Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - RECEPTEK PULYKAHÚSRA 1.

2016.05.14

BAROMFILEXIKON

 


ALMÁS KÁPOSZTÁVAL SÜLT PULYKAMELL
Hozzávalók:
2 db pulykamell, só, őrölt bors, 1 kg savanyú káposzta, 1 kg alma, 2 db babérlevél, 10 szem bors, 8 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor

Elkészítése:
A húst besózzuk, és fél órára félrerakjuk. A káposztát kiöblítjük és lecsöpögtetjük. Az almák magházát eltávolítjuk, nyolcadoljuk, majd a káposztával, babérlevéllel, borssal együtt mély sütőedénybe terítjük. Serpenyőben olajat forrósítunk, beletesszük a húst, meghintjük őrölt borssal, és mindkét oldalát megkapatjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a gerezdekre szelt hagymát, és a bort, és 4 percig pirítjuk, végül a káposzta tetejére fektetjük. Bevonjuk a pecsenyealjjal, lefedjük, és 180 fokos sütőben, 2 óra alatt puhára pároljuk, végül fedetlenül pirosra sütjük.

 

ALMÁS PULYKASÜLT
Hozzávalók:
1 db konyhakész bébi pulyka, 1 evőkanál só, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2,5 dl almabor, 2,5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 4 evőkanál libazsír
A töltelékhez:
1 evőkanál olaj, 2 db közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db alma, 10 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg aszalt szilva, 1 kávéskanál friss mentalevél, 1 tojás

Elkészítése:
Melegítse fel 190 C-ra a sütőt. Kívül-belül alaposan dörzsölje be sóval és őrölt borssal. Hagyja állni, míg a tölteléket összeállítja. A felmelegített olajon öt perc alatt párolja üvegesre a finomra vagdalt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Keverje bele a meghámozott, kicsumázott és apró kockákra vagdalt almát és a kimagozott, darabolt aszalt szilvát. Pár perc párolás után húzza félre a melegről. Dolgozza össze a többi hozzávalóval. Tölthető krémet kell kapnia. Ezzel töltse meg a pulyka hasüregét. Töltés közben egyenletesen elosztva dugdossa bele a megpucolt fokhagyma-gerezdeket és a cikkekre vágott vöröshagymát is. Fektesse megfelelő méretű tepsibe. Öntse alá az almabort, csurgassa a pulykára a libazsírt, és tolja a forró sütőbe. A sütési időt úgy számolja, hogy kilónként 35 percre van szükség. Sütés közben a villára tűzött vajjal időnként kenegesse meg a pulykát. (Két kenés közben tegye mélyhűtőbe a vajat.) Ha elkészült, emelje tálra a sültet, és alufóliával letakarva pihentesse tálalás előtt 20 percig. Közben olvassza fel a vajat kis lábosban. Pirítsa rajta zsemleszínűre a lisztet, majd öntse fel a visszamaradt pecsenyelével. Gyöngyözve főzze mártássá. A mártással meglocsolva a párolt rizst, melegen tálalja a sültet.

ALMÁS-SAJTOS PULYKASZENDVICS
Hozzávalók:
0,6 dl dijoni mustár, 2 evőkanál méz, 8 szelet rozsos kenyér, 10 dkg Anikó sajt, 4 szelet füstölt pulykamell, 1 alma, fél citrom leve

Elkészítése:
A mézet és a mustárt alaposan keverje ki, majd ezzel kenje meg a kenyérszeletek egyik oldalát. Négy szeletre morzsolja rá a sajtot. Ezeket takarja be a pulykamell szeletekkel. A tetejükre kenje rá a meghámozva citromlébe reszelt almát. Tegye rájuk a maradék kenyérszeleteket. Kissé nyomkodja le a szendvicseket, végül tálalás előtt tegye forró grillsütőbe 1-2 percre.

