Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - RECEPTEK PULYKAHÚSRA 9.

2016.11.27

BAROMFILEXIKON

G
GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT PULYKA 06

Hozzávalók:
1 fiatal pulyka (kb. 2,5 kg), 80 dkg szelídgesztenye, 60 dkg darált sertéslapocka, 3 tojás, 2 dl tejszín, 10 dkg füstölt szalonna, zsír, só, őrölt bors

Elkészítése:
A bevagdalt gesztenyét süsse meg sütőben, fóliával kibélelt tepsiben, vagy már megtisztítva párolja meg. A kihűlt gesztenyét darálja le. Gesztenyemasszát ne használjon ehhez a recepthez, mert az édes ízű, és az állaga sem megfelelő.
A húst fűszerezze meg, üsse rá a tojásokat, locsolja meg a tejszínnel, majd a gesztenyével is dolgozza össze. A megtisztított pulyka hasüregét töltse meg ezzel a masszával, és tűzze össze hústűvel a vágatot. A pulyka mellrészét borítsa be vékony szalonnaszeletekkel, tegye a tepsibe, majd öntse le olvasztott zsírral. Lassú tűzön, időnként meglocsolgatva süsse. Feldarabolva tálalja.
Köretként burgonya, párolt zöldség és gyümölcskompót (pl. áfonyás almakompót) illik hozzá.

GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT PULYKA 07.
Hozzávalók:
1 db fiatal pecsenyepulyka, fél kg főtt gesztenye, negyed kiló darált hús, 1 áztatott, kifacsart zsemle, 1 tojás, só, bors, reszelt szerecsendió. l kanál zsír

Elkészítése:
A darált húst, a zsemlét, a tojást jól összekeverjük, hozzáadjuk a villával megtört főtt gesztenyét, a sót, a fűszereket, a pulyka belsejébe töltjük.
A nyílást bevarrjuk, sózzuk, zsírral megkenjük és kevés vizet alá töltve közel két és fél órán át, sütjük.

GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT PULYKAMELL
Hozzávalók:
60 dkg pulykamell, 25 dkg gesztenye, 15 dkg borjúhús, 8 dkg vaj, fehér bors, szerecsendió, 1 csomag zöldpetrezselyem, 2 db tojás, só

Elkészítése:
A szép nagy pulykamellet kicsontozzuk, bőrét eltávolítjuk és egy éles, vékony pengéjű késsel felszúrjuk, hogy tölthető legyen. A gesztenyét megtisztítjuk, vajban megpároljuk és lehűtjük. A sovány borjúhúst a gesztenyével együtt ledaráljuk, sóval, őrölt fehér borssal, reszelt szerecsendióval és vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. Hozzáadjuk a tojást, és jól összedolgozzuk. Az így elkészített gesztenyés töltelékkel a pulykamellet betöltjük. A nyílást hústűvel betűzzük, megsózzuk. Vajat hevítünk, a mellet beletéve - mindegyik oldalára átfordítva - szép pirosra sütjük. Ezután az elősütött húst sütő tepsibe rakjuk, ráöntjük a vajat, kevés vizet aláöntve, fóliával lefedve a sütőben készre sütjük.
Felszeletelve a tányéron ízlésesen elhelyezzük a töltött mellet, gyümölcskörettel, vagy rácsos burgonyával tálaljuk.

GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT PULYKAMELLFILÉ KARÁCSONYRA
Hozzávalók:
60 dkg pulykamellfilé, 15 dkg natúr gesztenyemassza, 15 dkg darált pulykamell, 5 dkg mazsola, fél zsemle, 1 tojás, rum, só, vegeta

Elkészítése:
A pulykamellet szétterítjük, és téglalap alakura vágjuk, a gesztenyemasszát összegyúrjuk a darált pulykamellel, a tejbe áztatott és kinyomkodott zsemlével, a tojással és a rumba áztatott mazsolával. A kiterített besózott mellfilére kenjük és összetekerjük. Alufóliára tesszük, és szorosan becsomagoljuk. Vegetával ízesített vízben kifőzzük.
Pár perc pihentetés után szeleteljük fel, tejszínes fokhagymamártással, burgonyapürével és párolt gyümölcsökkel körítve tálaljuk.

GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT PULYKAMELL MAZSOLÁS RIZZSEL
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg pulykamell, 1 zsemle, 2 tojás, 10-10 dkg gesztenyemassza, sárga- és fehérrépa, 2 dl tej, 2 fej hagyma, 2 dl tejszín, só, bors, szerecsendió, liszt, vaj

Elkészítése:
A tejben megáztatjuk a zsemlét, és kinyomkodjuk. Az egészben levő pulykamellet szeleteléssel kinyitjuk, a leeső részeket megdaráljuk. A húsra műanyag fóliát terítünk, és gyengéden kiveregetjük. A töltelékhez a gesztenyemassza 90%-át, a kinyomkodott zsemlét, a darált húst, a tojást összekeverjük, és sóval, borssal és őrölt szerecsendióval fűszerezzük. A kiterített húst enyhén megsózzuk, borsozzuk és megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük, és olajjal megkent alufóliába tesszük. A zöldségeket és a hagymát karikákra vágjuk, egy edénybe tesszük, majd belehelyezzük a fóliába tekert húst is. Vízzel felöntjük, és sütőben készre pároljuk. A mártáshoz kevés vajban megpirítjuk a maradék gesztenyemasszát, liszttel megszórjuk, és a megmaradt pároló lével felöntjük. Kevés tejszínt hozzáadva felforraljuk, majd finom szűrön átszűrjük. A kész pulykatekercset felszeleteljük, a mártást melléöntjük.
Mazsolás rizs illik hozzá.

MAZSOLÁS RIZS
Elkészítése:
20 dkg rizst enyhén sós vízben megfőzzük, majd a vízbe áztatott, lecsepegtetett mazsolával (10 dkg) és vajjal összekeverjük.
A mazsolás rizst formákba (pl. pudingforma) nyomkodjuk, majd óvatosan tányérra borítjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK PULYKAHÚSRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.