Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK GALAMBOKRA 16.

2020.01.12

BAROMFILEXIKON

GALAMBLEVES ZÖLDBORSÓVAL, ÚJ ZÖLDSÉGEKKEL
Hozzávalók:
2 galamb, 2 liter víz, 1 paprika, 1 fej vöröshagyma, zöldborsó, új zöldségek

Elkészítése:
Megdinszteljük a zöldséget, borsót, vízzel felengedjük, beletesszük a felébe vágott galambot, puhára főzzük.
A galamb finom és fenséges, mert mindenféle magvakat eszik.
Régen gyermekágyas asszonynak hordták, a komatál fő étele volt.

 

 

GALAMB, MÁRTÁSBAN
Hozzávalók 4 személyre:
1 vagy 2 db galamb, só, 200 ml marhahúsleves, 1 ek ecet, 1 ek fehérbor, citromhéj, 1 db hagyma, 5 szem szegfűszeg, 2 gerezd fokhagyma. 2 db babérlevél, 50 g vaj, 1 ek zsemlemorzsa

Elkészítése:
A megtisztított, kibelezett és megmosott galambot negyedekre vágjuk, és megsózzuk.
Egy serpenyőbe beleöntjük a marhahúslevest, az ecetet és a bort, majd hozzáadjuk a citromhéjat, a megtisztított hagymát (melybe előzőleg beleszurkáltuk a szegfűszeget), a fokhagymát, a babérlevelet, galambokat és fedő alatt pároljuk.
A zsemlemorzsát vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a galambhoz, és együtt megpároljuk.
A megpárolt galambot kivesszük, tálra rakjuk, és leöntjük az átszűrt, beforralt levével.
Főtt rizzsel tálaljuk.

GALAMBMELLE KIRÁLYI MÓDRA
Hozzávalók:
fiatal galambmellek, angol baconszalonna, csirke és pulykamáj, kék szilva, jonatán alma, kelkáposztalevél, áfonyalekvár, vaj és olaj, zsemlemorzsa, fehér-, piros- és zöldpaprika, tejszín, majonéz, vörösbor, fehérbors, só, majoránna, ánizsmag, kömény, piros arany

Elkészítése:
A fiatal galambmelleket színhúsra fejtve kb. 1 cm-es vastagságú szeletekre vágjuk és enyhén kiklopfoljuk.
Kb. 1/2 óráig só, bors, majoránna fűszerezéssel pihentetjük.
Közben a pulyka és csirkemájakat forró olajban puhára sütjük.
Ezután a fűszerezett galambmellekbe tekerjük egy kis áfonya lekvárral és tejszínnel a belsején megkenjük.
A becsavart lekváros tejszínes májat betekerjük vékonyra szelt baconszalonnával, és így tesszük forró olajba vagy kacsazsírba.
180 fokon kb. 20 percig sütjük, miközben forgatjuk.
Amikor átsült, karamellás előpirított zsemlemorzsába forgatjuk.
Ezzel párhuzamosan forró vízben átforgatott kelkáposzta-leveleket 3 cm-es szeletekre vágjuk.
Ugyancsak ezzel párhuzamosan elkészítjük a rizst, és a karamellizált cukros vajban cikkekre vágott almát enyhén megpirítjuk.
Tálaláskor kanálból gömbre formázott rizzsel rakjuk körbe és a három színes paprikákból karikát vágva színesen dekoráljuk.
Az előre elkészített vörösbormártással megöntözzük, és piros arannyal, majonézzel díszítjük.
Vörösbormártás:
A cukrot karamellizáljuk, majd a vörösbort felforraljuk, és tejszínes liszttel behabarjuk.
Nagyon kicsi ánizsmagot és szilvát teszünk a forró borba.
A rizsgombócokat zellerlevéllel megtűzve köménymagot szórunk rá.
A színes paprikák mellett szépen mutat, ha friss szilvát rakunk az almacikkek mellé.
Tálaláskor feltétlen szeljük ketté a becsavart galambmelleket.

GALAMBOK LENCSÉVEL
Elkészítése:
Hintsd be a' megtisztított, besózott galambot pácoló füvekkel. bőre és húsa közé dugj egy szelet szalonnát, pácold meg ecetben és süsd meg nyárson.
A' megfőtt lencsét szalonnából, lisztből, vöröshagymából, kevés borecet és húslevesből készült mártásba öntvén adj hozzá apróra metélt petrezselyem zöldjét és citromhéjat, ha a' galambok jól megpirultak tedd a' lencse közé, párold még kis korig 's tálald ki.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK GALAMBOKRA
 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.