Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - RECEPTEK PULYKAHÚSRA 11.

2016.12.09

BAROMFILEXIKON

G
GOMBÁS PULYKASÜLT

Hozzávalók:
1,5 kg pulykamell vagy pulykacomb, 30 dkg erdei gomba, 25 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, 15 dkg kelbimbó, 15 dkg zsenge borsó, 3 dl húslé, 6 adag gombamártás, kevés törött bors, só

Elkészítése:
A kicsontozott pulykamellet vagy - combot megtűzdeljük füstölt szalonnacsíkokkal, sóval bedörzsöljük, szalonnaszeletekkel lefedjük és sütőben - közben meglocsolva - pirosra sütjük. Ha kiemeltük a sütőből, a visszamaradó zsírba belehelyezzük az apróra vágott vöröshagymát, és amikor kezd megpirulni, hozzáadjuk az apróra vágott gombát, a kelbimbót és a zöldborsót. Törött borssal, sóval ízesítjük, húslével felöntjük, és addig pároljuk, míg a gombás zöldség meg nem puhul. A pulykamellet vagy - combot vékony szeletekre vágjuk, és a tál aljára helyezzük.
A megpuhult zöldséget föléje helyezzük, és a gombamártás hozzáadásával tálaljuk.

GOMBÁS PULYKATOKÁNY
Hozzávalók:
60 dkg pulykamell, 20 dkg (erdei) gomba, 3 fej hagyma, 1 citrom, 4 db paradicsom, olaj, bors, 2 evőkanál árpagyöngye, só, majoránna, pirospaprika, 1 dl tejszín, 1 evőkanál liszt

Elkészítése:
A húst felcsíkozom.. Olajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát. Beleteszem a felkarikázott gombát, paradicsomot és a húst. Borssal, sóval, majoránnával, kis pirospaprikával megszórom, és kis lángon párolom. Ha majdnem puha, belekeverem az előzőleg beáztatott, majd lecsepegtetett árpagyöngyét.
Főzés közben, ha szükséges, kevés vizet öntök alá. Tízpercnyi gyöngyözés után a tejszínes habarással sűrítem, és összeforralom.
A kész tokány alatt rövid lé legyen.

GOMBÁS-TEJSZÍNES PULYKAMELL
Hozzávalók:
80 dkg filézett pulykamell, 30 dkg gomba, 2 dl tejszín, 1 fej vöröshagyma, diónyi margarin, 1 evőkanál liszt, só, őrölt bors, pirospaprika, Piros Arany krém, őrölt citromfű

Elkészítése:
A húst felszeleteljük, gyengén kiverjük, majd sóval, őrölt borssal, Piros Arany krémmel bedörzsöljük, és egy kevés citromfűvel meghintjük. Fóliába csomagolva másnapig hűtőszekrényben tartjuk. A megreszelt vöröshagymát a margarinon üvegesre pároljuk, pirospaprikával megszórjuk, és egy kevés vizet aláöntve, felforraljuk. A hússzeleteket ebbe a mártásba téve, megpároljuk.
(A mártást egy evőkanál paradicsompürével is ízesíthetjük, ha kell vízzel hígíthatjuk.)
Mielőtt a hús teljesen megpuhulna, beletesszük a megtisztított, és vékonyan felszeletelt gombát, ha kell, utána sózzuk. Végül a lisztet a tejszínnel simára keverjük, és besűrítjük vele a mártást.
Még egyszer felforraljuk, és galuskával, spagettivel vagy rizzsel kínáljuk.

GÖCSEJI GÖNGYÖLT PULYKAMELL
Hozzávalók:
2 pulykamell, 5-6 csirkemáj, 1 zsemle, 1 bögre tej, 1 fej kisebb vöröshagyma, 1 tojás, 1 tojássárgája, csipetnyi bors, csipetnyi bazsalikom, 2 tojásnyi zsír, 20 szem dióval töltött aszalt szilva, fél csomag vaj, 3 4 vékony szelet húsos szalonna, só

