Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - RECEPTEK GYÖNGYTYÚKRA 1.

2016.08.06

BAROMFILEXIKON

BABOS GYÖNGYTYÚK
Hozzávalók 4 személyre:
fél gyöngytyúk, 4 gerezd fokhagyma, olaj, 20 dkg szárazbab, 20 dkg gomba, 1 db vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 db paradicsom, őrölt bors, bazsalikom, só

Elkészítése:
A gyöngytyúkot négy darabba vágom. Sóval, őrölt borssal, zúzott fokhagymával, bedörzsölöm, olajban átforgatom, és éjszakára letakarva a hűtőszekrénybe teszem. A babot beáztatom. Másnap enyhén sós vízben megfőzöm. A megtisztított gombát, a vöröshagymát, a húsos füstölt szalonnát és a paradicsomot kockára vágom. Kevés olajon a füstölt szalonnát üvegesre pirítom, majd hozzáadom a vöröshagymát, majd a gombát és a paradicsomot. Így egybepirítom. Ezután a leszűrt babot hozzákeverem. Sóval, őrölt borssal és bazsalikommal fűszerezem. A gyöngytyúk darabokat kevés olajon szép pirosra sütöm. Kevés vizet öntök alá, majd letakarom, és a sütőben puhára párolom. A megpárolt tyúkot félre teszem, a pecsenyelevét a babhoz keverem, és összeforralom.
Tálaláskor a gombás babragut tálba teszem, és a tetejére rakom a gyöngytyúk darabokat.

BAKONYI GYÖNGYTYÚK VARGÁNYÁVAL
Hozzávalók:
1 gyöngytyúk, 25 dkg vargánya, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, csokor petrezselyem, 5-5 dkg füstölt szalonna és vaj, 2 dl vörösbor, só

Elkészítése:
A tisztított gyöngyös belsejét sózzuk, húsát szalonnával tűzdeljük. A vöröshagymát lereszeljük, a fokhagymát zúzzuk és vajon megpároljuk. A tyúkot átsütjük rajta, felöntjük borral, és puhára pároljuk. A gombákat negyedeljük, és a főzés vége felé a húshoz adjuk. Végül az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk a kész gyöngytyúkot.

FAZÉKBAN SÜLT GYÖNGYTYÚK
Hozzávalók:
2 közepes póréhagyma, 4 szál sárgarépa, pár szál friss fűszer (kakukkfű, bazsalikom, borsikafű), 1 teáskanál cukor, ízlés szerint só és őrölt bors, fél citrom leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 konyhakész gyöngytyúk, 3 dl száraz fehérbor

Elkészítése:
A felkarikázott póréhagymát és sárgarépát, kevés vizet aláöntve tegye serpenyőbe. Néhány perc alatt párolja át, majd lecsepegtetve tegye a Remoskába. Hintse meg a finomra vágott zöld-fűszerekkel, és ízlése szerint más ízesítőkkel, valamint a zúzott fokhagymával. Fektesse rá a gyöngytyúkot. Ízesítse a citromlével is. Tegye rá a fedőt, és 10 perc alatt párolja át. Vegye le a fedőt, kanállal locsolja meg a húst, majd öntözze rá a bort. Újra a fedő alatt párolja 20-25 percig. Vegye le a Remoska tetejét, és hagyja kissé hűlni. Párolt rizzsel és friss salátával tálalja.

FRANCIA GYÖNGYTYÚKRAGU
Hozzávalók 4-6 személyre:
1.80 kg gyöngytyúk, 8 cl étolaj, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg vöröshagyma, 4 dkg liszt, 2 gerezd fokhagyma, 3 dl vörösbor, 10 dkg gomba, 5 dkg füstölt szalonna, 15 dkg gyöngyhagyma, 3 cl brandy, törött bors, kakukkfű, ételízesítő

Elkészítése:
A gyöngytyúkot feldaraboljuk, megsózzuk, megborsozzuk, és a felhevített olajban a darabokra vágott sárgarépával, vöröshagymával megpirítjuk. Leöntjük róla az olajat, megszórjuk liszttel, hozzátesszük az összezúzott fokhagymát, jól összekeverjük, és néhány percre a forró sütőbe toljuk. A sütőből kivéve hozzáöntjük a vörösbort, a vizet, és felforraljuk. Beletesszük a gombát, kakukkfűvel, egy csipet ételízesítővel fűszerezzük, és fedővel letakarva, a sütőbe téve, a húst puhára pároljuk. A csíkokra vágott füstölt szalonnát üvegesre pirítjuk, zsírjában megpároljuk a gyöngyhagymát. A megpuhult szárnyas húst az edényből kiemeljük, a mártáshoz adjuk a pirított szalonnát, a gyöngyhagymát és jól összeforraljuk. Végül belekeverjük a brandyt.
Tálaláshoz a tál közepébe rendezzük a gyöngytyúkdarabokat, ráöntjük a raguját, és vajban megpirított fehér kenyeret kínálunk hozzá.

