Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - RECEPTEK PULYKAHÚSRA 6

2016.07.21

BAROMFILEXIKON

F
FAHÉJAS PULYKA GYÜMÖLCSÖKKEL

Hozzávalók:
60 dkg pulykamell filé, 1 csomag szeletelt bacon szalonna, 40 dkg szeletelt füstölt sajt, őrölt fahéj, 2-2 db alma és körte, 10-15 dkg magozott aszalt szilva, 1 üveg sárgabarackbefőtt, olívaolaj, 1 evőkanál cukor, 1 pohár tejföl

Elkészítése:
A pulykahúst vékony szeletekre vágjuk, és sózás nélkül mindkét oldalát jól meghintjük őrölt fahéjjal. Forró olívaolajban mindkét oldalát rövid idő alatt megpirítjuk. A tepsi alján elrendezzük a hússzeleteket, majd mindegyikre egy-egy szelet bacont teszünk, arra pedig egy-egy vastagabb szelet füstölt sajtot. A gyümölcsöket kockára vágjuk, majd a szalonnás, sajtos húsokat betakarjuk vele. A megmaradt olívaolajra tesszük a cukrot, karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a tejfölt. Ezzel jól elkeverjük, a tepsibe öntjük a gyümölcsös húsok tetejére. Alufóliával letakarva 30 percig, majd alufólia nélkül még 15 percig sütjük.

FEHÉR-KRÉMSAJTOS PULYKAMELL KUKORICÁS, MARGARINOS GALUSKÁVAL
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg pulykamell, 2 dkg só, 5 dkg finomliszt, 8 dkg HÉRA főzőmargarin, 1 evőkanál UNIVER vöröshagymakrém, 15 dkg fehérkrémsajt, 10 dkg gomba, ízlés szerint őrölt bors, 2 dl tej, fél csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:
A pulykamellet egyenletes szeletekre vágjuk, sózzuk, és lisztbe mártjuk. Hérát melegítünk, és a szeleteket hirtelen pirosra sütjük, majd Hérával kikent tepsibe egymás mellé rakjuk. A vissza maradt zsiradékban a hagymát megpirítjuk, erre tesszük a vékonyra szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, finomra vágott petrezselymet adunk hozzá és zsírjára sütjük. A gombát megszórjuk a maradék liszttel, felengedjük tejjel és kiforraljuk. A gombás ragut az elősütött húsra egyenletesen elosztva halmozzuk és beborítjuk fehér-krémsajttal. Forró sütőben megsütjük.

KUKORICÁS, MARGARINOS GALUSKA
Hozzávalói:
2 db tojás, 7 dkg margarin, 12 dkg liszt, 20 dkg morzsolt kukorica, 2 dkg só

Elkészítése:
A margarint habosra keverjük, folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd sót, lisztet és az előfőzött morzsolt kukoricát. Sós forrásban lévő vízbe két kanál segítségével beleszaggatjuk a galuskát.

FEJEDELMI PULYKATÁL
Hozzávalók 8 személyre - A pulyka-galantinhoz:
90 dkg pulykamellfilé, 1 csapott evőkanál só, 1 evőkanál zselatinpor, 1 fej saláta, 1 tojás, 2 dl tejszín, 1 evőkanál búzadara, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűbors és őrölt gyömbér, 5 dkg marinált paprika, 10 dkg őszibarackbefőtt, 1 pár virsli, 1 húsleveskocka
A zöldséges pulykakocsonyához:
2 közepes sárgarépa, 25 dkg pulykamellfilé, 5 dl szűrt húsleves (leveskockából is jó), 20 dkg brokkoli (fagyasztott is lehet), 5 dkg zselatinpor, 1 főtt tojás fehérje, negyed csokor petrezselyem
A díszítéshez:
8 karika konzervananász, néhány szem fagyasztott ribiszke, 1 narancs, néhány mentalevél, 1-1 sárga és zöld cukkini, 5 dkg vaj, 4 közepes paradicsom, 1 hegyes zöldpaprika