ALMÁS, TÖLTÖTT PULYKATEKERCS
Hozzávalók:
4 szelet pulykamell-filé, só, őrölt fehér bors, 2 db szikkadt zsemle vagy kifli, 1 dl tej, 1 fej vöröshagyma, 1 db alma, 5 dkg vaj, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, pici reszelt gyömbér, 1 db egész tojás, alufólia

Elkészítése:
A húst felszeleteljük, megmossuk, megszárítjuk és kiklopfoljuk, azután megsózzuk és meghintjük fehér borssal. A zsemlét kockákra vágjuk, és tejjel leforrázzuk, az almát és a hagymát apróra vágjuk, azután a felforrósított vajon üvegesre pároljuk, s rászórjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet és megízesítjük egy pici reszelt gyömbérrel, majd összekeverjük a megáztatott zsemlével. Ha kihűlt, hozzátesszük a tojást, megsózzuk, megborsozzuk, és alaposan összekeverjük. Közben egy fazékban sós vizet forralunk. Letépünk négy nagydarab alufóliát, megkenjük vajjal és meghintjük sóval, ráhelyezünk egy-egy hússzeletet, s mindegyik közepére tölteléket halmozunk, azután összetekerjük, és szorosan becsomagoljuk a fóliába, esetleg cérnával átkötjük. Végül forró vízben minden oldalról tíz-tíz percig főzzük. Tálaláskor kivesszük a fóliából, és ferdén félbevágjuk.
Főtt krumplival kínáljuk.

ALMÁVAL ÉS ÁFONYÁVAL TÖLTÖTT PULYKA
Hozzávalók:
1 db ~3 kg-os bébi pulyka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 db nagyobb alma, 15 dkg áfonya, 15 dkg zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem, 3-4 szál zeller, 1 evőkanál kakukkfű, 1 db tojás, szükség szerint só és őrölt bors
A sütéshez:
5 dkg vaj

Elkészítése:
A meghámozott kicsumázott almát kockázza apróra, a petrezselymet, a zellert és a kakukkfüvet vagdalja finomra. Az összes többi hozzávalóval együtt kézzel alaposan dolgozza össze simává. Tegye felhasználásig hűtőszekrénybe. A kívül belül sóval bedörzsölt pulykát mellével lefelé, fektesse megfelelő tepsibe. Kenje meg a vajjal, majd fóliával letakarva tolja a 220 fokra előmelegített sütőbe. Fél óra múlva fordítsa meg a madarat, és süsse tovább három órán keresztül. Ekkor vegye ki a sütőből, s amikor kissé kihűlt, töltse bele a kikevert tölteléket. Fólia nélkül tegye vissza a 200 fokra csökkentett hőfokú sütőbe. Időnként saját levével locsolgatva, bő 30 perc alatt süsse ropogós pirosra.

ALMÁVAL GRILLEZETT PULYKASZELET
Hozzávalók:
50 dkg pulykamell, 20 dkg alma, fél citrom, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, só, gyömbér, őrölt fehér bors

Elkészítése:
A filézett pulykamellből szeleteket vágunk, kevés hevített vajon enyhén sózva elősütjük. Az almákat megmossuk, magházaikat eltávolítjuk, felszeleteljük. Kevés szűrt citromlével lecsepegtetjük. Rátesszük a borssal, gyömbérrel fűszerezett pulykaszeletekre, meghintjük reszelt sajttal, és forró sütőben aranysárgára sütjük. Párolt zöldségekkel körítjük.
Elkészítési idő: 55-60 perc

AMERIKAI BROKKOLISALÁTA
Hozzávalók:
1 fej brokkoli, 200 gr friss gomba, 2 tk citromlé, 100 gr füstölt pulykamell, 3 ek földimogyoró
Dressing:
1 ek majonéz, 1 pohár natúr joghurt, 1 ek citromlé, 1 gr fokhagyma, 1 tk paradicsompüré, 1 tk méz, 1 cs friss fűszer - só, fehér bors, piros paprika

Elkészítése:
A brokkolit szedjük rózsáira, majd forrásban levő vízben főzzük elő 2 percig, szedjük ki jeges vízbe és hűtsük le. Tegyük egy szűrőbe és csepegtessük le jól. Tegyük egy nagy tálba és keverjünk bele 10 dkg csíkokra vágott füstölt pulykamellet, 20 dkg cikkekre vágott friss gombát, csepegtessünk rá egy fél citrom levét. Óvatosan keverjük össze. Szórjunk a tetejére egy félmaréknyi földimogyorót.
Készítsük el a dresszinget: Keverjük össze az összes hozzávalókat, és ezzel az öntettel öntsük le fogyasztás előtt a salátát.