FRANCIA PÁROLT GYÖNGYTYÚK
Hozzávalók:
2 gyöngytyúk mell, 1 apróra vágott vöröshagyma, 5 dkg ribizli, 1 evőkanál méz, 1/2 citrom reszelt héja, 1 evőkanál balzsamecet, só, bors

Elkészítése:
Tegye a befűszerezett gyöngytyúk melleket, a vöröshagymát, a ribizlit, a mézet, a citromhéjat és az ecetet a rizsfőző tálba. Helyezze a rizsfőző tálat a párolóedénybe és főzze 30 percig.
Tálalja búzadara kuszkusszal.

GYÖNGYI-LEVES (KARCAG)
Hozzávalók 4-6 személyre:
1.5- 1.8 kg-os gyöngytyúk, 20 dkg levestészta (csiga, vagy cérnametélt), 1 közepes vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 kk egész bors, 4-4 kisebb sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 kis fej karalábé, 1 zellergumó, 2-3 burgonya, 2-3 dkg só, 3-3.5 l víz

Elkészítése:
A megtisztított gyöngytyúkot az elkészítés előtt legalább 1 napig pihentetjük. A húsa sötétlila színű, de főzéskor kifehéredik. Nagyobb darabokra bontjuk, fazékba tesszük és felöntjük a vízzel. Hozzáadjuk az egészben hagyott hagymát, a fokhagymát és a borsot. Lassú tűzön főzzük, hogy tiszta maradjon a leve. Amikor a hús fél-fövésben van, hozzáadjuk a sót, a zöldségeket, végül a burgonyát.
Mikor megfőtt, finom szitán leszűrjük. A kész levesből vegyünk ki kb. fél litert, abban főzzük ki a tésztát.
Forrón tálaljuk.

GYÖNGYÖS HORDÓS KÁPOSZTÁVAL TÖLTVE
Hozzávalók:
1 gyöngytyúk alsó-felső combja, melle húsa, 25 dkg hordós savanyú káposzta, 0,5 dl olívaolaj, ételízesítő, só, bors
A sztrapacskához:
50 dkg liszt, 10 dkg mangalicazsír, 2 db nagyobb burgonya, 1 egész tojás, 25 dkg hordós savanyú káposzta só
A sajtmártáshoz:
14 dkg vaj, 16 dkg liszt, 7 dl tej, 1 dl tejszín, 30 dkg trappista sajt, só, őrölt fehér bors, őrölt szerecsendió

Elkészítése:
A húst befűszerezzük a fellazított bőr alatt, a melle húsát be is hasítjuk és ott is fűszerezzük. A savanyú káposztát betöltjük a bőr alá, a mellén a behasított részekbe is. Tűzálló tálba helyezzük, meglocsoljuk olívaolajjal, a káposzta levéből ráöntünk fél decilitert. Minimum két órát állni hagyjuk, hogy az ízek jól átjárják a húst. Ezután alufóliával lefedve közepes tűzön sütjük. Feltétként savanyú káposztás sztrapacskát készítünk és sajtmártással öntjük le. A sztrapacskához a burgonyákat nyersen lereszeljük, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, egy csipetnyi sót és összedolgozzuk, hogy nokedli-szaggatón lehessen a forró vízbe szaggatni. Ha megfőtt, kiszedjük a vízből és meglocsoljuk olvasztott mangalicazsírral és az apróra vágott savanyú káposztával. Tálaláskor sajtszósszal öntjük le.
Ennek elkészítése: a vajat felolvasztjuk, habzásig megpirítjuk benne a lisztet, forró tejjel felengedjük, belekeverjük a reszelt sajtot és a tejszínt, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.

