaprika, 8 szem egész bors, 1 narancs leve, 1 konyhakész gyöngytyúk, 2 szál friss kakukkfű, ízlés szerint só és őrölt bors

Elkészítése:
A gyöngytyúkot darabolja fel. A darabokat tegye lábosba. Adja hozzá a fűszereket, valamint a többi hozzávalót. Öntse rá a narancslevet, majd annyi vizet, ami éppen ellepi. Fedő alatt, gyöngyözve párolja 45 percen át. Ezután fektesse a gyöngytyúk darabjait tepsibe. Szűrjön alá a főzésnél keletkezett fűszeres pecsenyeléből. Szorosan fóliázza le az edényt, és a 180 fokos sütőben párolja 60-80 percig. Ekkor távolítsa el a fóliát, és saját levével meglocsolva süsse pirosra a húsok tetejét.
Burgonyapürével tálalja.

SZENTESI GYÖNGYTYÚKCOMB KAPROSAN
Hozzávalók:
8 gyöngytyúkcomb, 10-10 dkg sárgarépa és gyökér, 5-5 dkg zeller, vaj és liszt, 1 fej vöröshagyma, fél citrom, 1-1 dl fehérbor és tejszín, 2 cs. kapor, cukor, só, szemes bors

Elkészítése:
A combokat a karikázott répákkal, zellerrel és a negyedelt hagymával feltesszük főni annyi vízbe, ami éppen ellepi. Sózzuk, szemes borsot adunk bele. Ha megpuhult, kivesszük a combokat, s a levét leszűrjük. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, belekeverjük a vágott kaprot, majd a húslével felengedjük. Beleöntjük a bort és a tejszínt, sóval, cukorral, citromlével ízesítjük, és jól kiforraljuk.
A vajas burgonyával körített combokat a mártással leöntve tálaljuk.

 

SZALONNÁVAL TŰZDELT GYÖNGYTYÚKMELL ROSTÉLYON SÜTVE
Hozzávalók:
gyöngytyúk-mell 60 dkg, füstölt szalonna 10 dkg, étolaj 1 dl, fokhagyma 2 gerezd, Piros Arany

Elkészítése:
A gyöngytyúk mellhúsából négy egyforma nagyságú szeletet vágunk. Enyhén kiveregetjük, és spékelőtű segítségével mindegyik hússzeletbe két-két vékony szalonnacsíkot húzunk. Ezután a melleket megsózzuk, és megszórjuk törött borssal.
Az olajban elkeverjük a zúzott és apróra vágott fokhagymát, és egy kevés Piros Aranyat. Ezzel a páccal a hús mindkét oldalát megkenjük, és a rostélyra téve megsütjük.
Sütés közben gyakran kenegessük a fokhagymás páccal.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK GYÖNGYTYÚKHÚSRA
Szerző:

Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.