AMERIKAI SAJTOS-GYÜMÖLCSÖS PULYKAMELL TOASTON
Hozzávalók:
pulykamell 40 dkg, vaj 8 dkg, liszt 3 dkg, pirítós kenyér 4 szelet, ananász 4 karika, Pannónia sajt 10 dkg, gyömbér, őrölt fehér bors, só

Elkészítése:
A pulykamellből négy egyforma szeletet vágunk, kissé kiverjük, megsózzuk, meghintjük egy kevés őrölt fehér borssal, és lisztbe mártjuk. Serpenyőben vajat hevítünk és megsütjük benne a hússzeleteket. A pirítós kenyereket vékonyan megkenjük vajjal, ráhelyezzük a húst, meghintjük reszelt gyömbérrel, majd a tetejére teszünk egy-egy ananászkarikát. Mindegyik kenyérszeletet beborítjuk egy-egy sajtszelettel, és a sütőben addig sütjük, amíg a sajt megolvad a tetején.

ANANÁSZOS PULYKA
Hozzávalók:
50 dkg filézett pulykamell, 1 doboz ananász, 10 dkg mandarin, 10 dkg dióbél, 2 dl tejszín, 2 cl narancslikőr, 1 dl étolaj, 1 evőkanál szárnyas fűszerkeverék, őrölt curry;

Elkészítése:
A megmosott, lecsepegtetett pulykamell-filéből 4-5 dkg-os szeleteket vágunk. Besózzuk, meghintjük szárnyas Fűszerkeverékkel, majd előhevített olajon elősütjük. Hozzáadjuk a leszűrt ananászdarabokat, a tisztított, durvára vágott dióbelet és a gerezdekre szedett mandarint. Felöntjük a tejszínnel, meghintjük curryvel, és lassú tűzön forraljuk. Kevés narancslikőrrel utóízesítjük. Vajas, tejjel kikevert burgonyapürével körítjük.

ANANÁSZOS PULYKAMELL 01.
Elkészítése:
Személyenként egy nagyobb (kb. 15 dekás) vagy két kisebb pulykamellfilét picit klopfoljunk ki, kevés sóval, ételízesítővel szórjunk meg, majd olajjal megkent kontakt - grillen mindkét oldalát süssük meg. A hús után két-két, jól lecsöpögtetett ananász-karikát, forrósítsunk át a grillen, majd tálaljuk a hússal együtt. Rizzsel és/vagy burgonyakrokettel tálaljuk.

ANANÁSZOS PULYKAMELL 02.
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg pulykamellfilé, 10 dkg főzőmargarin, vagy 4-5 evőkanál olaj, 30 dkg ananászkonzerv, 6 dkg reszelt sajt, 4 dl tej, 8 dkg liszt, 2 tojássárgája, só, bors, szerecsendió

Elkészítése:
A kisujjnyi vastagra vágott pulykamell szeleteket megsózzuk, megborsozzuk és serpenyőben, a jól felhevített olaj kétharmadában, mindkét oldalon megsütjük. A visszamaradt olajban megpároljuk az ananászt is, amelynek levét leöntöttük. Vigyázzunk arra, hogy ne égessük meg. mert akkor megkeseredik. A lisztből és a többi olajból rántást készítünk. forró tejjel, állandóan kevergetve, felöntjük, s addig főzzük, míg tejszínsűrűségű mártást kapunk. Levesszük a tűzről. s amikor félig kihűlt. jól elkeverjük benne a két tojássárgáját, hozzáadjuk a reszelt sajtot. szerecsendiót, s a mártást a forró tálra helyezett hússzeletekre öntjük, és az egészet még tíz percig sütjük. A tálalásnál a hús köré tesszük a melegen tartott ananászt és burgonyapürét adunk még hozzá.

ANANÁSZOS PULYKAMELL 03.
Hozzávalók:
1 kg pulykamell, 1 doboz darabolt ananász konzerv, fél deci olaj, vagy vaj, só, delikát, őrölt gyömbér

Elkészítése:
A filézett húsokat közepes csíkokra vágjuk, sóval, kevés ízesítővel megszórjuk, kicsit pihentetjük. Olajon, vagy vajon megfehérítjük a húst, majd őrölt gyömbérrel ízesítjük. Hozzáadjuk az ananászt, kevés levével együtt, majd lefedve készre pároljuk. A fogyatkozó nedvességet, az ananászlével pótolhatjuk. Köretnek burgonyapürét, és pirított mandulás/diós párolt zöldbabot ajánlok mellé.

