Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - RECEPTEK GALAMBOKRA 2.

2016.08.14

BAROMFILEXIKON

B
BEFOJTOTT GALAMB FŰSZERES ZÖLDSÉGEKKEL

Elkészítése:
Kétfelé hasítván a' számra 4 vagy 5 megtisztított galambot tedd rézlábasba; adj hozzá két kalán apróra vágott csiperkegombát, egy kalán szintén apróra metélt tárkonyt, fél kalán mogyoró hagymát. Ugyan annyi petrezselyem zöldjét, késhegynyi porrá tört bazsalikomot, fél késhegynyi szintén porrá zúzott babérlevelet, fél kalán sót, kakukkfüvet, egy csipetnyit, késhegynyi fekete borsot és szerecsendió virágot , fedd be az edényt, tapaszd be és fojtsd parázs tűz felett.
Tálalás előtt vegyíts a' fűszeres lébe két merítő kalán barna levet, egy citromnak nedvét, forrald fel 's öntsd a' galamb fölé.

BÉKÉSI BOJTÁRLEVES
Elkészítése:
Csirke-, vagy kacsa-, netán galambaprólékot megfőzünk levesnek. Birsalmát hámozunk, daraboljuk. A levest leszűrjük, ebben megfőzzük a birsalmát. Tejfeles-cukros habarást készítünk és besűrítjük a levest.
A húsokat visszatesszük, a leveszöldségeket külön fogyasztjuk paradicsommártással, tormamártással stb. Borízű almából elkészítve is kitűnő.

BORBAN PÁCOLT SÜLT GALAMB
Hozzávalók 4 személyre:
1,20 kg pecsenyegalamb, 6 szem szegfűbors, 6 szem egész bors, 1 mokkáskanál borókabogyó, 3 db szegfűszeg, 1,5 dl fehérbor, só, 2 kávéskanál törött bors, vaj

Elkészítése:
A megtisztított, kibontott galambot jól megmossuk, lecsöpögtetjük. A háti részen végigvágjuk, szétnyitjuk, majd a hát- és mellcsontját eltávolítjuk. 2 dl vizet a szegfűszeggel, a szegfűborssal, az egész borssal és a borókabogyóval 15-20 percig forralunk, majd kihűtjük. Beleöntjük a fehérbort, és az így elkészített pácba belehelyezzük a galambot. Hűtőszekrénybe téve egy napig érleljük. Ezután a pácból kiszedjük, szárazra itatjuk, majd kívül-belül meghintjük sóval és törött borssal.
Felhevített vajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Köretként friss tavaszi cukorborsót és karfiolt adunk hozzá, amit a hús sütéséből visszamaradt vajban párolunk készre, és vágott petrezselyemmel megszórva adjuk a galamb mellé.
Jó tudni!
A sütéshez használt bor, lágy zamatú, félszáraz legyen!
Elkészítési idő: 30 perc + pácolás

BORBAN PÁROLT GALAMB
Hozzávalók: 4 személyre:
1 db galamb, só, 50 g vaj, 50 g vöröshagyma, 1 db babérlevél, fekete és fehér bors, kakukkfű, citromlé, 100 ml 1 vörösbor, 1 ek ribizli-befőtt, 1 ek reszelt mézeskalács, cukor, citromlé

Elkészítés:
A megtisztított, kibelezett galambot megmossuk és sózzuk. Az apróra vágott vöröshagymát vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a babérlevelet, néhány szem fekete és fehér borsot, csipetnyi kakukkfüvet, egy darabka citromhéjat, beletesszük a galambot, és készre pároljuk. Időnként vörösborral meglocsoljuk. A megpuhult galambot kivesszük és feldaraboljuk. A pecsenye levét átszűrjük, hozzáadjuk a ribiszke befőttet, reszelt mézeskaláccsal besűrítjük, cukorral és citromlével ízesítjük
A kész mártásba, belerakjuk a feldarabolt galambot, párolt gyümölcsös rizzsel tálaljuk.

BOROS GALAMBSÜLT
Hozzávalók 4 személyre:
mérettől függően 2-4 galamb, 100 g vaj, 100 g gomba, 250 ml száraz fehérbor, 1 db sárgarépa, 1 db póréhagyma, 30 g liszt, só

Elkészítése:
A megtisztított galamb törzsén csak a combokat hagyjuk rajta. Hideg vízzel jól megmossuk, a serpenyőben, a forró vajon barnára pirítjuk a húsokat. Fazékba tesszük a galambokat. A visszamaradt vajon megpirítjuk a megtisztított, csíkokra vágott gombát, a karikára szeletelt sárgarépát és póréhagymát. Megszórjuk a liszttel, és sózzuk, aláöntjük a bort, és felengedjük 1 pohár, forró vízzel. Felforraljuk, ráöntjük a sült galambokra, erős tűzön felforraljuk, majd mérsékeljük a tüzet, és lassú tűzön puhára pároljuk. Kivesszük a galambokat, és melegen tartjuk. A zöldségeket a saját levükbe áttörjük, felforraljuk, átszűrjük, majd összeforraljuk, tálalásig melegen tartjuk. A galambok mellcsontját kifejtjük, és a törzseket hosszában kettévágjuk. Tűzálló tálra tesszük, az összes hússal együtt, ráöntjük a mártást, és 10 percre forró sütőbe tesszük.
Forgatott krumplival és vajas pirítóssal tálaljuk.

BÜKKI SÜLT GALAMB VADÁSZ MÓDRA
Hozzávalók:
12 galamb, 12 szelet császárszalonna, 30-30 dkg gomba és aszalt szilva, 10-10 dkg vaj és zsír, 1 dl vörösbor, fél dl Hubertus, 6 dl barna mártás, egy csomó petrezselyem, só, bors

Elkészítése:
A tisztított galambokat sóval bedörzsöljük, és borssal megszórjuk. Mindegyikre egy-egy szalonnaszeletet tekerünk, s közepes tűzön, fedő alatt, zsíron puhára pároljuk. Ha puha, erős tűzön pirosra sütjük nagy hirtelen. Egy serpenyőben, olvasztott vajon a szeletelt gombát, a kimagozott aszalt szilvát, a vágott petrezselymet megpároljuk. Ha megpuhult, hozzáöntjük a vörösbort, a Hubertust és a barna mártást.
Jól kiforraljuk, s a burgonyafánkkal körített galambokra öntjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK GALAMBOKRA
Szerző:
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.