Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - RECEPTEK GALAMBOKRA 7.

2016.11.19

BAROMFILEXIKON

G
GALAMB BECSINÁLT-LEVES

Hozzávalók:
2 gyenge, fiatal galamb, 1, 5 evőkanál olaj, 15 dkg leveszöldség, 2 dkg liszt, fél citrom, 1 tojás sárgája

Elkészítése:
A megtisztított galambokat négybe vágjuk, és a zsiradékon, gyengén megsózva, fedő alatt félpuhára pároljuk. Közben hozzáadjuk a leveszöldséget (sárgarépa, petrezselyemgyökér, egy kis zeller), zsírjára pirítjuk, és egy kanál liszttel lehintjük. Utána vízzel felengedjük, és a húst puhára főzzük. A tűzről levéve, egy fél citrom levével savanyítjuk és hozzákeverünk 1 tojás sárgáját.
Citromkarikákkal tálaljuk.

GALAMB-BECSINÁLT ZÖLDBORSÓVAL (PIGEONS AUX PETIT POIS)
Hozzávalók:
2 nagyobb vagy 4 kisebb galamb, 2 vékony szelet tűzdelő szalonna, 5 dkg vaj, 15 dkg füstölt tarja, 50 dkg fejtett zsenge borsó, 10 szem gyöngyhagyma, 1,2 l tyúkhúslé, 2 kk. liszt, só, bors, petrezselyem.

Elkészítése:
Tűzdeljük meg szalonnával a galambokat.
Vajon pároljuk fehérre, a vékony szeletekre vágott tarját és a hagymafejeket. Szedjük ki, csepegtessük le. Tartsuk melegen.
Ugyanabban a zsiradékban hirtelen süssük át a galambokat minden oldalon (15 perc), ezt is tegyük melegre.
A visszamaradt zsiradékból, a lisztből készítsünk rózsaszínű rántást, gyors kevergetés mellett öntsük fel a húslével, s ha forrni kezd, tegyük bele a galambokat a hagymával és a füstölt hússal együtt, öntsük hozzá a borsót.
Borsozzuk, ha szükséges, sózzuk. Lefedve, csendes tűzön 45 percig főzzük.
Tálaláskor megszórjuk petrezselyemmel.
Ital: száraz vörösbor.
Vinaigrette = Francia öntet, alapja az ecet

GALAMB, BEFOJTVA
Elkészítése:
Végy két vagy három galambot, sózd meg és készítsd el szépen; tégy rézlábasba egy nehány szelet szalonnát, veres hagymát, és sárgarépát; tedd rájuk a' galambot, 's fojtsd be mindaddig, míg szép barna nem lesz. Vedd ki azután, hints a' zsírjára egy kis lisztet, pergeld meg, töltsd fel levessel 's egy kevés jó ecettel; adj hozzá kevés citromhéjat 's egész borsot, 's forrald fel jól a mártást; szűrd által szitán; adj hozzá apró kapornyát 's két kanál tejfelt, tedd bele ismét a' galambot, fojtsd be még egy kevéssé, csinálj fölibe vajtészta koszorút.

GALAMB FEKETE MÁRTÁSBAN
Elkészítése:
Besózván a' galambokat vágd négy részre, és tedd lábasba, önts reá ecetet 's húslevest, adj hozzá pácoló füvet, egy fej vöröshagymát, citromhéjat 's párold, míg jó puha nem lesz. Olvassz fel egy lábasban darabka írósvajat, 's négy galambra három kalán lisztet kevervén bele, barnítsd meg szépen; öntsd reá a' galambok levét, adj hozzá három kanál tejfelt, keverd bele a' galambok vérét, melyet leölésükkor felfogtál 's a' vöröshagymát és pácoló füvet ki vetvén belőle töltsd a' galambokra, forrald fel még egyszer 's tálald ki.

GALAMB FORRÁZVA, FŐVE
Elkészítése:
Vágd a' megtisztított galambokat négyfelé, sózd meg 's hagyd egy ideig a' sóban állni; adj egy lábasba fél meszely ecetet 's ugyan annyi vizet, egy fejszek füvet, megtűzdelt vöröshagymát, babérlevelet, bazsalikomot és kakukkfüvet.
Forrald fel, a' galambokat rakd bele 's párold, míg jól meg nem puhulnak, ekkor rakd tálba, a' levét szűrd reá 's hintsd meg tormával.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK! 

Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK GALAMBOKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.