Elkészítése:
A pulykamellből két, egyenként 20 dekás szeletet levágunk. Két zsírpapír közé téve vékony, téglalap alakú szeletté verjük. A fele sóval meg a zselatinporral megszórjuk. A salátát leveleire bontva megmossuk, és a hússzeletekre fektetjük úgy, hogy kettőnél több ne kerüljön egymásra (a felesleg jó lesz salátának). A maradék 50 deka húst ledaráljuk, a tojással meg a tejszínnel jól összedolgozzuk. A búzadarát hozzáadjuk, megsózzuk, a szegfűborssal és a gyömbérrel fűszerezzük. A marinált paprikát meg az őszibarackbefőttet lecsöpögtetjük, az előbbit apróra, az utóbbit kis kockákra vágjuk, és az előzőekhez adjuk.
A masszát egyenletesen a hússzeletekre kenjük, a lebőrözött virslit a közepükbe nyomkodjuk. Henger alakúra összehajtjuk úgy, hogy a hús két oldala középen találkozzon, majd megnedvesített alufóliába csomagoljuk szorosan. Lábasba rakjuk, annyi meleg vizet öntünk alá, amennyi ellepi, és a leveskockát belemorzsoljuk. Gyöngyöző forralással 25-30 percig főzzük. Ezután a galantinokat – a szakácsok így nevezik – a lábasból kiemeljük, tálcára rakjuk, majd kissé lepréseljük. Legegyszerűbb a húsvágódeszkát rátenni, és egy dobozos üdítőt ráfektetni. Ha kihűlt, a hűtőszekrénybe rakjuk.
A zöldséges pulykakocsonyához a répát megtisztítjuk, gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, majd a hússal együtt 10 percig a levesben főzzük. A brokkolit kisebb rózsáira bontjuk, és az előzőekhez adva megpuhítjuk. A friss zöldségnek kb. 8 perc, a fagyasztottnak 3-4 perc is elég. Ha kész, leszűrjük, majd levét újra fölforraljuk. A zselatint kevergetve beleszórjuk. Kis lángon 4-5 percig főzzük, majd ritka szövésű ruhán (tüllzacskón) átszűrjük. Amikor langyos, őzgerincformába töltjük, jeges vízbe állítjuk. 2 perc elteltével az ízes aszpikot kiöntjük belőle. Ha ügyesen dolgoztunk, a forma aljára és oldalára is egy vékony réteg aszpik kocsonyásodott.
A főtt tojásfehérjét meg a petrezselymet apróra vágjuk, az aszpikos forma aljára és oldalára szórjuk. A puha húst szeletekre vágjuk és a répával meg a brokkolival rétegezzük. A maradék aszpikot – amit, ha megkocsonyásodott, fölolvasztunk – ráöntjük, végül megdermesztjük. A köretként is szolgáló díszítés elkészítésekor a konzervananászt lecsöpögtetjük, ahogyan a szobahőmérsékleten fölengedett ribiszkét is. Az ananászra ribiszkeszemeket és narancscikkeket fektetünk, mentalevéllel díszítjük. A zöld cukkinit ujjnyi vastag szeletekre vágjuk (még szebb, ha felületüket cikcakk alakban bevagdossuk), a vajon 3-4 perc alatt megsütjük, lecsöpögtetjük, majd paradicsomszeletekkel díszítjük.
A sárga cukkiniből csinos kis szeleteket vágunk, és egy-egy karika zöldpaprikával díszítve tálra tesszük.
A tálalás előtt az őzgerincformát fél percre meleg vízbe állítjuk, majd tartalmát deszkára borítjuk, és forró vízbe mártott késsel kisujjnyi vastagra fölszeleteljük, szépen tálra fektetjük, a valamivel vékonyabban fölszeletelt galantinnal együtt. A gyümölcs- és a zöldségdíszítést köré rakjuk.

FERDINÁND NYÁRSONSÜLT
Hozzávalók:
1 kg pulykamell (esetleg más hús), 10 dkg sonka, 6 dkg angolszalonna, 2 kisebb hagyma, 2 db savanyú uborka, só, csípős grillező olaj

Elkészítése:
A húst szeletekre vágjuk, bekenjük grillező olajjal, és letakarva hideg helyen állni hagyjuk 24 óráig. Utána a szeleteket megsózzuk, teszünk rájuk szeletelt sonkát, uborkát, szalonnát és az egészből tekercset készítünk. Majd a tekercseket grillező-tűre szúrjuk hagymával, és grillezzük, vagy roston sütjük kb. 15 percig. Az így elkészített ételt áfonyabefőttel tálaljuk.

FLORIDAI PULYKANYÁRS
Elkészítése:
2 cm-es darabokra vágott pulykamellet, ananász befőttet, sonkát és olajbogyót többször megismételve fémnyársra vagy kihegyezett és méretre vágott hurkapálcára tűzünk. Olajjal meglocsoljuk, és zsemlemorzsába mártjuk.
Az előkészített roston minden oldalát pirosra sütjük.

