Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - RECEPTEK KACSÁRA 9.

2016.11.21

BAROMFILEXIKON

KACSALEVES 01.
Hozzávalók:
1 kacsaaprólék a csontos hátával, 25-30 dkg vegyes leveszöldség, 2 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 szem kardamómi mag, 1 teáskanál citromfű, 2 szem összetört szegfűszeg, 1 púpozott teáskanál liszt, 1 mokkáskanál összemorzsolt sáfrányos szeklice (vagy késhegynyi valódi sáfrány), késhegynyi őrölt lestyán gyökér, ízlés szerint só és törött bors, kevés citromlé.

Elkészítése:
Az aprólékot kis darabokra vágom. A megtisztított és apróra vágott vöröshagymát vajon üvegesre pirítom, majd az aprólékot és a tisztított, kis hasábokra vágott zöldséget rádobom. A hús fehéredéséig együtt pirítom. Ezután rászórom a fűszereket, és másfél liter vízzel felöntöm. A fokhagymát szétzúzva keverem bele. A levest felforralom, és az aprólékot kis lángon, fedő alatt puhára főzöm. Leszűröm, a puha húst kicsontozom, metéltre vágom, és visszateszem a levébe. A tejfölt simára keverem a liszttel, és behabarom vele a forrásban lévő levest.
Jól kiforralom, ízesítem a citromlével és forrón tálalom.

KACSALEVES 02.
Hozzávalók:
1 db kacsa, vagy aprólék, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1/2 zellergumó, 5 db vargánya, 15 dkg gyöngykása, 2 db alma,1 citrom leve, 2 evőkanál vaj, 2 dl tejföl, 3 1/2 teáskanál kömény, 1 csokor zöld kapor

Elkészítése:
A kacsát daraboljuk föl, fölösleges zsiradékát szedjük le, forró vízbe tegyük főni. Adjuk hozzá a répát, zellert, gyökeret és később az almát. Mielőtt minden megpuhulna, szórjunk bele köményt. Külön edényben pároljuk meg az apróra vágott hagymát és gombát, majd savanyítsuk citromlével. Főzzük meg a gyöngykását nagyon puhára, keverjük ki vajjal pürészerűvé, adjuk hozzá a tejfölt, majd a hagymás gombával együtt keverjük a húslevesbe és melegítsük össze, de ne forraljuk.
Végül hintsük meg levesünket apróra vágott zöld kaporral.

KACSALEVES KORIANDER-GOMBÓCCAL
Hozzávalók:
1 db konyhakész kacsa farhát és szárny, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 3 gerezd fokhagyma, 1-1 csokor petrezselyem és zeller, 10 szem egész bors

A gombóchoz: 1-1 db kacsamáj, szív és zúza, 2 vastag szelet bacon szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 2 szelet kenyérbél, 1 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint só és őrölt bors, 2 evőkanál friss koriander, 2 db salátalevél, 1 paradicsom

Elkészítése:
A kacsarészeket darabolja fel kisebbekre, majd tegye fazékba. Adja hozzá a fűszereket, a csokorba kötött zöldeket, a szálasra vágott répát, az egész fokhagymagerezdeket és vöröshagymát. Fedő alatt, gyöngyözve főzze 2 órán keresztül. Ekkor szűrje le, a zöldeket és a hagymákat dobja ki, a répát tegye vissza a levesbe. A kacsadarabokat külön tálon kínálja a leveshez. Miközben a leves fő készítse el a gombócokat. A belsőségeket és a szalonnát a hagymákkal együtt darálja le.

Adja hozzá a fűszereket, a felvert tojást, a felaprózott, és héja nélküli paradicsomot és a finomra vagdalt saláta- és korianderlevelet. Keverje össze annyi liszttel, hogy formázható állagú keveréket kapjon.
Hagyja hűtőszekrényben állni, majd diónyi gombócokat főzzön a kész levesbe, végül tálalja.

KACSA MANDULÁS MEGGYSZÓSSZAL
Hozzávalók:
1 db pecsenyekacsa, 1 üveg magozott meggy, 10 dkg pirított mandula, 2-3 evőkanál keményítő, 2 evőkanál cukor, 1 dl vörösbor, 1 evőkanál citromlé, 1 db egész fahéj

Elkészítése:
A meggyszószhoz a cukrot barnára pirítjuk, a leszűrt meggy levét és a bort hozzáöntjük, lassú tűzön addig keverjük, amíg a cukor fel nem olvad. Fahéjjal, citromlével ízesítjük, majd amikor felforrt, hozzáadjuk a meggyet. A vízzel elkevert keményítőt lassan adagoljuk, amíg mártás állagú nem lesz. Sokáig forralni nem szabad, mert akkor a meggyünk nem marad szép ropogós. A kacsát a fentiek szerint megsütjük, a meggyszószt mandulával meghintjük, majd ízlés szerinti körettel (pl. petrezselymes burgonya, burgonyapüré, krokett, rizs) tálaljuk.
Elkészítési idő: 90 perc

Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK KACSÁRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.