Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - RECEPTEK KACSÁRA 5

2016.08.25

BAROMFILEXIKON

HAGYMÁN SÜLT KACSAMÁJ
Hozzávalók:
600 g kacsamáj, 80 g vöröshagyma, törött fekete bors, köménymag, 40 g kacsazsír vagy 1 dl olaj, só

Elkészítése:
A kacsamájat megtisztítjuk, megmossuk, vastagabb szeletekre vágjuk, vagy egészben hagyjuk. Meghintjük törött fekete borssal, majoránnával, köménymaggal. A zsíron, vagy olajon aranysárgára pirítjuk a karikára vágott hagymát. A már megsült májat és a pirított hagymát tálra rakjuk, saját levével leöntjük és megsózzuk.
Burgonyapürével és uborkával tálaljuk.


HAGYMÁS KACSAMÁJ
Hozzávalók:
40-50 dkg kacsamáj, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál kacsazsír, 3 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, tej a kacsamáj áztatásához, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, 1 mokkáskanál majoránna, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése:
A kacsamájat annyi tejbe teszem, hogy az jól ellepje. Fél órán keresztül áztatom. Közben a vöröshagymát megtisztítom, kis kockákra vágom. A kacsazsírt felforrósítom, és a fokhagymát rajta megpirítom, majd rádobom a kis kockákra vágott, lecsöpögtetett kacsamájat. Addig pirítom, amíg a máj megfehéredik, majd hozzáteszem a vöröshagymakockákat, megborsozom, megszórom a szerecsendió-virággal és a majoránnával, végül ráöntök 1 dl tejet. Fedő alatt, kis lángon, gyakori keverés közben addig párolom, amíg a hagyma üvegessé válik. Nem szabad barnára sütni! Ha a hagyma puha, rászórom a finomra vágott petrezselyemzöldet, és fedő alatt tartom tálalásig.
Párolt vegyes zöldség: kelbimbó, karotta, zöldbab stb. a hozzáillő köret.


HAGYMÁS KACSASÜLT 01.
Hozzávalók:
1 egész kacsa, 1 kg vöröshagyma, 15 dkg sertészsír, 1 dl száraz fehérbor, 2,5 dkg liszt, őrölt fekete bors, só

Elkészítése:
Tisztítsa meg a kacsát, sózza és borsozza be, majd a zsíron hirtelen süsse át, míg szép világos barna színt kap. Közben párszor locsolja meg saját zsírjával. Öntse alá a bort, és szükség esetén nagyon kevés vizet. Tegye a kacsa köré a megtisztított és elnegyedelt hagymákat.
Rakjon a kacsa belsejébe is néhányat. Csökkentse a hőmérsékletet, és gyakori locsolgatás mellett süsse készre. Vegye ki a kacsát, darabolja fel, és tálalásig tartsa melegen a sült hagymákkal együtt. Kevés vízzel keverje el a lisztet, és a pecsenyelevet ezzel sűrítse be.
A húst a hagymákkal körítve, a mártással meglocsolva tálalja.


HAGYMÁS KACSASÜLT 02.
Hozzávalók:
1 szép pecsenyekacsa, 4 dl tejföl, 3 közepes fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma (nem tévedés!), 1 hegyes csípős paprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A kacsát darabjaira vágom, és a bőr felőli oldalán jól megsózom, megborsozom. Nagy tepsibe egymás mellé teszem a kacsadarabokat. Körberakom a megtisztított és negyedekre vágott vöröshagymával, valamint a tisztított és szétzúzott fokhagyma felével. A tejfölt gyengén megsózom, megborsozom és rálocsolom az étel tetejére. A felkarikázott hegyes paprikát is ráteszem, végül a tepsit befedve tolom be az előmelegített forró sütőbe. 1 óra 15 percig közepes lángon párolom. Ezután a tetejét levéve addig pirítom, amíg szép piros-ropogósra sül a kacsa bőrös teteje.
Salátával vagy ecetes savanyúsággal és tört burgonyával kínálom.


HÁZIAS TÖLTÖTT KACSA
Hozzávalók:
1 pecsenyekacsa, 50 dkg darált sovány sertéshús, 2 zsemle, 2 tojás, 10 dkg gomba, 10 dkg zsír, 10 dkg lángolt kolbász, 5 dkg vöröshagyma, só, bors, fokhagyma, majoránna, pirospaprika, zöldpetrezselyem

Elkészítése:
A megmosott, megtisztított kacsát a hátánál kezdve kicsontozzuk, a húst kiterítjük, a lelógó húsokat levágjuk, és a darált húshoz adjuk. Formázás után húsverővel klopfoljuk, sózzuk, kevés borssal, majoránnával meghintjük, és félretesszük. A töltelékhez a zsemléket beáztatjuk, majd jól kicsavarjuk, és a darált húshoz adjuk. A hagymát finomra vágjuk, kevés zsíron megpirítjuk. Rátesszük a megmosott, felkockázott gombát, a lángolt kolbászt, megszórjuk vágott petrezselyemzölddel, és az egészet a húshoz keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, az egészet jól összekeverjük, közben fűszerezzük. A tölteléket a kiterített kacsára halmozzuk, szépen felcsavarjuk, és alufóliába csomagoljuk. Tepsibe téve, kevés vízzel kb. 2 órán keresztül lassan sütjük. A fóliából kicsomagolva kis időre forró sütőbe tesszük, hogy szép pirosra süljön. Köríthetjük párolt káposztával, burgonyával, gombás rizzsel.
Mivel a kacsa kicsontozására nem mindegyik háziasszony vállalkozik, úgy is elkészíthető az étel, hogy a töltelék a hasüregbe kerül.