FOGARASI PULYKAMELL TEKERCSEK
Hozzávalók:
80 dkg pulykamell, 30 dkg vegyes zöldség kockákra vágva (vagy egy csomag mirelit), 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 1 zsemle, egy dl tej, 3 tojás, só, fehérbors, paprika, 1-1 csomag kapor és petrezselyem
A kapormártáshoz:
4 dkg vaj, 2 ek liszt, 1 dl tejföl, 4 dl víz, 1 tk só, 1 ek cukor, fél citrom leve, egy nagy csomó kapor

Elkészítése:
Először a vegyes zöldséget félpuhára főzzük enyhén sós vízben, ha mirelitünk van, ezt a lépést kihagyjuk. A vajon a leszűrt (vagy mirelit) zöldséget vágott petrezselyemmel és kaporral, sóval, borssal puhára pároljuk. Zsírjára sütjük s ráütve 2 egész tojást, egy rántottát készítünk. A tejbe áztatott, majd kinyomkodott zsömlét összemorzsoljuk, s a 3. tojással együtt a kihűtött rántottához keverjük. A 4 szeletre vágott pulykamellet vékonyra kiverjük, rájuk simítjuk a rántottát, majd összegöngyöljük.
Egyenként kivajazott fóliába csomagoljuk. Tűzálló tálba, vagy tepsibe fektetjük a csomagokat, leöntjük egy liternyi forró vízzel, és előmelegített sütőbe toljuk. Pár percig erős, majd 40 percig takaréklángon pároljuk. Elkészítjük a kapormártást: A vajat felolvasztjuk, a lisztet belekeverjük (nem pirítjuk) és kevergetve felöntjük a vízzel és a tejföllel. Sózzuk, a cukorral és a citromlével ízesítjük.
Kevergetve 2-3 percig forraljuk. Ha kellően besűrűsödött levesszük a tűzről, s ekkor keverjük bele a vágott kaprot. A közben megsült pulykamell tekercseket kicsomagoljuk, és vastagabb karikákra vágjuk.
Főtt burgonyával és a kapormártással tálaljuk.

FOKHAGYMÁS PULYKAMELL
Hozzávalók:
60 dkg kicsontozott pulykamell, 1/2 liter tej, 5 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, ízlés szerint só és őrölt fehér bors

Elkészítése:
Előző nap a pulykamellet vékony szeletekre vágom, és húsverő kalapáccsal gyengén kiverem. Mélyebb tűzálló tálba teszem, megsózom, megborsozom, és rászórom a zúzott fokhagymát. Ráöntöm a tejet, a tálat befedem, és másnapig hűtőszekrényben tartom. Az étel készítése előtt a pulykaszeleteket lecsöpögtetem, lisztbe mártom, és felforrósított olajon mindkét oldalán átpirítom, majd visszateszem a tejbe. A tálat lefedem, és előmelegített, forró sütőben addig párolom, míg a tej helyett sűrű mártás képződik alatta. (Ha a hús teljes puhulása előtt elfőné a tejet, apránként pótolom.)
Burgonyapürével és szilvakompóttal kínálom, de legfinomabb hozzá a házi készítésű rumos-ecetes szilva.

FONOTT PULYKA GOMBAMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
pulykamell, bacon szalonna, 4 db alma, fokhagyma, só, bors, majoránna, olaj, másfél pohár víz
A mártáshoz:
1/2 kg gomba, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 kanál ételízesítő, só, 3 dl natúr joghurt, 1 ek liszt, 1 leveskocka, olaj, 1/2 dl víz

Elkészítése:
A pulykamellet kifilézzük, és a húsból négy nagy szeletet formázunk. A szeleteket hosszában külön-külön bemetsszük két helyen úgy, hogy az egyik végét el is vágjuk, így be lehet fonni. A három-három csíkból álló szeleteket fokhagymás sóval, borssal, majoránnával megszórjuk. A középső csíkot minden szeletnél körbetekerjük baconszalonnával, befonjuk a csíkokat, majd a végeket hústűvel összefogjuk. A négy fonatot fedeles sütőedénybe (jénai) tesszük, másfél pohár vizet öntünk melléjük, és meglocsoljuk 2-3 dl olajjal. Kb. egy óráig pároljuk, közben a levével locsolgatjuk. A lehetőleg savanykás almákat kettévágjuk, magházukat kivesszük, és 15 perccel az étel elkészülése előtt a hús mellé tesszük.
Joghurtos gombamártással tálaljuk.

