Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - RECEPTEK KACSÁRA 7.

2016.10.03

BAROMFILEXIKON

KACSA GRILLEZVE
Hozzávalók:
1 egészen kicsi pecsenyekacsa (legfeljebb 2 kg-os), 1 alma, 1-1 teáskanál majoránna és reszelt citrom- vagy narancshéj, só ízlés szerint

Elkészítése:
Csak nagyméretű forgónyársas grillsütőben készíthető el egészben. A megtisztított, kiöblített és lecsöpögtetett kacsát, megtörülöm, hasüregébe beledörzsölöm a sóval, majoránnával kevert citromhéjat, beleteszem a meghámozott, kicsumázott és gerezdekre vágott almát, ezután nyársra húzom, és a grillsütőben legalább két órán keresztül sütöm. Ha a bőrét bevagdosom, az összes zsír kisül belőle. Kívül ropogós pirosnak, belülről pedig porhanyósnak kell lennie. A legfinomabb kimagozott meggybefőttel vagy narancsszeletekkel és párolt rizzsel. (A kisült, ízesített kacsazsír sokáig eláll a hűtőszekrényben.) Ha nincs nagy forgónyársas grillsütő, darabolva is meg lehet sütni.
A grillsütő rácsán először a kacsa bőr nélküli, fűszerezett oldalát sütjük meg, majd megfordítva a bevagdosott bőrös felét pirítjuk.
Elkészítési ideje: 150 perc

KACSA GYÜMÖLCSBEN
Hozzávalók:
1 kis pecsenyekacsa, 1 kis doboz ananászbefőtt, 5 dl-es üveg meggybefőtt, fél citrom leve, 4 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg, 1 teáskanál búzakeményítő (vagy kukoricaliszt), só és törött fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A megtisztított kacsát kis darabjaira vágom. A nagyobb csontjait eltávolítom, de ügyelek arra, hogy a húst ne szecskázzam el. Csak ott hagyom rajta a zsírját, ahol bőre is van, a többi hájat kis kockákra vágom, és kiolvasztom. 1 evőkanál kacsazsíron a húsdarabok mindkét oldalát átsütöm, majd egy nagy tepsibe rakom, bőrükkel felfelé. Megsózom, megborsozom, gyömbérrel meghintem. Rászórom a reszelt citromhéjat és a szegfűszeget, ezután a citromlével összekevert meggybefőtt és ananászbefőtt leszűrt levével megöntözöm. (A gyümölcslé ne legyen több 3 dl-nél.) A tepsit szorosan beborítom alufóliával, és az előmelegített, forró sütőbe tolva, közepes lángon, jó 1 órán keresztül párolom. Ezután leszedem róla az alufóliát, a hús köré rakom a gyümölcsöt (természetesen a meggyet előzőleg kimagozom), rálocsolom a tejfölt, és a sütőbe fedetlenül visszatéve addig pirítom, amíg a kacsahús bőre pirosropogósra sül. Vigyázat, a cukros gyümölcslétől a nyílt lángon nagyon hamar megéghet, ezért figyelni kell rá.
Rendkívül finom, pikáns étel, amelyet burgonyafánkkal, burgonyakrokettel vagy párolt rizzsel tálalok.
(Friss gyümölccsel is készíthető, akkor rostos ivólevet öntök a kacsahús alá.)

KACSA GYÜMÖLCCSEL
Hozzávalók:
1 pecsenyekacsa, 50 dkg alma, 50 dkg körte, 1 ek cukor, fél citrom, majoránna

Elkészítése:
A kacsát kívül-belül besózva kis majorannát szórunk a hasüregébe. A hámozott almákat vékonyra szeletelve a hasüregbe rakjuk. A nyílást összetűzve a húst tepsibe tesszük. Kis vizet öntve alá sütőbe tesszük. Saját zsírjával sűrűn öntözve puhára pároljuk, majd pirosra sütjük. Ha kész, szeleteljük. Az almatölteléket köretként adjuk mellé. A hámozott körtéket félbevágva cukros, citromos vízben kissé megpároljuk.
Ezt savanyúként adjuk a sült mellé.

KACSAHÚSSAL TÖLTÖTT LASAGNE
Hozzávalók:
1 doboz készen kapható lasagne tésztalapok, 50 dkg kicsontozott pecsenye kacsamell, 1 fej közepes vöröshagyma, 1 piros színű paprika, 1 zöld színű paprika, 1 gerezd fokhagyma, 4 db paradicsom, 2 evőkanál olaj, 20 dkg mozzarella sajt, só, őrölt bors, majoránna, bazsalikom, 1 evőkanál margarin a sütőforma kikenéséhez

Elkészítése:
A kacsamellet kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A paprikákat kicsumázzuk, csíkokra vágjuk, a hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát szétnyomkodjuk. A paradicsomokat mártsuk egy pillanatra forró vízbe, húzzuk le a héját, vágjuk össze. Serpenyőben felforrósított olajba tegyük bele a húst és a zöldségeket, kevergetve pirítsuk egy kicsit. Adjuk hozzá a paradicsomokat, fűszereket, sózzuk meg, keverjük össze, majd letakarva lassú tűzön pároljuk 1-1/2 órát, amíg a ragu jól besűrűsödik. Bő, forró sós vízben főzzük meg a tésztát, de ne túl puhára, szűrjük le és hűtsük ki.
Margarinnal kikent tűzálló tálba először egy lap tésztát teszünk, ezt befedjük raguval, majd újra tészta és ragu, míg el nem fogy. A tetejére tészta kerüljön. A tetejét vékony szeletekre vágott mozzarella sajttal fedjük be. 108 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg a sajt aranybarna lesz.
Forrón tálaljuk.

KACSAHÚS FEHÉRBORBAN
Hozzávalók:
25 dkg kicsontozott sült kacsahús, 1,5 dl száraz fehérbor, egy kávéskanál gyömbér, 2 evőkanál olaj. Az ízesítéshez: 2 evőkanál szójamártás, egy evőkanál étkezési keményítő, egy kávéskanál cukor

Elkészítése:
A szeletekre vágott sült kacsahúst kevés olajban átpirítjuk. Rátesszük a gyömbért, a borral felöntjük, és kb. 5 percig pároljuk.
Hozzáadjuk az ízesítőket, felforraljuk és tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK KACSÁRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.