GYÖNGYTYÚK, AHOGY A SZŐLŐHEGYEN KÉSZÍTIK
Hozzávalók 4-6 személyre:
1.80 kg gyöngytyúk, 5 dkg liszt, 8 dkg vaj, 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg paradicsom, 4 dl fehérbor, törött bors, kakukkfű, gyömbér, só

Elkészítése:
A megmosott és feldarabolt gyöngytyúkot megsózzuk, törött borssal meghintjük, majd lisztbe mártjuk. Lábasban vajat hevítünk, a szárnyas darabokat beletéve szép pirosra sütjük. Kevés vízzel felengedjük, és fedő alatt pároljuk. Amikor a hús megpuhult, kiszedjük, és egy másik lábasba tesszük. A párolásból visszamaradt vajat addig melegítjük, ameddig a hozzáadott víz elpárolog. Ehhez tesszük a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a lehéjazott, kockákra darabolt paradicsomot, és feleresztjük fehérborral. Amikor felforrt, a gyöngytyúkra öntjük. Kakukkfűvel, reszelt gyömbérrel ízesítjük, és még 4-5 percig takaréklángon forraljuk.
Párolt rizst adunk mellé.

GYÖNGYTYÚK BOROS-GOMBÁS MÁRTÁSBAN
Hozzávalók:
1 konyhakész gyöngytyúk, 1 evőkanál olívaolaj, 15 dkg gomba, 2 dl száraz vörösbor, 1,5 dl csirkeleves, 4 evőkanál tejföl, 1 kávéskanál kukoricaliszt

A feldarabolt, és megsózott szárnyas darabokat tegye a kiolajozott Remoskába. A darabokat minden oldalukon pirítsa aranybarnára. Ekkor tegye hozzá a vékonyan felszeletelt gombát, és öntse rá a bort, meg a levest. A készülék tetejét visszahelyezve 25-30 perc alatt főzze készre.
A tejföllel elkevert liszttel sűrítse be a mártást.
Rizzsel tálalja.

GYÖNGYTYÚK DIÓMÁRTÁSBAN
Hozzávalók:
1-1,5 kg-os gyöngytyúk, olívaolaj, 2 nagy hagyma aprítva, 0,5 tk. kurkuma, 200 g dióbél pépesen, 1 ek durvára darált dióbél, 1 l víz, 2 tk só, 1-1 borospohárnyi gránátalma-lé, citromlé, 50 g cukor

Elkészítése:
Vágjuk négyfelé a tyúkot. Pirítsuk meg olajban a hagymát, tegyük bele a kurkumát. Adjuk hozzá a pépes diót, a vizet, sót, keverjük össze, tegyük fel főni.
Forró olajban süssük át kicsit a húst, majd tegyük ezeket a mártásba. Rövid forralás után kis lángon pároljuk 1 órányit.
Adjuk hozzá a gránátalmalét, citromlét, cukrot és főzzük még negyed óráig.
Tálalás előtt a húsdarabokat öntsük le a mártással.
Köretnek
árpakása, rizs, zöldsaláta illik hozzá és friss kenyér, vörösbor.

GYÖNGYTYÚK FÁCÁN MÓDJÁRA, ZSEMLYEMÁRTÁSSAL ÉS SPÁRGASALÁTÁVAL
Elkészítése:
A gyöngytyúkot megfojtják, s azután fácán módjára bánnak vele, megtisztogatják, alaposan megspékelik, mielőtt megsütnék, vagy széles füstölt szalonna-szeletekbe kötözik, és a sütőben sűrűn öntözik saját levével, melybe hol egy kis bor, hol egy kis tejföl vegyülhet. A gyöngytyúkhoz nagyon illik az áfonya s a Cumberland mártás (mely narancsból, mustárból és ribiszkekocsonyából tevődik össze), valamint a vörösborba eltett mandulás szilva, de illik az egyszerű kompót, s az endivia és egyéb más saláta is.
Elkészítésében igazodhat a vadakhoz is,

Zsemlyemártás:
Egy kávéskanál zsírt lábasba tesszük, megpirítunk benne két - kockára vágott - zsemlyét. Felöntjük fél liter jó húslevessel, borssal ízesítjük, és néhány percig főzzük. Ugyanígy lehet csinálni, tejben áztatott s átpasszírozott zsemlyével is.

A megtisztított, megmosott spárgákat 2-3 cm hosszú darabokra vágjuk, sós vízben puhára főzzük, szitán a vizet lecsurgatjuk róla. Salátástálba rakjuk, összekeverjük apróra vágott kemény tojással és snidlinggel; olajjal, citrommal (vagy ecettel), borssal és sóval rendesen saláta módjára elkészítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK GYÖNGYTYÚKHÚSRA
Szerző:
 
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.