Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - RECEPTEK PULYKAHÚSRA 10.

2016.12.02

BAROMFILEXIKON

G
GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT PULYKAROLÁD

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg pulykamell, 60 dkg gesztenyemassza, 30 dkg aszalt szilva, só, fehér bors, 2 tojás, 2 dl vörösbor

Elkészítése:
A pulykamellből egy 60 dkg-os darabot egészbe hagyunk, melyet óvatosan kiveregetünk 4-5 mm vékony téglalappá. A maradék pulykát finomra ledaráljuk, összekeverjük a gesztenyemasszával, ízesítjük, fűszerezzük és hozzáadjuk a tojásokat is. Jól összedolgozzuk, és a pulykalepedőn egyenletesen elosztjuk. Tehetünk a roládba egy-egy kimagozott aszalt szilvát is. Óvatosan feltekerjük, és alufóliába csomagoljuk, a végeit behajtjuk. Magasabb peremű tepsibe tesszük, öntünk alá 1 liter csontlevet és közepes hőmérsékleten kb. 30 percig sütőben pároljuk. Ha készen van, óvatosan kivesszük a fóliából és 1 cm vastag szeletekre vágva tálaljuk. Az aszalt szilvát kevés vörösborban átforraljuk, és a rolád mellé rakjuk.
Krokettet kínálunk hozzá.

GOMBÁS BORDA
Hozzávalók:
1,2 kg karaj vagy pulykamell, ételízesítő, só, 2 dl fehérbor, kevés étolaj, 1 vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 1 doboz szeletelt gomba, 1 babérlevél, 1 mk majoránna, kicsiny tárkony, bors, pici kömény, 1 evőkanál piros arany, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál ketchup, 5 dkg margarin, 0,8 dl tejszín

Elkészítése:
A húst megmosom, majd leitatom a vizet. Egyik oldalát kiklopfoljuk. Sózom, megszórom ételízesítővel. Mindkét oldalát elősütöm. Felöntöm a borral és vizet adok hozzá, párolom. Hozzáadom a fűszereket. Mikor félig megpuhult a hús, az apróra vágott vöröshagymát, kockázott paprikát, paradicsomot, szeletelt gombát a hús tetejére teszem.
Ha a hús már jó puha, ráöntöm a tejszínt, összeforralom.

GOMBÁS PULYKALEVES
Hozzávalók:
40 dkg pulyka színhús (mell, nyesedék), 10 dkg csiperkegomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 közepes paradicsom, 1 teáskanál pirospaprika, 3 dkg margarin, 1-2 gerezd fokhagyma, 3 babérlevél, fél-fél teáskanál őrölt köménymag, kakukkfű (vagy szurokfű), Vegeta

Elkészítése:
A margarinon megpirítjuk a kockára vágott húst, hozzáadjuk a karikára vágott hagymát, és üvegesre dinszteljük. Elkeverjük benne a pirospaprikát, és feleresztjük 4 dl vízzel. Hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, paprikát, gombát, fűszereket és a zúzott fokhagymát.
Kb. fél óráig főzzük lassú tűzön.

GOMBÁS PULYKAMELL 01.
Hozzávalók:
60 dkg pulykamell, 60 dkg gomba, 1 kg csemegekukorica, morzsolt (mirelit), kb. 0,5 l tejszín, olaj vagy zsír

Elkészítése:
Kevés zsiradékon, erős tűzön megpirítjuk a csíkokra vágott pulykamellet. Ízlés szerint fűszerezzük (só, bors, chili, delikát) Mikor kifehéredett, és majdnem puha, hozzáadjuk a megtisztított és felaprított gombát. Mikor a gomba már levet eresztett, hozzáadjuk a kukoricát. Szükség szerint utána fűszerezzük, az egészet puhára pároljuk, majd a végén beleöntünk annyi tejszínt, hogy éppen ellepje a húst és zöldséget. Az egészet a végén átforraljuk.

Sós vízben főtt burgonya illik hozzá. Elkészítési idő:
kb. 1 óra, ha a gomba tisztítását is beleszámolom.
Ne hagyjuk, hogy túlságosan leveses legyen, párolás közben a felesleges folyadékot hagyjuk elpárologni.

GOMBÁS PULYKAMELL 02.
Hozzávalók:
4-5 közepes szelet bepácolt pulykamell, 30 dkg felszeletelt gomba, 2 kisebb fej hagyma kockázva só, bors, majoránna, tárkony, rozmaringpor, kakukkfű (fűszerekből ízlés szerint), 2 ek olaj, 1 dl száraz fehérbor, 2 dl tejföl, 1 ek liszt

Elkészítése:
A gombát és két kisebb fej hagymát megpucoltam, felkockáztam, kis olajon megdinszteltem a fűszerszámokkal, és 1/2 dl borral, majd félretettem. A bepácolt pulykamelleket kis olajon, sajátját is beleértve serpenyőben megsütöttem, és bele tettem a párolt gombás lábosba, még 10 perc alatt puhára pároltam, ez alatt átvette a gomba ízét. A hússütéshez használt olajmaradékon egy ek lisztet megfuttattam, azt a maradék fehérborral felengedtem, majd belekevertem a tejfölt és átforraltam.
Barna rizzsel, durum-csigatésztával, galuskával, vagy krumplikrokettel kiváló.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK PULYKAHÚSRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.