HORTHY MIKLÓS KÁPOSZTABOMBÁJA
Elkészítése:
Fél kiló sovány sertéslapockát apró kockára vágunk. Egy edényben kevés zsírt olvasztunk, fél fej hagymát finomra vágunk, és benne megpirítjuk, azután adjuk hozzá a jól megmosott húst és betakarva pároljuk félpuhára. Egy másik edényben szintén pirítunk kevés zsírban finomra vágott hagymát, azután tegyünk hozzá fél kiló hordós káposztát, és párolás közben locsoljuk kevés levessel. Azután a két edény tartalmát keverjük egybe és 5 evőkanálnyi félig párolt rizst, 14 deka főtt és karikára vágott debreceni kolbászt, 2 darab sült kacsamájat, apró kockára vágva, 8 deka főtt sonkát szintén apróra vágva hozzáadunk, ezekkel összevegyítjük, utoljára 2 deci tejfölt adunk bele. Egy kúp alakú bombaformát hordós-káposzta levelekkel kibélelünk, a fenti anyaggal megtöltjük, káposztalappal befödjük és mérsékelten meleg sütőben ¾ óráig sütjük.
Tálalásnál külön sült kolbászt külön tálon adunk hozzá.


HÚSLEVES KACSÁBÓL, MARHÁBÓL
Hozzávallok 8-10 személyre:
1 kis pecsenyekacsa, 150 dkg marhaszegy, 10 dkg zsír, 2 hagyma, 50 dkg sárgarépa, 25 dkg petrezselyemgyökér, 25 dkg zeller, 30 dkg póréhagyma, babérlevél, borókabogyó, szegfűszeg, szegfűbors, majoránna, kapor, petrezselyemzöld, só, 2 dl tejföl.

Elkészítése:
A leves inkább ünnepi egytálételnek nevezhető, de a lengyel étlapokon levesként szerepel. A marhahúst 4 liter vízben főni tesszük. Úgy fűszerezzük, hogy a fűszereket, hogy a fűszereket egy kis géz- vagy vászondarabba csomagolva és összekötve tesszük a levesbe. A zsír felében, egy tepsiben a kacsát, kevés vizet aláöntve és locsolgatva a sütőben 1 órát pároljuk. A maradék zsírban átfogatjuk a karikára vágott zöldségeket. Fél órával a főzés befejezése előtt a levesbe rakjuk a kacsát és a zöldségeket. A kész húst és kacsát a levesből kivesszük, darabokra vágjuk, és nagy tálba rakjuk.
A levest behabarjuk a finomra vágott petrezselyemmel és kaporral elvegyített tejföllel, és a húsra öntjük.


HÚSOS SZALONNÁBAN SÜLT KACSAMÁJ
Hozzávalók:
só, 1 csapott kiskanál őrölt bors, 1 kiskanál majoránna, 3 db (kb. 50 dkg-os) pecsenyekacsa-máj, 8 vékony szelet húsos füstölt szalonna (kb. 25 dkg)

Elkészítése:
A sütőt bekapcsoljuk, és közepes hőmérsékletre (180°C, légkeveréses sütő 165°c) előmelegítjük. Fél kiskanál sót a borssal és a majoránnával összekeverünk. A májakat - miután két részből állnak, félbevágjuk, majd az így kapott darabokat szintén elfelezzük - körös-körül befűszerezzük. A szalonnaszeletekkel egyenként körbetekerjük. Tepsibe rakjuk, 16-18 percre a már előmelegített sütőbe toljuk. Ha kész, a sütőt elzárjuk, de a sült májat melegen tartjuk benne.
Kacsamáj helyett készíthetjük pulykamájjal is.


ÍNYENC KACSAMÁJ-RIZOTTÓ
Hozzávalók:
2 kacsamáj, 25 dkg rizs, 8 húsos, különböző színű zöldpaprika, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál kacsazsír, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors, kevés tej

Elkészítése:
Már előző nap tejbe áztatom a kacsamájat, és lefedve a hűtőszekrénybe teszem. Másnap a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát 1 evőkanál felforrósított kacsazsíron üvegesre fonnyasztom, majd rádobom a megmosott, kicsumázott, kierezett és kis kockákra vágott zöldpaprikákat. Együtt pirítom néhány percig, majd hozzáadom a megmosott, lecsöpögtetett rizst. Megsózom, megborsozom és belekeverem a pépesre zúzott fokhagymát. Ráöntök 4 dl forró vizet és felforralom. Fedő alatt, kis lángon, gyakori keverés közben majdnem puhára párolom. Közben a maradék zsíron lepirítom a leszűrt, kis kockákra vágott kacsamájat, a rizsbe keverem és még annyi forró vizet öntök hozzá, hogy éppen csak nedves legyen az étel, de az alján ne gyűljön össze a lé. (Ha nem főtte el a rizs a vizét, akkor nem kell felönteni.) Fedő alatt 5-6 percig párolom, ez alatt a rizsnek meg kell duzzadnia. Akkor jó az étel, ha majdnem száraz. Tálalás előtt villával felkeverem, és még forrón rászórom a reszelt sajtot.
Fűszeres paradicsommártást kínálok hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK KACSÁRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.