ANANÁSZOS PULYKAMELL MAZSOLÁS RIZZSEL
Hozzávalók:
egy fél pulykamell, 5 dkg vaj, 1 doboz ananász, 20 dkg aszalt szilva, 2 evőkanál borecet, 5 dkg cukor, 2-3 összetört szegfűszeg, só, bors
Körethez:
25 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 3 dkg vaj, 8 dkg mazsola, só, bors

Elkészítése:
nyissuk szét a pulykamellet, a közepére tegyünk egy szép sor kimagozott aszalt szilvát, tekerjük össze és tűzzük össze hústűvel, sózzuk, dörzsöljük be borssal és forró sütőben süssük 30 percig, (kell egy kis zsiradék alá, ha nagyon száraz a hús). Olvasszuk fel a vajat, öntözzük meg vele a pulykát, majd süssük másfél órát, többször locsolgatva a sziruppal, melyet borecetből, cukorból, szegfűszegből kevertünk. (Szép fényes lakkrétegnek kellene képződnie)
Melegítsük meg az ananászdarabokat vajban és pirítsuk aranysárgára. a mazsolát tegyük forró, sós, borsos vízbe és főzzük letakarva 20 percig, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük. A rizst megfőzzük, a hagymát apróra vágjuk, aranysárgára pirítjuk vajon (olajon) s összekeverjük a rizzsel, mazsolával.
A pulykamellet felszeletelve tálaljuk az ananászkörítéssel és a rizzsel.

ARAB TÖLTÖTT PULYKA
Hozzávalók:
1 db 2,5 kg-os pulyka, 3 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg rizs, 2 db sárgarépa, 1 citrom leve. 2 dl víz, 1/4 kk. kapor, 6 ek vaj, 2 db paradicsom, 5 dl vörös bor (nem meginni ám!), 1 ek. fekete-ribizli (vagy ribizli-áfonya keveréke), lekvár. 1/4 kk. bazsalikom, só, bors, majoránna

Elkészítése:
A tisztított pulykát néhány napig hűtőben tartjuk. Kívül-belül besózzuk, belsejét majoránnával beszórjuk. Nagy edénybe tesszük, citromos vizet öntünk alá, és mellé teszünk 4 ek vajat, 2 hagymát, a fokhagymát, apróra vágott kaprot, a lereszelt sárgarépát. Fedő alatt kb. 20 percig, ha szükséges, még kevés víz hozzáadásával pároljuk. Amikor forrni kezd, áttesszük közép meleg sütőbe, és gyakori locsolgatás közben többször megfordítjuk. Amikor megbarnul (kb. 1 óra), kivesszük a sütőből, leöntjük a pecsenyelevet, és helyette ráöntjük a vörös bort. A pulyka apróra darabolt máját, szívét 5 percig pároljuk vajon. A megmosott rizsre öntsünk forró vizet, hagyjuk kihűlni, és hideg vízzel öblítsük le! A maradék hagymát a maradék vajon pároljuk üvegesre, keverjük össze a rizzsel, lassú tűzön még 10 percig pároljuk. Ekkor ráöntjük a pecsenyelevet, sózzuk (de óvatosan!), borsozzuk, beletesszük a ribizli lekvárt, bazsalikomot. Fedő alatt addig pároljuk, míg a folyadék el nem főtt, a rizs meg nem puhult. Ekkor összekeverjük a májjal, és megtöltjük vele a pulykát. Tegyük vissza a nem túlságosan forró sütőbe kb. fél órára, öntsünk alá kevés vizet, közben locsolgassuk a levével Sütés után, legalább 10 percig pihentessük! Macerás, de nagyon finom. Én a töltelékbe jó sok darabolt, nem pirított mandulát is szoktam tenni, a lekvár helyett - ha nincs itthon, 5-6 rumba áztatott aszalt szilvát vékony szeletekre vágva.

ASZALT SZILVÁS-DIÓS PULYKAMELL
Hozzávalók:
4-6 szelet pulykamell filé, fél csésze mag nélküli aszalt szilva, 3 evőkanál durvára vágott dió, 3 kanál morzsa, l tojás, só, kevés fahéj, 2 kanál olaj, 1 kanál méz

Elkészítése:
A pulykamellet kiverjük és megsózzuk. Az aszalt szilvából, dióból, morzsából, tojásból és fűszerekből tölteléket készítünk. Arányosan szétosztjuk, és a szeletek közepére kenjük. Tekercset göngyölítünk a húsból, fólia-tepsiben egymás mellé fektetjük őket, majd mézes olajjal megkenve mérsékelt sütőben pirosra sütjük.

