Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - RECEPTEK KACSÁRA 10.

2016.12.03

BAROMFILEXIKON

KACSAMÁJ ALMÁVAL
Hozzávalók:
2 kacsamáj, 2 nagy alma, tej, só, őrölt bors, liszt, kacsazsír, szezámmag, cseresznyebefőtt

Elkészítése:
A kacsamájat rövid ideig tejbe áztatjuk, majd megmossuk, leszárítjuk, és 4-4 szeletbe vágjuk. A szeleteket enyhén megsózzuk, borsozzuk, mindkét oldalát lisztbe forgatjuk, és kacsazsírban kisütjük, kiszedjük a zsírból, és melegen tartjuk. Közben az almákat meghámozzuk, vastagabb karikákra vágjuk, és a közepükből a magházat kiszúrjuk. Az almaszeleteket a kacsamáj zsírjában megsütjük, közben szezámmaggal megszórjuk. Tálaláskor a forró kacsamáj-szeletekre almakarikát helyezünk, melyek közepébe egy cseresznyeszemet teszünk.
Rizibizivel körítjük.

KACSAMÁJAS PÁSTÉTOM
Hozzávalók:
30 dkg húsos szalonna, 2 kacsamáj, 1/2 kg kacsahús, 30 dkg dagadó, 5 dkg gomba, 5 dkg pisztácia, 15 dkg fehér szalonna vagy kacsaháj, 1 tojás, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl húsleves, 5 cl konyak, kacsazsír

Elkészítése:
A kacsamájra és - húsra öntsünk konyakot, és legalább két óra hosszat érleljük. A konyakból kivett kacsahúst a dagadóval és a fehér szalonnával kétszer daráljuk meg, majd keverjük hozzá a tojást, a húslevest, a konyakot, amiből a májat kivettük, a darabos pisztáciát, a gombát, és ízlés szerint fűszerezzük. A májat forró kacsazsírban süssük meg, s amikor kihűl, vágjuk kisebb darabokra. Egy formát béleljünk ki húsos szalonnával, töltsük meg a töltelékkel, s közben ízlésesen rendezzük el a májdarabokat. Takarjuk be szalonnával, és közepes hőmérsékletű, gőzös sütőben 1 és 1/4 óra alatt süssük készre.
Elkészítési idő: kb. 4 óra
Jó tanács:
A pástétomot a formában hagyjuk kihűlni. A tetejére tegyünk valamilyen nehezéket, hogy összepréselődjön.

KACSAMÁJ EGÉSZBEN
Elkészítése:
Tepsibe vékonyan olajat öntök (1/2-1 cm, nem kell, hogy ellepje a májdarabokat). Sima olajjal sütöm, de az olívaolaj sem rontja el. Belesorakoztatom a májakat szépen egymás mellé, megsózom, borsozom mindkét oldalán, azután tetejére teszek karikára vágott hagymaszeleteket, fokhagymát és megszórom kakukkfűvel.
Az egészet alufóliával letakarom és mehet a sütőbe, közepes lángon sütöm. Amikor már finom illatok terjengnek, leveszem a fóliát, átpirítom a tetejét (ehhez már néhány perc elég), majd megfordítom, és meg egy kicsit visszateszem pirulni.
Nem lett még így soha se keserű, se kemény a máj.

KACSAMÁJ GOMBÁS HAGYMAMÁRTÁSBAN
Hozzávalók:
barna mártás 2 dl, bor (vörös) 1 dl, bors, burgonya 40 dkg, fokhagyma 3 gerezd, gomba 20 dkg, kacsamáj 70 dkg, majoránna, petrezselyem 1 csomag, só, tejföl 1 dl, újhagyma 45 dkg

Elkészítése:
Először sós vízben megfőzzük a burgonyát. A kacsamájat előfőzzük, lehűtjük. Az újhagymát karikára vágjuk, a fokhagymát szeletekre, lepirítjuk vele együtt a majoránnát, rátesszük a szeletekre vágott gombát felengedjük barna mártással és vörösborral, erre tesszük kacsamáj darabokat. A burgonyát közben puhára főzzük, leszűrjük, összetörjük. Tejföl hozzáadásával pürét készítünk belőle. Petrezselyemzölddel fűszerezzük, kevés borsot is szórhatunk bele.
Tálaljuk, díszítésnek a saját anyagából választunk, újhagymát és petrezselyemzöldet használtunk.

KACSAMÁJ GÖNGYÖLVE
Hozzávalók:
1 kis kacsamáj, a kacsa hátáról és melléről egy darabban lenyúzott kacsabőr, 2 tojás, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 2 evőkanál kacsazsír, 2 evőkanál konyak, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér. Csemegeuborka 1 evőkanál tisztított, nagyon finomra vágott vagy fokhagymaprésen átnyomott vöröshagyma, 1 csapott mokkáskanálnyi pástétomfűszer, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése:
Egy nagy alufólia lapot készítek a munkaasztalra, majd úgy terítem rá a lenyúzott kacsabőrt, hogy egy nagy lap legyen. (Nem baj, ha több darabból kell "összefoltozni".) Megsózom és félreteszem. A megtisztított és apróra vágott vöröshagymát 1 evőkanál kacsazsíron megfonnyasztom, majd a kis kockára vágott kacsamájat lepirítom rajta. Ha már langyosra hűlt, a megtisztított zöldségekkel és az uborkával együtt az almareszelő durva fokán lereszelem. A másik kanál kacsazsírt habzásig hevítem a liszttel, felöntöm a tejjel és a tejföllel, majd állandó keverés közben sűrűre főzöm. Ha már nem forró, hozzáadom a lereszelt májas zöldségeket, a nyers tojásokat, a konyakot és a fűszereket. Addig keverem, amíg az összes folyadékot felveszi. Ezt a krémet rákenem a kacsabőrre, és az alufólia segítségével úgy csavarom össze, mintha rétest készítenék. Szorosan beletekerem egy másik alufóliába, két végét összenyomom, hogy fövés közben ne folyhasson ki belőle a májas töltelék. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe teszem a göngyöleget, majd az újraforrástól számított 30 percig kis lángon főzöm, de ügyelek arra, hogy a forrás egy pillanatra se szűnjön meg. A vízből kivéve hagyom kihűlni az alufólia burokban, és ha már teljesen kihűlt, kicsomagolom. Egy új, tiszta fóliába vagy follpackba tekerem. A hűtőszekrényben legalább 1 napig hűtöm.
Tálalás előtt éles késsel ferdére szeletelem, és salátával bélelt tálra vagy franciasaláta alapra teszem. Melegen is nagyon jó.
Akkor úgy készítem, hogy az ujjnyi vastagra szeletelt kacsamájas tekercset kikent tűzálló tálra fektetem lapjával lefelé, majd a forró sütőben vagy grillsütőben megpirítom.
Burgonyapüré és friss saláta illik hozzá.

Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK KACSÁRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.