Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - RECEPTEK PULYKAHÚSRA 7.

2016.08.26

BAROMFILEXIKON

G
GESZTENYEHABOS PULYKAMELL

Hozzávalók:
60 dkg kicsontozott pulykamell, 15 dkg gesztenyemassza, 2 tojás, 3 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só és őrölt fekete bors

Elkészítése:
A pulykamellet vékonyan felszeletelem, és felforrósított olajon mindkét oldalát átsütöm, majd megsózom, megborsozom, és egy dl vizet aláöntök. Rálocsolom a tejfölt, és fedő alatt puhára párolom. Ha már puha és zsírjára sült, tűzálló tálba (vagy tepsibe) szorosan egymás mellé teszem a szeleteket. A tojások sárgáját az áttört gesztenyemasszával simára keverem, ízesítem a fűszerekkel. Óvatosan hozzákeverem a tojások fehérjéből vert kemény habot. A hússzeleteket a gesztenyés-habos krémmel megkenem, majd előmelegített, forró sütőben fedő nélkül 20 percig pirítom.
Párolt vajas zöldséggel kínálom ezt a nagyon finom ételt.

GESZTENYÉS BUNDÁBAN SÜLT PULYKAMELL
Hozzávalók:
50 dkg kicsontozott pulykamell, 2 tojás, 15 dkg gesztenyemassza, 3-4 evőkanál liszt, 1-1 mokkáskanál só és őrölt fekete bors, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A pulykamellet vékonyka szeletekre vágom, húskalapáccsal gyengén kiverem és megsózom. A tojásokat habosra verem, belekeverem a villával szétnyomkodott gesztenyemasszát, sót, borsot és annyi lisztet, hogy tejszín sűrűségű tésztát kapjak. A pulykamell szeleteket először lisztbe, majd a tésztába mártom és bő, forró olajban, de takaréklángon pirosra sütöm. A felesleges olajat lecsöpögtetve meleg tálra teszem.
Ropogósra sült szalmaburgonyával, valamint pikáns befőttel kínálom.

GESZTENYÉS GOMBÁS PULYKATEKERCS
Hozzávalók:
30 dkg pulykamellfilé (2 vékony, nagy szeletre vágva), 20 dkg gesztenye massza, 20 dkg gomba, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, és őrölt bors, 1 evőkanál konyak, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál zabpehely, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejföl

Előkészítése:
a pulykamell szeleteket húskalapáccsal kiveregetem és megsózom. A gombát megtisztítom és vékonyra szeletelem. A hagymát és a fokhagymát tisztítás után nagyon finomra metélem, és a forró olajon üvegesre futtatom, majd ráteszem a gombát. Megsózom-borsozom. Befedem, és a saját levében puhára párolom. Ezután egyharmad kétharmad arányban kettéosztom. A kisebbik adagot összekeverem a finomra vágott petrezselyemzölddel, a kissé felvert tojással, 1 evőkanál tejföllel, a konyakkal és a szétmorzsolt gesztenyemasszával. 15 percre félreteszem.
A megmaradt párolt gombára ráöntök 2 dl vizet, megsózom, megborsozom, és felöntöm a tejföllel simára kevert
liszttel. Sűrűre főzöm.

Elkészítése:
a pulykamell szeleteket külön-külön alufólia lapra terítem. A húsra felkenem a tölteléket, és a húst az alufólia segítségével felcsavarom, majd be is csomagolom, és a két végét jól összezárom. Nagy lábosban annyi sós vizet forralok, amennyibe a két rolád úszva belefér. 40 percig kis lángon főzöm, majd a léből kivéve, hagyom kihűlni.
Tálalás előtt ferdén felszeletelem, köré öntöm a gombamártást, és a sütőben átforrósítom.

GESZTENYÉS-NARANCSOS PULYKASALÁTA
Hozzávalók:
fél üveg (120 ml) majonéz, 20 dkg pulykasült, 20 dkg főtt, tisztított, félbevágott gesztenye, 2 db narancs, 1 fej saláta, 1 csomó metélőhagyma, 2 db főtt tojás, 2 db tyúkhúsleves kocka

Elkészítése: A majonézt egy megfelelő méretű tálba tesszük, majd beleforgatjuk az egyforma darabokra vágott pulykasültet, a cikkekre vágott narancsot, tojást, nagyobb darabokra tépkedett salátát, apróra vágott metélőhagymát és a tyúkhúsleves kockában főtt, tisztított és félbevágott gesztenyéket.

