Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - FOKHAGYMÁS CSIRKÉK 1

2018.12.02

BAROMFILEXIKON

ALPOKALJAI FOKHAGYMÁS CSIRKECOMB
Hozzávalók:
8 csirkecomb, 5 dkg füstölt szalonna, 4-5 gerezd fokhagyma, 3-3 ek olaj és liszt, 1 ek paradicsompüré, 1 húsleveskocka v. 1 kk fűszeresszencia. A gombóchoz: 6 zsemle, 1 tojás, 1 ek liszt, só, szerecsendió

Elkészítése:
A combokat lisztbe forgatjuk, s olajon mindkét oldalát elősütjük. Félretesszük, s a visszamaradt olajban a paradicsompürét néhány másodpercig pirítjuk, kevés liszttel meghintjük, s a zúzott fokhagymát is beletesszük. 3 dl vízzel felengedjük, a húsleveskockát belemorzsoljuk. A combokat visszatesszük a mártásba, s lefedve puhára pároljuk.
Elkészítjük a gombócot: A szalonnát apróra vágjuk és kisütjük. A pörcöt félretesszük, zsírjában megpirítunk 2 kis kockákra vágott zsemlét. A másik négyet vízbe áztatjuk, majd jól kicsavarjuk, és a pörccel, a pirított zsemlekockákkal, a tojással és a liszttel összekeverjük.
Sóval, szerecsendióval fűszerezzük és vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle.
Lobogó, sós vízben kifőzzük. Ha csirkénk megpuhult, levét tejföllel sűrítjük, s a gombócokkal körítve tálaljuk a csirkét.

BÁCSKAI FOKHAGYMÁS CSIRKECOMB
Hozzávalók:
6 csirkecomb, 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 erőleveskocka, liszt, só, bors, petrezselyemzöld, olaj

Elkészítése:
A csirkecombokat jól megmosom, a forgónál kettévágom, és konyharuhán leszárítom. Megsózva, lisztben megforgatva, forró zsiradékban minden oldalukat pirosra sütöm. Ezután a leveskockát fél liter vízben felfőzöm, és apránként a hús alá öntve, körülbelül fél óráig párolom a combokat. Közben elkészítem a fokhagymamártást. Három evőkanál lisztből kevés olajon világos rántást készítek, felengedem bő egy deci leveslével. Tört fokhagymával, sóval, borssal fűszerezem, elkeverem benne a tejfölt és összeforralom. Közben a csirkecombokat zsírjára pirítom, majd tűzálló tálra sorba lerakom. Leöntöm a fokhagymás mártással, és néhány percre forró sütőbe tolom.
Tálaláskor vágott petrezselyemzölddel szórom meg és párolt rizzsel vagy tarhonyával körítem. Alföldi kadarkát vagy sört kínálok mellé.

CIPÓBAN SÜLT FOKHAGYMÁS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók:
40 dkg csirkemáj, 8 cl olaj, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 60 dkg kenyértészta, borsikafű, szurokfű, majoránna, só

Elkészítése:
A csirkemájat egyforma nagy kockára vágjuk. A felhevített olajban vagy zsírban a vékonyra szelt vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a májat, zúzott fokhagymával, borsikafűvel, szurokfűvel, majoránnával fűszerezzük, és enyhén megsózzuk. Amikor a máj kissé megpirult, de belseje még nem párolódott teljesen készre, a tűzről levesszük és kihűtjük. Az elkészített kenyértészta közepébe halmozzuk, és a cipót úgy formáljuk meg, hogy a máj a közepében sülhessen készre.
Az így megformált töltött cipót a forró kemencébe vetjük, és ropogós pirosra sütjük.

CITROMOS-FOKHAGYMÁS CSIRKE
Hozzávalók:
4 db csirkemellfilé, 1 citrom leve, 1 citrom reszelt héja, 1,2 dl világos szójaszósz, 2 teáskanál barna cukor, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 csokor vagdalt petrezselyem, fél teáskanál só, fél mokkáskanál őrölt bors

Elkészítése:
Keverje össze az összes hozzávalót. Ebbe a pácba forgassa bele a filéket, majd tegye egy órára hűtőszekrénybe.
Faszenes grillsütőben 3-4 percig süsse mindkét oldalukon ropogósra.
Forrón tálalja, bazsalikomos paradicsomszósszal körítve.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BAROMFILEXIKON - FOKHAGYMÁS CSIRKÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.