Elkészítése:
A pulykamellet kicsontozzuk, lehetőleg nagy szeletekre vágjuk. Húsverő kalapáccsal megveregetjük, hogy könnyen hajlítható szeleteket kapjunk. Gyengén megsózzuk, őrölt bazsalikommal megszórjuk, és egymásra rakjuk. A hagymát megtisztítjuk, megreszeljük, és a zsír felén kicsit megpirítjuk. Hozzátesszük a nagyon apróra vágott májat, és rövid ideig együtt pirítjuk. Megszórjuk borssal, elkeverjük, és hűlni tesszük. Közben a zsemlét a tejben megáztatjuk, jól kicsavarjuk, elmorzsoljuk, és a májhoz adjuk. Az egész tojást és a tojássárgáját hozzáadjuk, kissé megsózzuk, és az egész anyagot nagyon jól eldolgozzuk. Az aszalt szilvát langyos vízben megmossuk, leszűrjük, a magját kinyomjuk, és helyére diógerezdet töltünk. Konyharuhára téve leszívatjuk róla a vizet. A mellszeleteket kiterítjük, a töltelékeket a szeleteken egyenletesen elkeverjük, és a szilvaszemeket egy sorba, a szelet szélére, de a töltelékre rakjuk. A szeletek két szélét behajtjuk, és úgy csavarjuk fel, mint a sonkatekercset. Cérnával áttekerjük, tepsibe tesszük, és forró zsírral leöntjük. A szalonnaszeleteket közé rakjuk és 8 10 percig forró sütőben így sütjük. A tekercseket megforgatjuk, és kevés vizet öntünk alá. Vajas zsírpapírral letakarjuk. Ha a tekercsek megpuhultak, levesszük a zsírpapírt. Olvasztott vajjal a tekercseket megkenjük, és még rövid ideig pirítjuk. A sütőből kivesszük, hagyjuk kicsit hűlni, a cérnát szedjük le, és éles késsel szeleteljük fel. Tálra rakjuk úgy, hogy a szeletek kicsit fedjék egymást.
Párolt sárgarépát vagy párolt almát, burgonyapürét adhatunk hozzá.
Hidegen is kitűnő friss salátákkal.

 

 

GÖCSEJI GÖNGYÖLT PULYKAMELL ZELLERES GESZTENYEMÁRTÁSSAL
Elkészítési idő: 60 perc + a mártás 25 perc
Hozzávalók:
1, 2 kg pulykamell, 16 dkg csirkemáj, 2 db zsemle, 3 dl tej, 5 dkg vöröshagyma, 2 db tojás, 8 g őrölt bors, 5 g őrölt rozmaring, 5 g bazsalikom, 1,5 dl étolaj, 20 szem pirított dióval töltött aszalt szilva, 4 dkg vaj, 1 dkg só
A mártáshoz:
20 dkg natúr gesztenyemassza, 3,5 dl húsleves, 10 dkg zellergumó, 0,5 dl a pecsenye szaftjából, 3 dkg liszt, 1 szál zellerlevél, 1 dl tejszín, 1 db tojás sárgája, 5 g só, 8 g cukor

Elkészítése:
A pulykamellből négy egyforma szeletet vágunk, húsverővel gyengén megveregetjük, sózzuk, bazsalikommal megszórjuk. A reszelt vöröshagymát az olaj felén lepirítjuk, hozzátesszük a finomra vágott májat, és rövid ideig együtt pirítjuk. Megszórjuk borssal, őrölt rozmaringgal, kihűtjük. Közben a zsemléket a tejben megáztatjuk, jól kicsavarjuk, elmorzsoljuk, és a májhoz adjuk a tojásokkal együtt. Sózzuk, és az egészet jól eldolgozzuk. A kiterített mellszeletekre a tölteléket egyenletesen elosztjuk, és a szilvaszemeket egy sorban a szelet szélére soroljuk. A két szélét behajtjuk és felcsavarjuk. Kötöző zsineggel átkötözve sütő tepsibe tesszük, és a maradék felforrósított olajjal leöntjük. 160-180 fokon 8-10 perig sütjük. A tekercseket megforgatjuk, és kevés vizet öntünk alá. Megvajazott sütőpapírral letakarva még 15 percig sütjük 130 fokon. A sütés befejezése előtt meglocsoljuk olvasztott vajjal, melytől szép színt kap a hús. Kivesszük a sütőből, és kicsit hagyjuk hűlni. A zsineget eltávolítjuk, majd éles késsel felszeleteljük. A visszamaradt szaftot felhasználjuk a mártáshoz, melyet a következőképpen készítünk el: A zellert tisztítás után lereszeljük. A szaftban puhára pároljuk, megszórjuk liszttel, kicsit pirítjuk, majd felengedjük húslevessel. Beletesszük a zellerlevelet, megsózzuk. A gesztenyemasszát belemorzsoljuk, cukorral ízesítjük, jól kiforraljuk, majd finom szűrőn átszűrjük.

Tálalás előtt tejszín és tojássárga keverékével legírozzuk. Köretnek mézes sült almát, húsos szalonnába tekert polentát és vajban párolt sárgarépát kínálhatunk.

Legírozás:
Magyarul finom habarás.

A krémlevesek és mártások sűrítésének egyik módja. Egy-két evőkanál tejszínt tojás sárgájával, tejjel kevernek el, és a tűzről lehúzott forró leveshez vagy mártáshoz fokozatosan keverik hozzá.
Újra felforralni már nem szabad!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK PULYKAHÚSRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.