GESZTENYÉS PULYKA 01.
Hozzávalók:
1 db 3-4 kg-os bébi pulyka (készíthető libából is), 20 dkg darált sertéshús, 20 dkg füstölt szalonna, 30 dkg sós gesztenyemassza, 1 tojás, 1 zsemle, 1 dl tej, 5 dkg vaj, só, őrölt bors

Elkészítése:
A töltelékhez a darált sertéshúst összegyúrjuk a tojással, a tejben áztatott zsemlével, az áttört gesztenyével, az apróra vágott szalonnával, majd megfűszerezzük. Ezzel megtöltjük a megtisztított pulyka belsejét, a nyílást összetűzzük, a hús mellét és combját megtűzdeljük szalonnával, majd megsózzuk. Vajjal megkenjük a pulykát, majd alufóliába csomagoljuk és sütőben kb. 3 órát sütjük. Jól illik hozzá az almapüré: Két kiló almához tegyünk annyi cukrot és citromhéjat, és annyi vizet, hogy ellepje. Majd amikor így puhára fő, turmixoljuk össze. Tegyünk hozzá főzőlevet, annyit, hogy sűrű mártást kapjunk.
Hűtsük le, és tálaljuk a pulykához.

GESZTENYÉS PULYKA 02.
Hozzávalók:
1 pulyka, 1 kg gesztenye, 25 dkg sovány sertéscomb darálva, 2 zsemle, 2 tojás, 1 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, kevés olaj, só, bors, kevés tej

Elkészítése:
A zsemlét beáztatjuk a tejbe. A gesztenyét megfőzzük, megtisztítjuk és áttörjük.
Az így előkészített gesztenyemasszához hozzáadjuk a darált húst, a kinyomkodott és ugyancsak megdarált zsemléket, a nyers tojásokat, a tejfölt, a sót és a borsot.
Ezt a tölteléket betöltjük a pulyka mellbőre alá és a hasüregbe. A hasüreg nyílását összetűzzük, a mellét pedig betakarjuk a csíkokra vágott szalonnával.
Az így elkészített pulykát a forró olajban megforgatjuk, és kevés vízzel puhára pároljuk. Ezután sütőbe tesszük, és szép pirosra sütjük.
Tálaláskor a hasüregben levő tölteléket szeletekre vágva a pulyka köré rendezzük.
Almapürét kínálunk hozzá.

ALMAPÜRÉ
Hozzávalók:
1 kg alma, 2 karika citrom, ízlés szerint cukor

Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk és feldaraboljuk. Kevés vízzel, a cukorral és a citromkarikákkal puhára pároljuk.
Ha megfőtt, összeturmixoljuk.

GESZTENYÉS PULYKA 03.
Előkészítése:
1 kg pulykamell, ezt szétnyitjuk úgy, hogy egy nagy lapot kapjunk, egész éjjel "pácoljuk" fokhagymás tejben. 25 dkg natúr gesztenyemassza, 40 dkg darált hús (ez lehet szárnyas húsa, vagy sovány marhahús is). 3 db keményre főtt tojás, pucolva, apró kockákra vágva. 2 db nyers tojás, só, bors, fűszerek ízlés szerint, 10 dkg vaj, esetleg kevéske zsemlemorzsa.

Elkészítés:
Darált hús, tojások, fűszerek, gesztenyemassza összegyúrandó. Jól kenhető legyen. Ezt a letörölt és szétterített pulykamellre terítjük, azt piskótaszerűen felgöngyöljük. Kevés hideg vajjal megkenjük, (előtte pulyka fűszerkeverékkel be lehet dörzsölni), rövid pihentetés után lehet sütni, fólia alatt, majd a fóliát levesszük és pirítjuk. Pihentetés után szeleteljük. Az alatta maradt levet kevés fokhagymás tejjel és tejszínnel felforraljuk, a szeletekre öntjük. (Vadítható a mártása egy kevés áfonya vagy sárgabaracklekvárral.) Körete lehet párolt zöldség (répa borsó, kukorica, karfiol), de tetszés szerint akár tejes-vajas burgonyapüré is. Esetleg némi savanyúság, vagy akár pikáns befőtt is a melléklete lehet.
Hozzá ásványvíz, vagy finom könnyű asztali bor dukál.