FONOTT PULYKAMELL (KANADA)
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet pulykamellfilé, 1 pohár natúr joghurt, friss zsályalevél, só, bors, olaj vagy margarin a sütéshez

Elkészítése:
A húst kiklopfoljuk, majd a szeleteket egyenként 3 egyenlő részre behasítjuk és befonjuk, mint egy igazi copfot. Vigyázzunk, nem kell végighasítani, mert akkor szétesik! A fonás közben zsályaleveleket teszünk és a fonat végét fogpiszkálóval megtűzzük. Ezután a hús mindkét oldalát megkenjük natúr joghurttal, sózzuk, borsozzuk és 1-2 órára hűtőbe rakjuk.
Végül forró olajban, vagy margarinon mindkét oldalát kisütjük.

FORRÓ BARNASÁG
Hozzávalók:
12 szelet pulykasült, 12 szelet bacon szalonna, 12 szelet kenyér, 4 db gombafej, 10 dkg parmezán, 2 dl csirkeleves, 2 evőkanál natúr krémsajt, 1 teáskanál citromlé, só, őrölt bors

Elkészítése:
A reszelt sajtot, a krémsajtot és a citromlevet habverővel keverje simára a csirkelevessel. Tovább kevergetve melegítse, míg krémszerűen sűrű lesz, de ne hagyja forrni. A gombafejeket vízszintesen szelje három részre, csomagolja alufóliába, és 180 fokos sütőben 10 percig párolja. A bacon szeleteket süsse ropogósra. A kenyereket kenje meg a sajtos krémmel. Fektessen mindegyikre egy-egy szelet pulykahúst, arra pedig gombát. Sózza és borsozza, végül felülre helyezzen sült szalonnát.
Friss savanyúsággal kínálja.

FRANKFURTI PULYKAMELL
Hozzávalók:
1,5 kg pulykamell, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dl olaj, 1 kg kelkáposzta, só, bors, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A pulykamellet füstölt szalonna csíkokkal megtűzdeljük, megsózzuk, megforgatjuk 1 dl forró olajban. Egy kevés vizet ráöntve félig megpároljuk. Ha kihűlt, kiemeljük és kicsontozzuk. A kelkáposztát leveleire szedjük, torzsáját, vastagabb ereit kivágjuk, és a leveleket sós vízben megfőzzük. A pároló lében tesszük egy mokkáskanál törött borsot. Mély tűzálló tálat megolajozunk, kibéleljük a kellevelekkel, lerakunk egy sor kisebb szeletekre vágott pulykamellet, erre újra kellevelet s megint húst teszünk, majd végül betakarjuk a kellevelekkel.
A pecsenye levét elkeverjük tejföllel, és ráöntjük.

FÜSTÖLT PULYKACSÜLÖK
Hozzávalók:
4-8 db füstölt pulyka alsó comb, 1 kg friss zöldborsó, 1 csomag új sárgarépa, 1 kg újburgonya, só, cukor, bors, 1 csomó petrezselyem, 10 dkg vaj, 2 dl tejszín, 2 dkg keményítő

Elkészítése:
A füstölt pulykacombokat megfőzzük. A zöldborsót, a sárgarépát és a burgonyát megtisztítjuk. Ezeket, a zöldségeket megfőzzük, és a petrezselymes vajon átforgatjuk.
A vajból, keményítőből a pulyka főzőlevével tejszínes mártást készítünk, és a húst a mártással tálaljuk.

FÜSTÖLT-SAJTOS HÚSSZELETEK
Hozzávalók:
8 szelet megmosott csirke vagy pulykamell-filé, 1 cs. bacon szalonna, 3 főtt tojás, 1 tojás, 4 evőkanál liszt, 30 dkg füstölt karaván sajt, só

Elkészítése:
A szalonnát kettéveszem és egy margarinnal kikent tepsi alját kibélelem vele. A sajt felét lereszelem és egyenletesen a szalonna tetejére szórom. A 2 egész főtt tojást vékonyra szelem, és a sajtra terítem szép sorban. A hússzeleteket sózom (enyhén), lisztbe – majd tojásba forgatom és ráfektetem a tojásra. A húst megszórom a maradék sajttal, és ráterítem a szalonna szeletek megmaradt részét. Sütőbe teszem, 20-25 perc alatt készre sül. Én mindig burgonyapürével tálalom, és a tálra az 1 főtt tojást is ráteszem díszítésként.
Ha valaki nem szereti a főtt tojást, az persze ki is maradhat, de a sajt legyen feltétlenül füstölt.