ÁFONYÁVAL ÉS GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT PULYKAMELL
Hozzávalók 4 személyre:
4 pulykamell filé, 2 evőkanál vaj, 1 evőkanál cukor, 3 dl áfonya-lé, 1 nagy marék áfonya, só, bors
A töltelékhez:
1 nagy fej hagyma apróra vágva, 2 evőkanál vaj, 1/2 kg darált pulykahús (lehet disznó is), 20 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg hámozott gesztenye apróra vágva, 1 marék aszalt áfonya, 1 teáskanál apróra vágott friss kakukkfű, 2 teáskanál apróra vágott friss zsálya, 1 tojás

Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Vajazz ki egy kisebb hosszúkás, mély formát. A töltelékhez kicsit pirítsd meg a hagymát a vajon, majd keverd hozzá a darált húst és a zsemlemorzsát, és együtt süsd 2-3 percig folyamatos keverés mellett. Add hozzá a gesztenyét, az aszalt áfonyát, a kakukkfüvet és a zsályát. Jól keverd el, sózd, borsozd ízlés szerint. Vedd le a tűzről, és amikor kicsit kihűlt, keverd vele a felvert tojást. Kanalazd a formába, és tedd a sütőbe egy órára, míg a teteje aranybarnára nem sül.
A pulykamelleket vágd félbe, sózd, borsozd, majd a vajon süsd mindkét oldalán barnulásig (ezt valószínűleg két adagban kell tenned). Add hozzá a cukrot és az áfonyalevet, fedd be, és párold kis lángon 15 percig. Add hozzá az áfonyákat is, és főzd még 5 percig, vagy amíg a pulyka átfő és megpuhul. Vedd ki a tölteléket a sütőből és vágd nyolc vastag szeletre. Minden tányérra helyezz két szelet tölteléket, majd rá a pulykamelleket. Az áfonyaszószt forrald még öt percig, hogy kicsit besűrűsödjön, majd öntsd a pulykaszeletekre. Zöld körettel tálald.

ÁFONYÁVAL TÖLTÖTT PULYKA.
Hozzávalók:
1 db. bébi pulyka, 3 ek áfonyalekvár, 1 nagy vöröshagyma, 1 dl rizs1 dl vörösbor, 1 paradicsom, 1 tk bazsalikom, 3 gerezd fokhagyma, só, bors

Elkészítése:
A megtisztított pulykát kiöblítem, lecsurgatom, besózom. Máját, szívét, zúzáját apróra vágom, közben a rizst másfél deci vízben félpuhára főzöm. Az egészet összekeverem a borral, az apróra vágott hagymával, áttört fokhagymával, paradicsommal, lekvárral és a fűszerekkel.
A pulyka mellét szalonnával megtűzdelem, beletöltöm a rizses keveréket és utána a nyílást vastag cérnával bevarrom. Belerakom a tepsibe, alá egy pohár víz, szorosan lealufóliázom és benyomom az előmelegített, forró sütőbe.
Két és fél óra múlva ránézek a cuccra, és ha puha a hús, az alufóliát levéve megpirítom.
Lekvárral ízesített tartármártás az igazi hozzá.

 

ÁZSIAI PULYKAVAGDALT
Hozzávalók:
25 dkg darált pulykahús, 2 fej reszelt vöröshagyma, 1 tojás, 0,6 dl zsemlemorzsa, 3 evőkanál teriyaki-szósz, 1 kávéskanál erős paprikakrém, 2 mokkáskanál reszelt gyömbér, 4 db puffancs
A teriyaki-szószhoz:
2 dl szójaszósz, 2 dl szaké (rizsbor), 2 evőkanál cukor
A tetejére:
salátalevél

Elkészítése:
A hozzávalókat alaposan keverje össze. Formázzon belőle négy korongot. Közepes hőmérsékletű grillsütő rácsán (amit legalább 10 centivel a fűtőszál alá helyez) süsse mindkét oldalán addig, míg kezd megbarnulni. A megsült szeleteket tegye salátalevéllel a félbevágott édes zsemlébe.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

 

 

Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK PULYKAHÚSRA
Szerző:
 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.