Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - RECEPTEK GALAMBOKRA 5.

2016.10.22

BAROMFILEXIKON

G
GALAMB-BECSINÁLT ZÖLDBORSÓVAL
(PIGEONS AUX PETIT POIS)
Hozzávalók:
2 nagyobb vagy 4 kisebb galamb, 2 vékony szelet tűzdelő szalonna, 5 dkg vaj, 15 dkg füstölt tarja, 50 dkg fejtett zsenge borsó, 10 szem gyöngyhagyma, 1,2 l tyúkhúslé, 2 kk. liszt, só, bors, petrezselyem.

Elkészítése:
Tűzdeljük meg szalonnával a galambokat.
Vajon pároljuk fehérre, a vékony szeletekre vágott tarját és a hagymafejeket. Szedjük ki, csepegtessük le. Tartsuk melegen.
Ugyanabban a zsiradékban hirtelen süssük át a galambokat minden oldalon (15 perc), ezt is tegyük melegre.
A visszamaradt zsiradékból, a lisztből készítsünk rózsaszínű rántást, gyors kevergetés mellett öntsük fel a húslével, s ha forrni kezd, tegyük bele a galambokat a hagymával és a füstölt hússal együtt, öntsük hozzá a borsót.
Borsozzuk, ha szükséges, sózzuk. Lefedve, csendes tűzön 45 percig főzzük.
Tálaláskor megszórjuk petrezselyemmel.
Ital: száraz vörösbor.
Vinaigrette = Francia öntet, alapja az ecet

 

GALAMB, BEFOJTVA
Elkészítése:
Végy két vagy három galambot, sózd meg és készítsd el szépen; tégy rézlábasba egynéhány szelet szalonnát, veres hagymát, és sárgarépát; tedd rájuk a' galambot, 's fojtsd be mindaddig, míg szép barna nem lesz. Vedd ki azután, hints a' zsírjára egy kis lisztet, pergeld meg, töltsd fel levessel 's egy kevés jó ecettel; adj hozzá kevés citromhéjat 's egész borsot, 's forrald fel jól a mártást; szűrd által szitán; adj hozzá apró kapornyát 's két kanál tejfelt, tedd bele ismét a' galambot, fojtsd be még egy kevéssé, csinálj fölibe vajtészta koszorút.

GALAMB FEKETE MÁRTÁSBAN
Elkészítése:
Besózván a' galambokat vágd négy részre, és tedd lábasba, önts reá ecetet 's húslevest, adj hozzá pácoló füvet, egy fej vöröshagymát, citromhéjat 's párold, míg jó puha nem lesz. Olvassz fel egy lábasban darabka írósvajat, 's négy galambra három kalán lisztet kevervén bele, barnítsd meg szépen; öntsd reá a' galambok levét, adj hozzá három kanál tejfelt, keverd bele a' galambok vérét, melyet leölésükkor felfogtál 's a' vöröshagymát és pácoló füvet ki vetvén belőle töltsd a' galambokra, forrald fel még egyszer 's tálald ki.

GALAMB FORRÁZVA, FŐVE
Elkészítése:
Vágd a' megtisztított galambokat négyfelé, sózd meg 's hagyd egy ideig a' sóban állni; adj egy lábasba fél meszely ecetet 's ugyan annyi vizet, egy fejszek füvet, megtűzdelt vöröshagymát, babérlevelet, bazsalikomot és kakukkfüvet. Forrald fel, a' galambokat rakd bele 's párold, míg jól meg nem puhulnak, ekkor rakd tálba, a' levét szűrd reá 's hintsd meg tormával.

GALAMBGÖLÖDÉNY LEVES
Hozzávalók 4 személyre:
1 galamb, zsír, 1 db vörös-hagyma, petrezselyemzöld, kevés pirospaprika.
Gölödényhez:
30 dkg kukoricaliszt, 1 csapott evőkanál liszt, só, 10 dkg zsír, 1 db tojás

Elkészítése:
A vöröshagymát a zsíron megpirítom. Kevés apróra vágott petrezselyem zölddel, pirospaprikával, sóval, megszórom és felöntöm vízzel. Felforralom, majd belefőzöm a megpucolt galambot. Mikor megfőtt hozzáadjuk a gölödényt.
Gölödény: a kukoricalisztet a liszttel, a sóval és a zsírral összemorzsolom, hozzáadom az 1 db tojást és egy kis vizet, hogy könnyen gömbölyíthető tésztát kapjak.
Dió nagyságú gombócokat készítek, amit a levesbe főzök keverés nélkül, néha rázogatva az edényt.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK GALAMBOKRA
Szerző:
 
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.