Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - RECEPTEK KACSÁRA 8.

2016.11.03

BAROMFILEXIKON

KACSAHÚSOS TÉSZTA
Hozzávalók: 1 fej hagyma, 1 nagyobb sárgarépa, 1 kis gumó zeller, 25 dkg paradicsom, 6 gerezd fokhagyma, 0,6 dl olívaolaj, 2 kacsacomb, negyed teáskanál pirospaprika, 5 dl csirkeleves, 25 dkg rövid metélt

Elkészítése:
Nagyobb serpenyőbe tegyen kevés olívaolajat. Tegye bele a felkockázott zöldségféléket, hagymát, és párolja, amíg a hagyma üvegessé válik. Adja hozzá a zúzott fokhagymát. Közepes hőmérsékleten párolja tovább pár percet. Tegye hozzá a feldarabolt paradicsomot, és kis lángon, fedő alatt párolja 20 percet. Sózza, borsozza, szórja meg pirospaprikával, majd tegye bele a kacsacombokat. Főzze további fél órán keresztül. Ha a hús megpuhult, tegye félre, és hidegen csontozza ki, vágja apró darabokra. A visszamaradt zöldséges ragut passzírozza át. Tegyen nagy lábosba kevés olívaolajat, ebben pirítsa barnára a főtt húst. Közben a forró csirkelevesben főzze ki a tésztát. A kifőtt tésztát szűrje le, majd forgassa össze a pirított hússal. Azonnal tálalja.
Külön csészébe adja a forró paradicsomos mártást mellé.

KACSA KÁPOSZTÁVAL
Hozzávalók 4-5 személyre:
1 kicsi pecsenyekacsa, 1 kg savanyú káposzta, 50 dkg savanykás alma, 2 dl tejföl, 2 dl tejszín, 2 csípős hegyes zöldpaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 teáskanál csombor (borsikafű), 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A megtisztított szárnyast kisebb darabjaira vágom. Ahonnan csak lehet, eltávolítom a zsírt, majd a húst bőr nélküli oldalán megsózom és megborsozom. Ha nagyon savanyú a káposzta, kimosom, és jól lecsöpögtetem. Egy nagy tepsibe terítem az apróra vágott káposztát és meghintem a csomborral. Rákarikázom a megmosott és kicsumázott, héjas almát, valamint a megmosott paprikát. Erre fektetem a kacsadarabokat, bőrével felfelé. Beborítom a megtisztított és vékony karikákra vágott vöröshagymával, és leöntöm a megsózott, tejszínnel elkevert tejföllel. Alufóliával szorosan beborítom, majd az előmelegített, forró sütőbe tolva 1,5 órán keresztül párolom. A fedőt levéve késsel félrehúzom a húsdarabok tetején lévő hagymát, és fedetlenül teszem vissza a forró sütőbe annyi időre, hogy a kacsahúson lévő bőr, ropogós pirosra süljön. Az ételt a következőképpen tálalom: egy lyukas szűrőkanállal (vagy lyukas lapáttal) teszem tányérra nemcsak a húst, hanem az alatta lévő almás káposztát is, hogy a tepsi alján összegyűlt zsíros lé lecsuroghasson, és senki tányérjára se kerülhessen.
Rendkívül ízletes étel.

KACSA KAPRIVAL
Hozzávalók:
1 pecsenye kacsa, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 fiola kapribogyó, 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál borecet, 1 evőkanál liszt, 1 citrom reszelt héja, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A kacsát kívül-belül alaposan megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük. A kacsa belsejét jól besózzuk, és a citromhéj felét a hasüregébe szórjuk. Tepsibe vagy tűzálló tálba fektetjük, kívülről is megsózzuk, és körülrakjuk a megtisztított, karikára vágott vöröshagymával. A borecetet elkeverjük 1 dl vízzel, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a sót, a törött borsot, a kapribogyó leszűrt levét és a megtisztított, szétzúzott fokhagymát, majd a páclével leöntjük a kacsát. A tepsit alufóliával szorosan lefedjük, és előmelegített forró sütőben mástél óráig közepes lángon sütjük. A sütőből kivéve 15 percet várunk, majd darabjaira szedjük a húst. A tepsiben összegyűlt mártást leöntjük (a tetejéről evőkanállal leszedjük a zsírt), elkeverjük a liszttel és a tejföllel, majd hozzáadjuk a félbevágott kapribogyót is. A mártást felforraljuk. Közben a húsdarabokat bőrös oldalával felfelé egymás mellé visszatesszük a tepsibe, a mártást rálocsoljuk, és a felső lángon pirosra pirítjuk.
A legfinomabb mellé a kacsa májából készített májas rizs.

 

KACSA KESERŰ NARANCSSZÓSZBAN, AMANDA MÓDRA
Elkészítése:
Hámozzunk meg egy keserű narancsot (Sevillai narancs). Daraboljuk a héjat keskeny csíkokra. A gyümölcs levét préseljük ki.
Süssük meg a kacsát. Közben egy csészényi csirkelevest és a narancslevet főzzük, míg szirupossá válik. Szórjuk bele a narancshéjat (esetleg tetszés szerint fűszerezhetjük). Főzzük 5 percig lassú tűzön, közben adjunk hozzá 25 g vajat.
Ezzel a mártással öntjük le a felszeletelt kacsát.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK KACSÁRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.