FŰSZERES PULYKASZELETEK
Hozzávalók:
80 dkg szeletelt pulykamell, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál flekken fűszerkeverék, 4 evőkanál kefir, 2 dkg margarin, díszítéshez citromkarikák

Elkészítése:
A pulykaszeleteket a sütés előtti napon megmossuk, klopfoljuk és pácoljuk. A pácléhez összekeverünk 4 evőkanál kefirt 1 evőkanál mustárral és 1 teáskanál flekken fűszerkeverékkel. Ezt kenjük a hússzeletekre. Másnap a crousty tálat 3 percig melegítjük, ráfektetjük a húsokat, rámorzsoljuk a margarint, majd 8 percig 400 W-on, Crousty optigrill fokozaton sütjük.
Citromkarikákkal tálaljuk.

FŰSZERES-RIZSES PULYKA
Hozzávalók:
4,8 dl csirkeleves, 1 teáskanál bazsalikom, 1 gerezd fokhagyma, negyed teáskanál Erős Pista, 45 dkg paradicsom, 4,8 dl főtt hosszú szemű rizs, 2,4 dl zöldborsó, 40 dkg főtt pulykahús

Elkészítése:
A héjától megfosztott és felkockázott paradicsomot párolja meg. Keverje hozzá a levest. Ízesítse a bazsalikommal, a zúzott fokhagymával és a paprikakrémmel, majd forralja fel. Forgassa bele a rizst és a zöldborsót. Fedő alatt, gyöngyözve főzze húsz percig. Az utolsó öt percre adja hozzá a felkockázott pulykahúst. Fedő nélkül főzze, míg a felesleges leve elpárolog.

FŰSZERES, SÜLT PULYKAMELL GYÜMÖLCCSEL
Hozzávalók:
1 kis pulykamell, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 1 tojássárga, 10 dkg mandula, 1 dl száraz fehérbor, 1 üveg őszibarackbefőtt (vagy friss őszibarack), késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, 1-1 mokkáskanál só és őrölt fehér bors

Elkészítése:
A pulykamellet kicsontozom, lebőrözöm, és nyolc vékony szeletre vágom. Hús-kalapáccsal gyengén kiverem és megsózom. A vajat megmelegítem, és a reszelt sajttal, a fűszerekkel, a tojássárgájával habosra keverem. A pulykamell-szeleteket a sajtos krémmel megkenem, majd felcsavarom, és alufóliába csomagolom. A nyolc kis tekercset előmelegített, forró sütőben 30 percen keresztül sütöm. Közben a levétől lecsöpögtetett őszibarackot a maradék 5 dkg vajon megpirítom. Hozzáteszem a forró vízbe dobott, leszűrt és meghámozott, szálkásra vágott mandulát, majd a borral lelocsolva, fedő alatt pár percig párolom. A már megsült pulykamell-tekercset az alufóliából kicsomagolom, felszeletelem, és a párolt mandulás őszibarackot köré teszem. Külön tálon kínálok mellé ropogósra sült szalmaburgonyát vagy apró burgonyakrokettet.
Más gyümölccsel is készíthető, pl. almával és kemény, nem túlságosan érett szilvával.

 

FŰSZEREZETT PULYKAMELL
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 4 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 1 evőkanál medvehagyma, 4 szelet pulykamell

Elkészítése:
Kétszáz fokra melegítse elő a sütőt. A serpenyőben megolvasztott vajra tegye rá a vagdalt medvehagymát. Kissé fonnyassza meg, majd vegye le a melegről, és azonnal keverje hozzá a zúzott fokhagymát. Ossza két kis tálkába, sózza és borsozza meg és tegye félre. Felhasználáskor nagyon lassú melegen olvassza fel a fűszerezett vaj egyik felét. Tegye rá a vékonyra kivert húsokat, és mindkét oldalukon pirítsa barnára. Tegye tálra, tartsa a szeleteket melegen. A visszamaradt zsiradékon pároljon ízlése szerint zöldségeket. Tálaláskor a még meleg húsokra tegyen egy-egy kis halom fűszerezett, hideg vajat a másik tálkából.
A zöldséggel körítve azonnal tálalja.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK PULYKAHÚSRA
Szerző:
 
 
 
 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.