GESZTENYÉS PULYKA 04.
Hozzávalók 10 személyre:
75 dkg gesztenye, 2 dl tej, 1 szikkadt zsömle, 10 dkg vaj, 30 dkg sertéshús, 2 tojás, fél teáskanál bors, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál szerecsendió, 1 bébi-pulyka (3 kg), 10 dkg bacon szalonna
A körethez:
50 dkg aszalt szilva, 3 dl vörösbor, 3 evőkanál cukor, 3 szegfűszeg, 1 vöröshagyma, 25 dkg csiperkegomba, 25 dkg rizs, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 evőkanál liszt, petrezselyem

Elkészítése:
A megtisztított gesztenyét megfőzzük. Szűrjük, majd tejjel felengedve főzzük pépessé. A sertéshúst daráljuk le, gyúrjuk össze az áztatott zsemlével, a gesztenyével, 2 evőkanál vajjal és a tojásokkal. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval. A besózott pulykát megtöltve a keverékkel összetűzzük, szalonnával beborítva 2,5 - 3 órát lefedve, majd a szalonnát levéve fedetlenül, ropogósra sütjük. Közben pároljuk meg az aszalt szilvát vörösborban szegfűszeggel, cukorral. Pirítsuk meg a hagymát, és a szeletelt gombát, tegyük rá a rizst, majd vízzel felöntve pároljuk puhára.
A pecsenyeléhez adjuk a paradicsompürét, lisztet, sózzuk, borsozzuk, összeforraljuk, majd ezzel tálaljuk a pulykát.

GESZTENYÉS PULYKALEVES
Hozzávalók:
1 pulykaaprólék, 10 dkg gesztenyemassza, 1 dl tejföl, 1 evőkanál vegeta, 1 csapott evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál olaj, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint őrölt fehér bors

Elkészítése:
A megtisztított pulykaaprólékot kis darabokra vagdalom és kuktafazékba, a felforrósított olajra teszem. Mindkét oldalát megpirítom, rászórom a vegetát és ráöntök másfél liter vizet. A kuktát lezárom, és a jelzéstől számított 30 percig főzöm. Ezután a levest leszűröm, a húst kicsontozom, vékony metéltre vágom és visszateszem a lébe. Ízesítem szerecsendió-virággal, borssal. Újból felforralom. Közben a tejszínt, a tejfölt és a lisztet simára keverem, hozzáadom a villával szétnyomott gesztenyemasszát és behabarom vele a levest.
Állandó keverés közben jól kiforralom, végül beleszórom a finomra vágott petrezselyemzöldet és 5 percnyi pihentetés után tálalom.
Nagyon finom!

 

 

GESZTENYÉS PULYKAMELL
Hozzávalók:
40 dkg kicsontozott pulykamell, 2 db egész tojás, 15 dkg gesztenyemassza (a gesztenyemassza édes is lehet), 3-4 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 teáskanál mustár

Elkészítése:
A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk, húskalapáccsal kissé kiveregetjük és megsózzuk. 15 percre félretesszük. A tojásokat habosra verjük és belekeverjük a gesztenyemasszát. Annyi sót teszünk bele, hogy megkóstolva erősen sósnak érezzük. Ezután a borssal és a mustárral megfűszerezzük, majd annyi lisztet keverünk bele, hogy a massza tejföl sűrűségű legyen. A pulykamell-szeleteket először lisztben megmártjuk, ezután a tésztában megforgatva 180 fokra felhevített olajba tesszük, és 6-8 perc alatt szép aranybarnára megsütjük. A fölösleges olajat lecsöpögtetjük vagy papírtörülközővel leitatjuk róla és pikáns befőttel, kompóttal, valamint burgonyapürével vagy párolt, petrezselymes rizzsel tálaljuk
Egyszerűen és gyorsan készíthető. .

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK PULYKAHÚSRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.